Vedci zverejnili, ako to vyzerá s otepľovaním planéty. Je to zatiaľ päťdesiat na päťdesiat

TA3/hm ČTK
15.5.2022 06:00

Pravdepodobnosť, že sa svet v najbližších piatich rokoch oteplí o viac ako 1,5 stupňa Celzia, je teraz takmer 50-percentná. Vyplýva to z novej analýzy výskumníkov z britského meteorologického úradu Met Office.

klimatické zmeny globálne otepľovanie topenie 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Takéto oteplenie by podľa meteorológov bolo pravdepodobne dočasné, aj tak sa však obávajú toho, akým smerom sa bude nárast teplôt vyvíjať. Informoval o tom server BBC News. Je tiež takmer isté, že meteorologické úrady v rokoch 2022 až 2026 zaznamenajú rekordne teplý rok. Podľa autorov analýzy to zrejme bude budúci rok, keď očakávajú intenzívny klimatický jav El Niňo.

Najteplejšie roky v histórii

Vzhľadom na to, že v posledných troch desaťročiach sa zvýšila koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére, teploty sa zvyšujú priebežne po celej planéte. V roku 2016 vstúpila do platnosti klimatická dohoda z Paríža, ktorej cieľom je udržať globálne otepľovanie pod hranicou dvoch stupňov Celzia v porovnaní s úrovňou z predindustriálnej éry, ideálne pod hranicou 1,5 stupňa. Predstavitelia takmer 200 krajín sveta vlani na konferencii COP26 v škótskom Glasgowe opätovne potvrdili tento záväzok.

V posledných siedmich rokoch sa globálne oteplenie držalo okolo hranice jedného stupňa, pričom roky 2016 a 2020 boli najteplejšie v histórii. Vedci tvrdia, že už pri oteplení o zhruba jeden stupeň Celzia svet čelí významným dopadom, ako sú bezprecedentné požiare, ktoré vlani sužovali Severnú Ameriku, alebo drastické vlny horúčav, ktoré v súčasnosti trápia Indiu a Pakistan.

Podľa novej analýzy nikdy nebola vyššia šanca na dočasné prekročenie hranice 1,5 stupňa v jednom z najbližších piatich rokov. Autori štúdie uvádzajú, že v rokoch 2022 až 2026 budú teploty o 1,1 až 1,7 stupňa Celzia vyššie ako v predindustriálnom období. Pravdepodobnosť, že prekročia hranicu 1,5 stupňa je približne 48 percent. 

Zmeny už pociťujeme

"Myslím si, že ľudia sa už zmeny klímy celkom obávajú, a je znepokojujúce, keď sa ukazuje, že planétu naďalej otepľujeme a blížime sa k tejto prvej hranici, ktorá bola stanovená v parížskej dohode. Musíme aj naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme obmedzili využívanie fosílnych palív," uviedol hlavný autor štúdie Leon Hermanson.

Najteplejšia noc TASR/Roman Hanc

Vedci tvrdia, že prekročenie hranice 1,5 stupňa Celzia na jeden rok nie je to isté ako trvalý nárast, keď teplota neklesne pod túto hodnotu. Je pravdepodobné, že ak bude prekročená v najbližších piatich rokoch, opäť klesne pod hranicu 1,5 stupňa. "Pokiaľ budeme vypúšťať skleníkové plyny, bude teplota aj naďalej stúpať," dodal však Petteri Taalas zo Svetovej meteorologickej organizácie. "A spolu s tým sa budú naďalej otepľovať a okysľovať naše oceány, morský ľad a ľadovce budú topiť, hladina morí bude stúpať a počasie bude čoraz extrémnejšie," uviedol.

Väčší dopad otepľovania ako zvyšok sveta bude podľa štúdie pociťovať arktická oblasť. Vedci uvádzajú, že rozdiel teplôt oproti dlhodobému priemeru bude v týchto oblastiach trikrát väčší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok