Princ Charles zastúpi kráľovnú Alžbetu II. na otvorení zasadnutia parlamentu

TA3 TASR
9.5.2022 20:23

Britský princ Charles vystúpi s prejavom na utorkovom otvorení nového zasadacieho obdobia britského parlamentu. Zastúpi svoju matku kráľovnú Alžbetu II., ktorá zasadanie tradične otvára.

 Alžbeta II. mala v poslednom období problémy s mobilitou a zrušila viacero verejných vystúpení, pripomína BBC. Tieto ťažkosti sú podľa Buckinghamského paláca aj príčinou jej neúčasti na utorkovom otvorení. Palác ešte pred niekoľkými dňami vyjadroval presvedčenie, že kráľovná sa na tejto ceremónii zúčastní. Nové rozhodnutie však bolo prijaté po konzultácii s Alžbetinými lekármi. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice BBC.

Kráľovná tento rok vynechala viacero udalostí počas veľkonočných sviatkov vrátane tradičnej bohoslužby na Zelený štvrtok. Naposledy sa na verejnosti objavila v marci na ďakovnej bohoslužbe za svojho manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani začiatkom apríla. Kráľovná vo svojom prejave na slávnostnom otváracom zasadnutí parlamentu predstavuje program britskej vlády na najbližší rok. Úradujúca panovníčka naposledy tento prejav vynechala v roku 1963, pripomína BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok