Prvá dáma USA Jill Bidenová pricestovala na Slovensko. Absolvuje viaceré stretnutia v Bratislave

TA3 TASR
7.5.2022 16:29

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v sobotu popoludní pricestovala na Slovensko. Prvá dáma absolvuje viaceré stretnutia v Bratislave, navštívi tiež Košice a obec Vyšné Nemecké. Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika ju privítal šéf slovenského rezortu zahraničia Ivan Korčok.

Po príchode do Bratislavy by sa mala stretnúť s pracovníkmi amerického veľvyslanectva. V nedeľu odcestuje na východné Slovensko. V Košiciach sa stretne s tamojším primátorom Jaroslavom Polačekom a predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom. Pri autobusovej stanici navštívi krízové centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Absolvuje aj stretnutie so slovenskými a ukrajinskými mamami i deťmi pri príležitosti Dňa matiek.

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa stretne s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, jeho manželkou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Úrad vlády SR priblížil, že spolu navštívia dobrovoľníkov a predstaviteľov zložiek, ktoré zabezpečujú východnú hranicu a pomáhajú utečenom z Ukrajiny. V pondelok sa podľa agentúry AP plánuje stretnúť aj s ďalšími členmi slovenskej vlády a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Svoju štvordňovú cestu do Európy začala Bidenová v piatok návštevou amerických vojakov pôsobiacich na základni v Rumunsku.  Pred odletom na Slovensko sa stretla s prvou dámou Rumunska Carmen Iohannisovou na obede v jej súkromnej rezidencii. Ide o druhú zahraničnú cestu Bidenovej bez svojho manžela – po návšteve olympiády v Tokiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok