Hadí ostrov má nesmiernu hodnotu. Ak zostane Rusku, získa kontrolu nad Čiernym morom

TA3/Henrieta Mihalková
13.5.2022 06:00

Hneď od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dostal Hadí ostrov takmer mýtický status. Tohto nevýrazného, skalnatého výbežku v Čiernom mori sa zmocnilo Rusko a stal sa bojiskom strategickej hodnoty.

Hadí ostrov má nesmiernu hodnotu. Ak zostane Rusku, získa kontrolu nad Čiernym morom
Profimedia

Rusko tvrdí, že Ukrajina utrpela katastrofálne straty pri neúspešnej snahe o opätovné obsadenie ostrova, vrátane špeciálnych síl, bojových lietadiel, helikoptér a dronov, píše spravodajský portál BBC.Ukrajina trvá na tom, že obmedzila ťaženie na útoky na zariadenia na ostrove a na lode.

Ostrov má strategický význam

Boj sa ešte neskončil a Rusko sa opakovane pokúša posilniť posádku, uvádzajú spravodajské služby britského ministerstva obrany. Hadí alebo Zmiinyi ostrov má rozlohu 17 hektárov, no o hadoch nemôže byť ani reč. Niet však pochybností o jeho dôležitosti kvôli kontrole nad západnou časťou Čierneho mora.

"Ak by ruské sily obsadili Hadí ostrov a vybudovali by tam svoj systém protivzdušnej obrany, budú mať kontrolu nad morom, súšou a vzduchom v severozápadnej časti Čierneho mora a na juhu Ukrajiny," uviedol to ukrajinský expert na obranu Oleg Ždanov.

Preto sa tam ruská vlajková loď Moskva priplavila už pár hodín po začiatku vojny a ukrajinským vojakom na ostrove prikázala vzdať sa: "Navrhujem, aby ste zložili zbrane, vzdali sa a vyhli sa krviprelievaniu a zbytočným obetiam. V opačnom prípade, vás zbombardujeme," uviedol ruský dôstojník. "Ruská vojnová loď, choď do r**i," znela teraz už legendárna odpoveď. 

Hadí ostrov sa ako symbol ukrajinského vzdoru dostal aj na poštové známky, ktoré sa stali cenným zberateľským kúskom. Ukrajinská pošta ich vytlačila milión kusov. Na obrázku so žlto-modrým zátiším ukrajinský vojak ukazuje ruskej vojenskej lodi Moskva vztýčený prostredník, ktorý odkazuje na známu odpoveď. Po tom, ako sa známky dostali do predaja, sa na ne pred poštami pre veľký dopyt tvorili desiatky metrov dlhé rady.

Hadí ostrov Profimedia

Ostrov bol dobytý, ale o týždne neskôr sa potopila aj loď Moskva. Strata Moskvy znamená, že ruské zásobovacie lode majú teraz minimálnu ochranu, tvrdí Spojené kráľovstvo, a dodáva, že ak Rusko upevní svoju pozíciu, mohlo by ovládnuť veľkú časť Čierneho mora. 

Hrozba pre Rumunsko

Posilnená ruská prítomnosť by mohla byť pre Ukrajinu katastrofálna, strategicky a rovnako tak aj ekonomicky. Ukrajina už musela zavrieť prístav v Odese, a tým pozastavila vývoz obilia. Ždanov sa obáva, že ostrov by mohol byť využitý ako druhá frontová línia. "Ak Rusi uspejú a nainštalujú systém protivzdušnej obrany s dlhým dosahom, potom budú schopní chrániť svoju letku, ktorá môže zasiahnuť ukrajinské pobrežie." Ruským jednotkám by to tiež umožnilo preniknúť do Podnesterska, moldavského teritória pod kontrolou proruských separatistov, ktoré leží vedľa Ukrajiny - neďaleko Odesy.

Hadí ostrov je však len 45 kilometrov od pobrežia Rumunska, ktoré je súčasťou západného krídla NATO. Britský analytik pre námorníctvo Jonatham Bentham si myslí, že veľa môže ovplyvniť ruský raketový systém S-400. Ak by Rusko dokázalo nasadiť raketový systém, neohrozilo by len Odesu, ohrozené by bolo aj južné krídlo NATO, varuje rumunský historik Dorin Dobrincu. "Toto je veľmi dôležité pre rumunskú vládu a ľudí, ale tiež pre celú alianciu. Rusko by malo kapacitu zničiť mestá a vojenské kapacity na východe územia." NATO posilnila rumunské hranice od začiatku ruskej invázie na Ukrajine, keď tam poslala belgické a francúzske sily.

Pre Rumunsko to tiež znamená veľké ekonomické riziko. Hadí ostrov leží blízko ústia rieky Dunaj, ktorá je hranicou medzi Rumunskom a Ukrajinou. Rumunský čiernomorský prístav Konstanca nie je ďaleko a prijíma kontajnerové lode, ktoré sa viac nemôžu plaviť do Odesy.

Ruský vojensko-politický analytik Alexander Michajlov uviedol, že vojaci by na Haďom ostrove mohli riadiť dopravu v severozápadnej časti Čierneho mora, v delte Dunaja - brány do juhovýchodnej Európy. "Ak tam bude vojenská základňa alebo vojenská infraštruktúra, bolo by možné blokovať lode, ktoré vstupujú do rieky aj tie, ktoré odchádzajú," povedal ruským médiám. Rumunské euroatlantické centrum obrany sa domnieva, že Rusko by mohlo anektovať ostrov a prevziať kontrolu nad čo najviac čiernomorskými námornými trasami smerom k Bosporu v Turecku.

Komu patril kedysi?

Hadí ostrov bol v minulosti rumunským územím kým nebol v roku 1948 odstúpený Sovietskemu zväzu, ktorý ho využíval ako radarovú základňu. Keďže Rumunsko bolo pod sovietskou sférou vplyvu, Bukurešť toto usporiadanie akceptovala. Ukrajina prevzala kontrolu nad Hadím ostrovom po páde komunizmu a v roku 2009 Medzinárodný súdny dvor stanovil jeho teritoriálne hranice - Rumunsku pridelil 80 percent čiernomorského kontinentálneho šelfu v blízkosti ostrova a Ukrajina dostala zvyšok.

Hadí ostrov nemá len strategické využitie. Táto časť Čierneho mora je bohatá na uhľovodíkové zdroje - rozsudok z Haagu teda znamená, že obe krajiny vlastnia zásoby ropy a plynu. Môže sa zdať, že ide len o nahromadené skaly s malou hodnotou, no nie je to tak. Jeho osud je dôležitou súčasťou ruskej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok