Farby meníme ako chameleón: Závisťou bledneme, od hnevu sa zelenáme. A akú farbu máme, keď sme šťastné?

TA3/zm
9.5.2022 16:00

Všimli ste si, že emóciám sa často prideľujú rôzne farby? Napríklad, keď sa hanbíte, hovorí sa, že očerveniete. Metafory tiež používajú výrazy ako zblednúť závisťou alebo ozelenieť od hnevu. Skrátka, farby meníme aj my ľudia ako chameleón. Vedci potvrdili, že bez toho, aby sme o tom vedeli, iných ľudí prečítame podvedome podľa farby ich tváre.

Farby meníme ako chameleón: Závisťou bledneme, od hnevu sa zelenáme. A akú farbu máme, keď sme šťastné?
Pexels

Bledá ako stena alebo ozelenela od hnevu. To je len zlomok literárnych metaforických prirovnaní toho, čo prežívame, k farbám. A potvrdili to aj vedci. Podľa nich sa koža na našej tvári emóciami sfarbuje najmä v okolí nosa, očí, na brade a čele. Vnímavé okolie dokáže tieto farby následne dešifrovať.

Každá emócia má farbu

Vedci z Ohio State University robili svoj výskum veľmi dôkladne, a tak dobrovoľníkov napríklad „vytočili“, aby mohli odsledovať, akú farbu má hnev. Podobne postupovali aj pri ďalších pocitoch, no väčšina by vás neprekvapila, pretože metaforické prirovnania skutočne sedia. Až napokon páni v bielych plášťoch prišli k otázke, akú farbu má šťastie? Veď aj pocit blaženosti je predsa emóciou.

Nervový systém ovplyvňuje krvný obeh, a tak podľa toho, aký signál mozog vyšle, odzrkadlí sa to na našej tvári. Doslova, ako sa hovorí, sa vyfarbíme.

Šťastie sa prejavuje sčervenaním na lícach a spánkoch a zmodraním brady. Takmer rovnako máme tvár sfarbenú aj pri prekvapení. Žeby nás teda kúsok šťasteny zaskočil?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok