Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štúdia o koraloch určila príčinu toxických účinkov opaľovacích krémov

Štúdia o koraloch určila príčinu toxických účinkov opaľovacích krémov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

O opaľovacích krémoch je známe, že predstavujú riziko pre koralové útesy prostredníctvom bežnej zložky nazývanej ako oxybenzón, no presné mechanizmy, ktoré sú základom týchto toxických účinkov, nie sú dobre známe. Vedci zo Stanfordskej univerzity teraz ukázali, ako koraly premieňajú túto zlúčeninu na silný toxín, čím vytvorili základ pre alternatívne opaľovacie krémy, ktoré neohrozujú zdravie útesov.

Hrozba, ktorú oxybenzón predstavuje pre koralové útesy, je dobre známa a viaceré vlády na celom svete skutočne zakázali opaľovacie krémy obsahujúce túto zlúčeninu. Havaj sa stal prvým štátom USA, ktorý tieto výrobky zakázal v roku 2021, zatiaľ čo tichomorský štát Palau, Americké Panenské ostrovy a Bonaire v Karibiku patria medzi ďalšie štáty, ktoré ich nasledovali. Podľa Správy národných parkov sa v USA každoročne vyplavuje na útesy približne 6 000 ton opaľovacích krémov.

Hoci nebezpečenstvá sú známe, toxické mechanizmy, ktoré spájajú oxybenzón s odumieraním koralov, nie sú. Autori novej štúdie preto strávili niekoľko posledných rokov skúmaním tejto problematiky a súbor nedávnych experimentov poskytol niektoré zmysluplné odpovede. Vedci použili ako modely morské sasanky a hubovité koraly a vystavili ich oxybenzónu v nádrži naplnenej umelou morskou vodou.

V jednom z experimentov sa toto spracovanie skombinovalo so simulovaným slnečným svetlom, v dôsledku čoho všetky sasanky do 17 dní uhynuli. Zaujímavé je, že v paralelnom experimente, v ktorom nebolo žiadne slnečné svetlo, zostali všetky živočíchy životaschopné. To je v rozpore s tým, čo vedci očakávali od oxybenzónu, ktorý je navrhnutý tak, aby absorboval svetelnú energiu a rozptýlil ju ako teplo, aby zabránil spáleniu.

„Bolo zvláštne vidieť, že oxybenzón spôsobil, že slnečné svetlo bolo pre koraly toxické - opak toho, čo by mal robiť,“ povedal autor štúdie William Mitch. „Táto zlúčenina dobre absorbuje svetlo v nami testovanom vlnovom pásme, preto je taká bežná v opaľovacích prípravkoch.“

Vedci zistili, že pod vplyvom slnečného svetla sasanky a koraly v skutočnosti viažu glukózu na oxybenzón a metabolickým procesom ju premieňajú na silný toxín. Zaujímavé je, že vedci zistili, že symbiotické riasy, ktoré žijú v tkanive koralov, v skutočnosti pôsobili na ich obranu a absorbovali časť toxínov, ktoré koraly produkovali.

To by mohlo mať dôsledky pre koraly, ktoré prechádzajú blednutím, čo je proces, pri ktorom abnormálne morské podmienky spôsobujú, že tieto symbiotické riasy vylučujú. Už teraz je známe, že koraly sú náchylnejšie na choroby a smrť, a myšlienka, že by mohli byť náchylnejšie na toxické účinky oxybenzónu, tento problém len umocňuje.

Na trhu už existujú alternatívne opaľovacie krémy, ktoré sú označované ako bezpečné pre koraly, a ktoré fungujú iným spôsobom ako tie s oxybenzónom. Nie je však vylúčené, že podobné metabolické dráhy by mohli v týchto scenároch vytvárať toxíny, pričom vedci plánujú vykonať ďalší výskum a zistiť ich skutočnú bezpečnosť pre koraly.

„V environmentálnej vede, rovnako ako v medicíne, by malo dôkladné pochopenie základných mechanizmov poskytnúť najlepšie usmernenie pre vývoj praktických riešení,“ povedal John Pringle, profesor genetiky na Stanfordskej lekárskej fakulte.

Výskum bol uverejnený v magazíne Science.