Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na svetlo citlivý „tetovací“ senzor by mohol merať látky v krvi

Na svetlo citlivý „tetovací“ senzor by mohol merať látky v krvi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri liečbe pacientov s určitými ochoreniami, vrátane COVID-19, je dôležité monitorovať hladinu kyslíka v krvi. Nový podkožný senzor citlivý na svetlo poskytuje nový spôsob, ako to urobiť. Navyše by sa jedného dňa mohol použiť na meranie ďalších látok v krvi.

Technológia sa vyvíja na Tuftskej univerzite v Massachusetts a v súčasnosti má podobu tenko-vrstvového disku, ktorý je menší ako americký cent. Senzor sa chirurgicky vkladá pod vrchné vrstvy kože, niečo ako tetovanie. Fólia sa skladá z priepustného gélu, ktorý sa skladá najmä z fibroínu, čo je bielkovina pochádzajúca z hodvábu. Fibroín je nielen biologicky odbúrateľný a biokompatibilný, ale nemení ani chemické vlastnosti látok, ktoré sa doň pridávajú.

V tomto prípade je takouto látkou zlúčenina známa ako PdBMAP, ktorá po vystavení blízkemu infračervenému svetlu žiari. Čím väčšie je množstvo kyslíka v bezprostrednom okolí, tým kratšie trvá žiarenie. V závislosti od spôsobu výroby sa senzor neškodne rozpustí v tele v priebehu niekoľkých týždňov až jedného roka.

Pri testovaní technológie vedci vložili senzor do kože potkanov a potom cez kožu hlodavcov na toto miesto svietili svetlom blízkym infračervenému spektru. Senzor reagoval žiarením, pričom trvanie žiarenia presne vyjadrovalo hladinu kyslíka v intersticiálnej tekutine, ktorá ho obklopuje. Hladina kyslíka v tejto tekutine odráža hladinu kyslíka v krvi.

Senzorová fólia je bežne zelená, ale pri vystavení blízkemu infračervenému svetlu v prítomnosti kyslíka sa rozžiari na fialovo.

Hoci okysličenie krvi sa už dá neinvazívne merať pomocou pulzného oxymetra, tím dúfa, že po ďalšom vývoji by sa technológia senzora mohla využiť aj na meranie množstva iných látok v krvi, ako sú glukóza, laktát alebo elektrolyty. V súčasnosti sa takéto merania musia získavať prostredníctvom vzoriek krvi alebo pripojením pacienta na zložité zariadenie.

„Vieme si predstaviť mnoho scenárov, v ktorých môže byť senzor podobný tetovaniu pod kožou užitočný,“ povedal Thomas Falcucci, postgraduálny študent, ktorý zariadenie vyvinul. „Zvyčajne je to v situáciách, keď je potrebné niekoho s chronickým ochorením dlhodobo monitorovať mimo tradičného klinického prostredia. Potenciálne by sme mohli sledovať viacero zložiek krvi pomocou sústavy senzorov pod kožou.“

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Advanced Functional Materials.