Ukrajinci upravili staré sovietske granáty o plutvy z 3D tlače, teraz nimi ničia ruské tanky

TA3/hm ČTK
12.5.2022 07:00

Ukrajinskí obrancovia našli obzvlášť účinné využitie pre zastaralé granáty. Je ním ničenie ruských tankov a iných obrnených vozidiel.

Ukrajinskí vojaci strieľajú do vzduchu počas pohrebu svojich dvoch kolegov
TASR/AP

Fotografie ukrajinskej jednotky Aerorozvidka, na ktorú web odkazuje ukazujú osemvrtuľový dron, na ktorého spodnej strane sú dve malé bomby. Na videách, ktoré Aerorozvidka publikovala na sieti Youtube, sú z pohľadu dronu vidieť padajúce výbušniny so stabilizujúcimi zadnými "plutvami", ktoré za mohutných explózií ničia obrnené vozy, píše o tom Rádio slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Po prvý raz sa objavil v 1950

Armádni pozorovatelia identifikovali malé bomby ako upravené sovietske protitankové granáty RKG-3, na ktorých sú pripevnené stabilizačné "plutvy" vytlačené na 3D tlačiarni, ktoré usmerňujú ich pád z bezpilotného letúna. Protitankový granát RKG-3, veľký asi ako štíhla fľaša od vína, sa v sovietskej službe po prvý raz objavil v roku 1950. Vo svojej zadnej (štíhlej) časti má granát brzdiaci padák, ktorý sa v lete rozbalí a umožní granátu zasiahnuť cieľ rozbuškou vpred.

Pri priamom zásahu RKG-3 odpáli nadzvukový medený projektil tvarovaný explóziou, ktorý má dostatočnú silu preniknúť viac ako 20 centimetrov hrubým pancierom. Prienik rozžeraveného kovu do tanku môže vo vnútri spôsobiť katastrofálny výbuch munície.

Hoci bol RKG-3 pri zásahu až pozoruhodne účinný, pri jeho použití sa hádžuci vojak musel dostať do samovražednej blízkosti k nepriateľským vozidlám. Keď sa v 60. rokoch do sovietskej služby dostali raketové protitankové granátomety, ako napríklad RPG-7, s ktorými mohli vojaci pancierované vozidlá zasiahnuť i z niekoľkých stoviek metrov, riskantné RKG-3 rýchle zostarli.

Použili ich ozbrojenci Al-Káidy

Do správ sa tieto granáty naposledy dostali v roku 2006, kedy ich pri útokoch proti americkým obrnencom v Iraku použili ozbrojenci Al-Káidy. Pri útokoch sa okrem iného prejavilo aj vysoké riziko nevyžiadaných obetí. RKG-3 sa objavil aj v slávnej scéne filmu Americký snajper z roku 2014. V skutočných konfliktoch nedávnej doby bol však použitý len ojedinele.

Hoci ruské jednotky majú technológiu na rušenie signálu riadenia dronov, videá publikované Aerorozvidkou ukazujú niekoľko situácií, v ktorých boli piloti dronov schopní zničiť obrnené vozidlá za najmenej niekoľko stotisíc amerických dolárov, a to výbušninami, ktoré podľa odhadov stoja menej ako 100 dolárov za kus. 

Nový vývoj v nízkonákladovej dronovej vojne môže predstavovať stále väčší problém pre ruských obrnencov zhromaždených kdekoľvek neďaleko ukrajinských pozícií, dodalo Rádio slobodná Európa/Rádio Sloboda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok