Porazte sennú nádchu jedlom: Nad alergiou zvíťazí cesnak, kyslá kapusta alebo špargľa

TA3/zm
11.5.2022 16:00

Patríte aj vy k tým ľuďom, ktorých jarné obdobie až tak veľmi neteší, pretože viete, že opäť príde nepríjemná alergia? Hoci na ňu neexistuje liek, ktorý by ju odstránil, ale len medikamenty, ktoré ju potlačia, pomoc v podobe úľavy vám môžu poskytnúť aj potraviny.

Porazte sennú nádchu jedlom: Nad alergiou zvíťazí cesnak, kyslá kapusta alebo špargľa
Pexels

Dobre vyskladaný jedálny lístok vám môže dopomôcť k tomu, aby pre vás prechádzka prírodou nebola len o ťahaní jednej vreckovky za druhou. Tieto potraviny zaberajú na sennú nádchu a podobné peľové alergie.

Tekvica, mrkva, kurkuma

Viete, čo spája tieto tri potraviny? Farbivo kartenoid, o ktorom vedci zistili, že čím vyšší obsah máte v krvi, tým nižší je výskyt a prejav alergických reakcií. Doprajte si konkrétne tieto druhy zeleniny, čo najčastejšie, posypte kurkumou a máte niekoľko chutných obedov či večerí. Receptov na prípravu tekvice hokkaido je nespočetne veľa, od krémovej polievky, cez rizoto až po obyčajnú upečenú dobrotu. A o mrkve ani nehovoríme, tú zaradiť do jedálnička skutočne nebude problém.

Čerstvý ananás

Aj toto tropické ovocie v sebe ukrýva zbraň proti alergii. Ananás v surovom stave, teda nie v podobe kompótu, obsahuje enzým bromelain, ktorý si dokáže poradiť so zápalom spôsobeným sennou nádchou.

Cesnak, cibuľa, špargľa, rukola

Znie to ako ingrediencie na prípravu šalátu, a pokojne tak urobte. No tieto druhy zeleniny spája látka quercetin, ktorá je prírodným antihistaminikom. A alergikom netreba tieto slová zvlášť predstavovať. Skrátka, zaraďte tieto superpotraviny na svoj jedálny lístok a uvidíte tu zmenu pri dýchaní.

Brokolica, citrusy, mango

Hľadajte ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú vysoký podiel vitamínu C, čo je aj prípad brokolice, všetkých citrusov, ale aj manga. Ďalej céčko, ktoré je tiež prírodným antihistaminikom, nájdete v šípkach, rakytníku, jahodách i červenej paprike

Kapusta, petržlen, špenát

Poďme do zelenej skupinky potravín. Kapustové listy obsahujú kartenoidy, podobne ako jej oranžové príbuzné. No naviac v tejto zelenine nájdete látky, ktoré prečisťujú vedľajšie nosné dýchacie cesty.

Listová zelenina všeobecne je prospešná kvôli produkovaniu chlorofylu, ktorý pozitívne ovplyvňuje imunitu. A špeciálne petržlen, nielen jeho vňať, ale aj koreň, ešte potláča tvorbu histamínu v ľudskom organizme, čo je častý spúšťač alergií.   

Tohto sa vzdajte

A teraz z opačnej stránky. Jedna vec je zaradiť do jedálneho lístka potraviny, ktoré alergiu potláčajú, druhá vec je odstrániť z neho tie zložky, ktoré sennú nádchu podporujú. Keďže ide o imunitu, nezhoršujte ju tým, že budete piť priveľa alkoholu, kofeínu, sladených a sýtených nápojov, ani tých, ktoré obsahujú potravinárske farbivá.

Alergikom nerobia dobre ani vajíčka a mliečne výrobky a rovnako môže zabrať, ak vysadíte potraviny s lepkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok