Lúpežníci času: Čo nás oberá denne o drahocenné minúty a ani si to neuvedomujeme?

TA3/zm
10.5.2022 08:00

Ak máte pocit, že večne nestíhate a deň by mohol mať pokojne aj 30 hodín, potom niečo nerobíte dobre. Možno stačí len lepšie si zorganizovať úlohy a zrazu vám ostane niekoľko hodín, ktoré dokážete využiť aj zmysluplnejšie.

Lúpežníci času: Čo nás oberá denne o drahocenné minúty a ani si to neuvedomujeme?
Pexels

Nie je to len mobil, internet či televízia, ktoré nám každodenne kradnú drahocenné minúty až hodiny. Čas zbytočne strácame aj na ďalších činnostiach, ktoré sa síce javia ako potrebné, ale ide to aj lepšie a úspornejšie.

Nakupovanie

Aj vám pomaly každý deň chýba pečivo alebo jedna jediná surovina, keď ste sa práve rozhodli variť? V takom prípade nie je problém, veď len skočíte do obchodu. No pri nákupe jednej položky neostanete, rovno pridáte viac vecí, aby ste do potravín nemuseli ísť aj zajtra. No na druhý deň sa scenár opakuje a takto chodíte do supermarketu ako na klavír. Ani si neviete predstaviť, koľko preplytvaných hodín je to do týždňa. Riešenie je pritom jednoduché.

Urobte si jedálny lístok na týždeň vopred. Keď budete presne vedieť čo a kedy varíte, podľa toho pripravíte aj nákupný zoznam a nemôže sa stať, že vám niečo bude chýbať. Okrem drahocenných minút týmto spôsobom dokážete ušetriť aj peniaze, pretože nebudete plytvať potravinami, a v neposlednom rade i kalórie, ak si premyslíte strategicky a zdravo jedálniček.

Upratovanie

Pozná to každá žena. Upratovať sa dá denno-denne. Nielen že dá, ale asi aj musí, pretože pri deťoch skrátka poriadok neostane. Viete však, koľko to je času? Neviem ani my presne, ale veľa. Riešením však nie je nechať rozbombardovanú domácnosť, ale lepšie si premyslieť čo, kedy a ako.

Niečo na tom bude, že nás kedysi naši rodičia nútili upratovať každú sobotu. Ak sa raz do týždňa urobí generálny poriadok, ostatné dni stačí zlomok času na to, aby ste byt „ohádzali“. Urobte to tak, že jeden deň v týždni venujete upratovaniu od špiny, čiže sa všetko poumýva a zbaví prachu. Počas pracovného týždňa tiež nespratávajte veci každú chvíľu, ale vyhraďte si na to podvečer polhodinku maximálne a vtedy cielene a systematicky len poodkladajte veci na miesto.

Telefón

Toto bude veľmi rýchla rada. Vo vašom mobile sa dá veľmi jednoducho nájsť, koľko minút denne na ňom trávite. Pozrite si toto číslo a ak zostanete zhrozené, je tu riešenie. V prvom rade si zrušte všetky nepotrebné notifikácie. Naozaj nemusíte denne stokrát pozrieť na obrazovku len preto, aby ste zistili, že váš obľúbený obchod má výpredaj alebo že vám do mailovej schránky prišlo desať nepotrebných, reklamných informácii. Druhým krokom po vypnutí nepotrebných notifikácii je stíšenie zvuku. Mobil vás tak nebude lákať chytať do rúk niekoľkokrát za hodinu. Tretí krok je večer si ho vypínať alebo sa aspoň s partnerom či deťmi dohodnúť, že v určitom časovom úseku všetky telefóny odložíte a budete sa po starom len rozprávať. Okrem časovej úspory sa takto môžu zlepšiť aj vzťahy v rodine.

Televízia

Priemerne dospelý človek strávi pozeraním televízie až 3,5 hodiny za deň. A za ten čas by sa dalo kadečo. Cvičiť, navariť, ísť sa prejsť... Obmedzte nezmyselné relácie a seriály, bez ktorých dokážete žiť, alebo sa naučte sledovať obrazovku len príposluchovo – popri tom, ako robíte aj niečo zmysluplnejšie.

Internet

Koľko času strávite nezmyselným surfovaním po internete? Asi dosť, najmä v práci, keď máte prestoje. Čo keby ste radšej vtedy urobili nákup do domácnosti cez online nákup? Aj potraviny sa dajú takto efektívne nakupovať, aj kozmetika a drogéria. Niektoré obchody nemajú výhodný dovoz, ale aspoň vám v konkrétnej predajni môžu nákup nachystať a vy si ho po ceste domov len vyzdvihnete.             

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok