Ukrajinské ženy čelia v Poľsku drsnej realite, narážajú na prísny zákon o potratoch

TA3/hm ČTK
16.5.2022 07:00

Keď na Ukrajinu dopadli prvé ruské bomby, pracovala Myroslava Marčenková ako gynekologička na súkromnej klinike v Kyjeve. Jedna z jej pacientiek mala na druhý deň podstúpiť interrupciu, pretože testy ukázali, že pri plode existuje vysoká pravdepodobnosť Downovho syndrómu. Namiesto toho však lekárka, ako aj jej pacientka, utiekli do bezpečia do Poľska. Tam sú však potraty kvôli vývojovým chybám plodu, alebo "z eugenických dôvodov" - ako to nazýva poľský ústavný súd - zakázané.

potrat (SITA)
SITA

"Volala mi a hovorila: 'Preboha, neviem, čo mám robiť, pretože čas beží, tehotenstvo postupuje a ja nechcem vychovávať toto dieťa, pretože je vojna a nezvládnem to'," spomína Marčenková, o ktorej napísal britský denník The Guardian. Vtedy si vraj prvýkrát plne uvedomila, aký dopad majú poľské protipotratové predpisy, a aké následky môžu mať prekážky, ktorým čelia ženy, ktoré chcú získať núdzovú antikoncepciu. Marčenková odporučila svojej pacientke, aby odišla z Poľska a vydala sa do Česka a bezpečný potrat podstúpila tam. 

Antikoncepcia bez predpisu

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v Poľsku našli útočisko viac ako dva milióny Ukrajincov, vo veľkej väčšine ide o ženy s deťmi. Aj keď obe krajiny majú spoločné dejiny, kultúru a hranicu, ohľadom reprodukčných práv žien sa v mnohom líšia.

Ženy na Ukrajine môžu v prvých dvanástich týždňoch tehotenstva podstúpiť interrupciu na vlastnú žiadosť, antikoncepcia sa predáva bez lekárskeho predpisu a núdzová antikoncepcia je široko dostupná. V Poľsku sú interrupcie prakticky zakázané a tamojší prístup k antikoncepcii Európske parlamentné fórum pre sexuálne a reprodukčné práva hodnotí ako najhorší v Európe. Mnoho gynekológov odmieta núdzovú antikoncepciu alebo dokonca aj vnútromaternicové telieska predpisovať z etických dôvodov, pretože sa podľa nich podobajú na potrat.

Oksana Lytvynenková, aktivistka za reprodukčné práva, ktorá 16 rokov žije v Poľsku, a pomáha utečencom v prijímacích centrách, hovorí, že ženy netušia, že v čase prechodu ukrajinsko-poľskej hranice prichádzajú o práva, ktoré berú ako samozrejmé. "Sú absolútne nepripravené na situáciu tu, o zákonoch nič nevedia. Aj keď čítali nejaký článok o potratoch v Poľsku, mnoho z nich si stále myslí, že keď pre to existuje pádny dôvod, lekári interrupciu na požiadanie vykonajú,"vysvetľuje. "Je to ťažké, pretože im nechcete spôsobovať novú traumu v momente, keď sú rady, že sa dostali do bezpečia. Nie je to asi tá pravá chvíľa, hovoriť im pravdu," dodáva Lytvyněnková.

Na hranici sa stretla so ženami, ktoré ju prosili, aby im pomohla zohnať lieky na ukončenie tehotenstva. "Ak žena, ktorá potrebuje potratovú pilulku, prejde hranicu, naozaj záleží na tom, na koho narazí," hovorí. "Ak je to niekto progresívny, feministka, zoženie jej kontakt na tých správnych ľudí. Ale ak to bude muž alebo niekto nábožensky založený, bude mu to buď jedno, alebo povie, že je to (embryo) boží anjel, a že si to má ponechať," hovorí aktivistka.

Nechcú na svet priviesť utečenca

Na hranici pôsobia aj stúpenci poľského protipotratového hnutia. V prvých týždňoch vojny členovia nadácie Život a rodiny rozdávali v prijímacích centrách letáčky s fotografiami rozorvaných plodov a texty označujúce potraty za najväčšiu hrozbu pre mier. Na letákoch boli tiež rady, aby tehotné ženy udávali na polícii kohokoľvek, kto by im ponúkal potrat.

Marčenková čaká, kým v Poľsku dostane licenciu na výkon profesie gynekologičky. Medzitým v spolupráci s Federou, poľskou organizáciou na podporu ženských práv, zriadila telefónnu linku pomoci v ukrajinčine pre ženy hľadajúce rady ohľadom prístupu k antikoncepcii alebo potratom.

Hovorí, že prijímajú asi desať telefonátov denne a aspoň jeden sa zvyčajne týka možností interrupcie. Na linku volajú ženy, ktoré tehotenstvo plánovali, ale nevedia si predstaviť, že majú priviesť deti na svet ako utečenca. Obracajú sa na ňu aj ženy, ktoré otehotneli až po tom, čo sa vydali za svojimi manželmi, ktorí v Poľsku pracovali ešte pred začiatkom vojny.

"Aj keď je tu vojna, otázka reprodukcie nezmizla, najmä preto, že mnohým ženám sa ešte nepodarilo zaobstarať si antikoncepciu," hovorí Marčenková. Aborcyjny (Potratový) Dream Team, skupina, ktorá zabezpečuje núdzovú antikoncepciu zo zahraničia, hovorí, že sa na ňu od začiatku vojny obrátilo 158 žien z Ukrajiny.

S tým, ako sa objavujú ďalšie správy o znásilňovaní a sexuálnom násilí voči ženám na Ukrajine, aktivisti a politici v Poľsku si lámu hlavu nad tým, ako budú môcť obete utekajúce do Poľska v prípade potreby podstúpiť potrat. V rokoch 2010 až 2020 bolo v Poľsku vykonaných menej ako päť potratov ročne kvôli znásilneniu a ženy na to potrebovali súhlas prokurátora. Ľavicoví politici nedávno navrhli, aby súčasťou zákona o pomoci ukrajinským utečencom bolo aj ustanovenie, podľa ktorého by prokurátori museli vystaviť potrebnú dokumentáciu v priebehu siedmich dní. Návrh však Sejm, dolná komora parlamentu, odmietol.

"Mojou jedinou nádejou je, že žiadna z tých Ukrajinek, ktoré potrebujú ísť na potrat, sa ho nebudú snažiť zariadiť v Poľsku," hovorí aktivistka Lytvynenková. "Dúfam len, že idú ďalej na západ do Nemecka. Pretože akonáhle tehotenstvo oznámia lekári tu, všetko sa pre nich končí," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok