Aktivisti: Bezák je vymazávaný z histórie Trnavskej arcidiecézy

TASR, SITA
20.12.2012 14:43

Petičný výbor za Vyjadrenie podpory a solidarity trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi pred časom zozbieral spolu 11.636 podpisov občanov, ktorých znepokojilo jeho odvolanie. Chce upozorniť na skutočnosť, že v spoločnosti naďalej pretrváva nespokojnosť nad postojom ku kauze Bezák, ktorá nebola doteraz verejnosti objasnená.

Aktivisti: Bezák je vymazávaný z histórie Trnavskej arcidiecézy
SITA

Uvádza sa to vo vyhlásení petičného výboru. Aktivisti súhlasia so stanoviskom Konferencie biskupov Slovenska, že kauzou sú „srdcia mnohých rozrušené a naplnené neistotou“, podľa nich však rozrušenie a bolestnú situáciu do slovenskej katolíckej cirkvi nevnieslo menovanie Róberta Bezáka za arcibiskupa ani jeho trojročné pôsobenie v Trnavskej arcidiecéze, ale jeho nevysvetlené a zo Slovenska pripravené odvolanie, ktoré nevytvorili ľudia stojaci za ním.

"Aj my rešpektuje rozhodnutie o odvolaní, ale mlčanie o dôvodoch vytvorilo priestor na rôzne podozrenia, nepotvrdené fámy, ohovárania a osočovania, ktoré hrubo poškodzujú dobré meno odvolaného arcibiskupa. Momentálne reakcie slovenskej verejnosti na vzniknutú situáciu potvrdzujú, že dôvody bolo treba povedať. Potvrdzuje to našu mienku, že natoľko citlivá a pre zúčastnené strany bolestná situácia sa nedá riešiť mlčaním či mystifikovaním dôvodov," píše sa vo vyhlásení, ktoré za aktivistov signovali Miloš Papcun a Alena Heřmánková.

Komunikácia s cirkevnou hierarchiou je podľa nich takmer nemožná. Prisudzovaná vina "porušenie prísahy vernosti a poslušnosti" na základe odmietnutia vzdať sa úradu nezohľadňuje, že morálne je akýkoľvek vynútený skutok neplatný. A obrátením sa na médiá odvolaný arcibiskup iba využil svoj nárok na verejnú obhajobu.

„V Trnavskej arcidiecéze nastala po odvolaní arcibiskupa Bezáka 'normalizácia'. Kazatelia na Trnavskej novéne boli diskrétne vyzvaní, aby neotvorili 'kauzu Bezák', viacerí kňazi a rehoľníci zastávajúci sa odvolaného arcibiskupa boli preložení na iné miesta, riešia sa udania, prepustení sú moderátori médií, výnimkou nie sú vyhrážky. A pre nás nepochopiteľný je prístup katolíckych médií. Róbert Bezák je systematicky vymazávaný z histórie Trnavskej arcidiecézy, na čele ktorej pôsobil tri roky. Pôsobí to, akoby pre svoju diecézu nič neurobil, dokonca akoby pre ňu neexistoval," uvádza sa vo vyhlásení petičného výboru.

Aktivisti v závere vyhlásenia pozvali občanov vydať svoje osobné svedectvo o Róbertovi Bezákovi, aby tak prispeli k očisteniu jeho mena. "Azda to bude povzbudením aj pre neho samého,“ dodali.

Výzva k jednote s pápežom a biskupmi

Na internete vznikla v súvislosti s odvolaním trnavského arcibiskupa výzva spolupatričnosti ku Katolíckej cirkvi na Slovensku.

Jej iniciátori pozývajú klerikov i laikov, aby sa pridali k tomuto prejavu "spolupatričnosti a vnútornej jednoty, ktorú chcú budovať v jednote so Svätým Otcom, biskupmi a kňazmi Slovenska". Bezákovi však iniciátori výzvy vyjadrujú svoju duchovnú blízkosť. "Ako kňazi a laici, citliví na dianie v Cirkvi na Slovensku i mimo jeho hraníc v súvislosti s odvolaním Róberta Bezáka z úradu trnavského arcibiskupa, cítime potrebu vyjadriť verejne podporu Svätému Otcovi a jeho rozhodnutiam i biskupom na Slovensku na čele s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským," píšu iniciátori výzvy, ktorí tiež tvrdia, že "mediálna "panika" nie je skutočným obrazom Katolíckej cirkvi.

Dodávajú, že v Cirkvi na Slovensku je mnoho otvorených, vzdelaných a moderných klerikov a laikov a že pracuje, žije a koná svoje poslanie v tichosti "každodennej služby" .

Iniciátori sa s rozhodnosťou ohradzujú proti jednostrannému, tendenčnému a redukovanému hanobeniu Cirkvi na Slovensku a jej predstaviteľov, ktorá je stavaná do pozície skostnatenej, mocenskej, uzavretej a neľudskej inštitúcie, v protiklade s postavou Róberta Bezáka, ktorý je stavaný mediálne do pozície biskupa s “ľudskou tvárou” a je jedinou pozitívnou postavou Cirkvi na Slovensku.

Pod výzvou sú podpísaní farár v Senci Juraj Vittek, farár v Senci Andrej Šottník, kaplán v Senci Tomáš Krampl, farár-dekan v Bratislave-Podunajských Biskupiciach Jozef Vadkerti či výkonná riaditeľka Centra pre rodinu Bratislavskej arcidiecézy Monika Jucková.

Bezáka odvolal pápež z úradu v júli. Minulý týždeň vystúpil v médiách, čo vzbudilo pozornosť verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok