Od tenisovej rakety po hanbu. Poslankyňu Romanu Tabák sprevádzajú prešľapy

TA3/Henrieta Mihalková
12.5.2022 07:26

Stratili s ňou trpezlivosť. Po tom, ako Romana Tabák hlasovala v parlamente v prospech Roberta Fica, v poslaneckom klube OĽANO skončila. Poslankyňa a bývalá tenistka je známa najmä pre príspevky na sociálnych sieťach a vystupovanie na verejnosti. Tabák si vyslúžila kritiku nielen za kúpanie sa v tatranskom potoku, pietne miesto pri smetnom koši, ale aj nesúhlas s darovaním S-300 Ukrajine. S ktorými faux pas si ju verejnosť spája?

Od tenisovej rakety po hanbu. Poslankyňu Romanu Tabák sprevádzajú prešľapy
TASR/Jakub Kotian

Fotka zo židovského múzea

Jedným z prvých príspevkov, ktorými sa dostala ako poslankyňa do povedomia, bola fotografia zo Židovského múzea v Berlíne, ktorú zverejnila 9. septembra, kedy si pripomíname Deň obetí holokaustu a rasového násilia. "Veľmi s touto komunitou súcitím a aj to je jeden z dôvodov, kvôli ktorému som dala svojmu synovi židovské meno Isaac," napísala Tabák v príspevku.

Poslankyňa národnej rady stojí na zverejnenej čierno-bielej fotografii pri jednom z múrov múzea. Mnohí komentujúci označili kombináciu jej postoja a načasovanie zverejnenia fotografie za nevhodné a bez sebareflexie. Poslankyňa po kritike fotografiu zo sociálnych sietí nezmazala. Do textu na vysvetlenia doplnila, že pochádza z roku 2014.

Kúpanie sa v potoku

Bývalá tenistka zverejnila počas vlaňajších prázdnin na sociálnej sieti fotografiu, ako sa kúpe v potoku na území Tatranského národného parku s najprísnejším stupňom ochrany. Ako lokalitu vtedy označila Studenovodské vodopády, neskôr však uviedla, že išlo o iné miesto. Vedomá si mala byť len zákazu kúpania sa v plesách. Hoci sa poslankyňa za svoj skutok ospravedlnila, pokute od ochranárov sa nevyhla. Jej kúpanie sa vo vysokohorskom potoku riešila Slovenská inšpekcia životného prostredia - Tabák dostala pokutu 500 eur.

Romana tabák_potok Reprofoto: Ig/R.T.

"Zvážili sa všetky okolnosti spáchania skutku. Na jednej strane, že išlo o územie s najvyšším stupňom ochrany, že bol skutok verejne propagovaný, čo mohlo nabádať na podobné protiprávne konanie, i to, že páchateľom je členka zákonodarného zboru. Na druhej strane sa nezistili žiadne významnejšie porušenia záujmov ochrany prírody a krajiny v tomto území," uviedol riaditeľ inšpekcie Ján Jenčo. Poslankyňa pokutu uhradila.

Kytica k smetnému košu

Faux pas si vyrobila aj počas prítomnosti na pietnej spomienke pre zosnulého umelca Milana Lasicu. Pred Hotelom Tatra, v ktorom sa nachádza Divadlo L+S, si zrejme zmýlila miesto spomienky. Kvety položila na zem pred vchodom hotela k popolníku so smetným košom, ku ktorému tiež zapálila sviečku. 

Romana Tabák reprofoto: YT/ Politika na Slovensku

Odborníčka na rakety

Medzi poslancov, ktorí sa nechceli rozlúčiť so 40 rokov starým systémom protivzdušnej obrany S-300, patrila aj Romana Tabák. O S-300, ktorej sa končí o dva roky životnosť, písala na sociálnej sieti ešte v apríli. Obranný systém, ktorý Slovensku pripadol po delení Československa, už pomáha chrániť Ukrajinu pred ruskou agresiou. Spojenecké vojská namiesto zastaralého systému S-300 Slovensku prepožičali modernejšie systémy Patriot, ktoré sú rozmiestnené naprieč krajinou.

"Odovzdanie systému S-300 Ukrajine. Súhlasíte? Nesúhlasíte? Ja s týmto rozhodnutím nesúhlasím, nechcem aby sa Slovensko zapojilo do vojenského konfliktu!" uviedla na Facebooku Tabák. Na jej príspevok reagoval v Hospodárskych novinách aj minister obrany Jaroslav Naď. „Ja som si vždy vážil odbornosť Romany v raketových systémoch, špeciálne tenisové rakety sú jej doména. A nech sa drží tejto témy, lebo tam má k tomu čo povedať a ostatné veci nech nechá na odborníkov,“ reagoval.

"Vyhadzov" z klubu

Zrada, hanba a sklamanie. Aj tieto slová padali po tom, ako poslankyne protikorupčného hnutia OĽANO, Romana Tabák a Katarína Hatráková, nehlasovali za vydanie expremiéra Roberta Fica na väzobné stíhanie. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš po hlasovaní v pléne uviedol, že Hatráková a Tabák, dve poslankye z 50 poslancov z OĽANO, sa tým, ako hlasovali, spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým zradili aj voličov. 

Na rozhodnutie poslankýň reagoval v TA3 aj politológ Jozef Lenč, podľa ktorého mohlo byť jedným z motívov pre poslankne pomýšľanie nad politickou budúcnosťou a hľadanie únikových ciest.

Fotky s Mizíkom

Po menej ako týždni od hlasovania v parlamente si poslankyňa postavila proti sebe ďalších. V chodbách parlamentu sa fotografovala s poslancom Stanislavom Mizíkom zo strany Kotlebovci - ĽSNS, voči ktorému sa OĽANO vymedzuje. Tabák a Mizíka sa podarilo zachytiť reportérovi Samuelovi Migaľovi, ktorý fotografie zverejnil na svojom Facebooku.


Samuel Migaľ_Romana Tabak_Stanislav Mizík Facebook.com/Samuel Migaľ TV JOJ

"Prechádzkami útrobami parlamentu zažijete aj kuriózne stretnutia. Tak napríklad poslankyňa Romana Tabák dnes mala fotografickú náladu a nechala sa odfotiť s jej, citujem “obľúbencom” Stanislavom Mizíkom," napísal novinár. Poslankyňa v komentári pod fotografiou reagovala, že hoci si s Mizíkom politicky nerozumie, súcití s ním ako s otcom, ktorému zomrela 20-ročná dcéra.

Hanbili sa za ňu

Po odchode Romany Tabák z klubu OĽANO sa uľavilo aj niektorým jej poslaneckým kolegom. Ako prvý zareagoval výrazným súhlasným gestom na tlačovej besede poslanec Tomáš Šudík. Poslanec Andrej Stančík označil Romanu Tabák za "omyl a hanbu" parlamentu. 

"Je správne si dnes priznať chybu. Úprimne priznávam, že zástupnú hanbu som cítil dva roky. A verte, rovnako sa cítili moji kolegovia. Som rád a smutný zároveň. Dlhodobo som hovoril, že táto poslankyňa tu nemá čo robiť. Robila nám hanbu a svojími postojmi a názormi konzistentne ukazovala, že nemá výbavu na to, aby vykonávala mandát poslanca NR SR," uviedol Stančík a dodal, že je zároveň smutný z toho, že ju vylúčili až po "podraze a podržaní Fica".

Z protestu do politiky

Bývalá tenistka kandidovala za hnutie OĽANO v parlamentných voľbách v roku 2020. Ako uviedla na sociálnej sieti, s Igorom Matovičom sa spoznala na proteste za odvolanie Moniky Jankovskej. "OĽANO organizovalo protest na odvolanie pani Jankovskej, videla som, že tam nie je veľa ľudí, tak som zobrala bicykel a išla na protest. Sadla som si na schodíky, počúvala, zoznámila som sa s Igorom a len tak medzi rečou som mu povedala, že ak niečo potreboval, nech ma kontaktujú. Vôbec som si neuvedomovala, že v roku 2020 sú voľby," napísala. 

Tabák ďalej vysvetlila, že jej z hnutia v novembri 2019 volali, či by za nich nekandidovala. "Bola som vo vysokom štádiu tehotenstva, ale hovorím si, keď ma chcú, idem do toho, je mojou povinnosťou postaviť sa za našu mladšiu generáciu," dodala.

Tlačovú besedu, na ktorej oznámili koniec Romany Tabák v klube OĽANO si môžete pozrieť TU:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok