Putin v prejave na Červenom námestí označil útok na Ukrajinu za správne rozhodnutie

TA3 ČTK
9.5.2022 09:30

Ruský prezident Vladimír Putin v prejave na prehliadke k výročiu konca druhej svetovej vojny v Moskve vyhlásil, že obrana vlasti je najposvätnejšou povinnosťou - a za vlasť teraz bojujú ruské vojská v Donbase. Inváziu na Ukrajinu označil za jediné správne rozhodnutie.

Ruský prezident Vladimír Putin dnes v prejave na prehliadke k výročiu konca druhej svetovej vojny v Moskve vyhlásil, že obrana vlasti je najposvätnejšou povinnosťou - a za vlasť teraz bojujú ruské vojská v Donbase. Inváziu na Ukrajinu označil za jediné správne rozhodnutie.

Rusko sa vždy usilovalo o vytvorenie systému rovnoprávnej bezpečnosti, Západ ale nevypočul ruské návrhy, a to svedčí o tom, že v skutočnosti mali iné plány. vyhlásil Putin. Tvrdil tiež, že Kyjev chystal ďalšiu kárnu operáciu v Donbase a vpád na anektovaný Krym, NATO podľa neho začalo aktívne pripravovať územie pri ruských hraniciach rozvíjať tam vojenskú infraštruktúru.

NATO podľa Putinovho tvrdenia začalo aktívne pripravovať územie pri ruských hraniciach a rozvíjať tam vojenskú infraštruktúru. Pri hraniciach krajiny vznikla bezprostredná hrozba, chystal sa útok, a to aj na anektovaný Krym, vyhlásil ruský prezident. Rusko preto podľa Putina na svoju obranu proti agresii zasadilo preventívny úder. "Bolo to vynútené, včasné a jedine správne riešenie," zdôraznil.

Rusko na Putinov rozkaz napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna, v ktorej ruské sily nie sú doposiaľ príliš úspešné, si podľa odhadov už vyžiadala desiatky tisíc mŕtvych, vrátane vysokého počtu ukrajinských civilistov. Kyjev a Západ obviňujú ruské vojská z vojnových zločinov. Moskva to napriek množstvu dôkazov popiera a tvrdí, že neútočí na civilné ciele. Západné krajiny, vrátane USA a štátov Európskej únie, na Rusko uvalili tvrdé hospodárske sankcie a stupňujú svoju vojenskú a ďalšiu pomoc Ukrajine.

Celý prejav ruského prezidenta Vladimira Putina si môžete pozrieť aj tu:

Putin na prehliadke tiež oznámil, že podpísal výnos o podpore detí vojakov, zabitých počas "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva oficiálne označuje svoju inváziu do susednej krajiny. Výnos podľa ruskej agentúry TASS okrem iného počíta s prijatím detí zabitých vojakov na vysoké školy bez skladania skúšok.

„Smrť každého nášho vojaka a dôstojníka znamená vrchu pre nás všetkých a nenahraditeľnú stratu pre príbuzných a blízkych. Štát, regióny, podniky, spoločenské organizácie urobia všetko, aby tieto rodiny obklopili starostlivosť a pomohli im. Osobitnú podporu poskytneme deťom zabitých a ranených bojových druhov. Prezidentský výnos o tom som dnes podpísal," povedal Putin. Nie je pritom jasné, aké vysoké straty ruská armáda od konca februára vlastne utrpela.

Ruské ministerstvo obrany naposledy oficiálne informovalo o stratách 25. marca, kedy oznámilo smrť 1351 vojakov. Ukrajinský generálny štáb dnes odhadol celkové ruské straty na 25 650 vojakov, 1145 tankov a 2764 ďalších obrnených vozidiel. Ruský servis BBC na základe otvorených zdrojov získal potvrdené mená 2120 ruských vojakov, ktorí boli zabití počas bojových operácií na Ukrajine. "Tento zoznam zjavne neúplný a reálne straty ruskej armády a ruskej národnej gardy na Ukrajine sú vyššie," uviedla BBC koncom minulého týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok