Fiškálny útes môže zvýšiť dane až 100 miliónom Američanov

SITA, TA3
20.12.2012 17:17

Americké daňové úrady v stredu varovali, že ak vyjednávania politikov o "fiškálnom útese" nebudú mať do konca roka výsledok, plánované zvýšenie alternatívnej minimálnej dane môže dostať do problémov až 100 miliónov daňovníkov, čo je oveľa viac, než sa pôvodne predpokladalo.

Fiškálny útes môže zvýšiť dane až 100 miliónom Američanov
SITA

"Začína byť jasné, že zo 150 miliónov daňovníkov, ktorí budú podávať daňové priznania, 80 až 100 miliónov to nebude môcť urobiť," napísal v liste zákonodarcom šéf daňového riaditeľstva (IRS) Steven Miller.

Alternatívna minimálna daň (AMT) bola zavedená v minulosti na zjednodušenie zdaňovania Američanov s vyššími príjmami a minimalizovania daňových únikov. Hranica, od ktorej sa táto daň platí, sa ročne upravuje, aby sa nedotkla strednej vrstvy, pričom na úprave o infláciu sa za bežných okolností dohodnú demokrati aj republikáni.

Tento rok sa takáto dohoda však stratila v ostrej debate o "fiškálnom útese" medzi prezidentom Obamom a predsedom Kongresu Boehnerom. Bez zmeny AMT však "mnohí daňovníci budú musieť strpieť veľké zdržania, alebo budú čeliť nečakanému zvýšeniu daní," povedal Miller. IRS potrebuje schválenie Kongresu, aby mohol upraviť daňový softvér a formuláre a americkí daňovníci mohli budúci rok začať podávať svoje daňové priznania.

"Neschopnosť posunúť sa v otázke fiškálneho útesu spôsobí v roku 2013 chaos pri podávaní daňových priznaní," vyhlásil vysoký predstaviteľ Demokratickej strany Sander Levin. Bez dohody o úprave dolnej hranice príjmu bude musieť daň AMT podľa IRS v roku 2013 zaplatiť až 33 miliónov daňovníkov, čo je oproti 4 miliónom tento rok obrovský skok. Prezidentov posledný návrh na riešenie fiškálneho útesu obsahuje aj trvalé riešenie pre AMT, o obdobnom návrhu budú vo štvrtok hlasovať aj republikáni v Kongrese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok