Čaj farbí zuby, ale len kým do neho nepridáte túto jednu prísadu. Inak ho už piť nebudete

TA3/zm
10.5.2022 16:00

Ste milovníčkou čaju, no viete, ako veľmi farbí zuby? Áno, aj káva, aj víno. Trik, aby nežltla vaša sklovina však poznáme len v prípade čaju.

Čaj farbí zuby, ale len kým do neho nepridáte túto jednu prísadu. Inak ho už piť nebudete
Pexels

Flavonoidy a antioxidanty v čaji sú tie lepšie zložky, ktoré z tohto nápoja robia zdraviu prospešný mok, s ktorým navyše dokážete schudnúť. No taníny  sú tie zložky, ktoré zanechávajú tmavé stopy na našich zuboch, a tak sa možno častej konzumácii čaju vyhýbate. Je to však vo váš neprospech, preto do svojej obľúbenej šálky pridajte len jednu jedinú ingredienciu naviac a máte po probléme.

Ako Angličania

Zvyk piť čaj s mliekom pochádza z Anglicka a je pravda, že v našej zemepisnej šírke väčšinou nechápeme, prečo to Briti robia. A nie len to, chuť čaju s mliekom si nevieme ani predstaviť. Za pokus to však rozhodne stojí, pretože práve mlieko neutralizuje spomínané taníny. K tomuto výsledku dospeli vedci, ktorí ale prišli na ešte jeden podstatný benefit.

Silnejší ako bielenie

Tím vedcov z Albertskej univerzity skúmal extrahované ľudské zuby ponorené na 24 hodín v dvoch rôznych tekutinách. Prvou bol klasický čaj, druhou čaj s mliekom. Keď po jednom dni zuby vybrali zistili, že mlieko v kombinácii s čajom nielen že zuby nezafarbilo, ale dokonca vybielilo!

Samozrejme, neznamená to, že každý príde britskému nápoju na chuť. No ak vás trápia po čaji nepekné škvrny na zuboch, aspoň si vyberajte druhy, ktoré stmavia chrup najmenej. Medzi také patrí najmä zelený a biely čaj.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok