ONLINE: Z Azovstaľu zachránili vyše 300 civilistov. Ruská armáda zápasí s nedostatkom rakiet

TA3 TASR ČTK
7.5.2022 07:19

Vyše 300 civilistov bolo v prvej fáze evakuácií zachránených z oceliarní Azovstaľ v juhovýchodnom ukrajinskom meste Mariupol, oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská armáda zápasí s nedostatkom rakiet. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:18 Bývalý veľvyslanec USA v Rusku za vlády prezidenta Baracka Obamu, Michael McFaul, vyzval v sobotu diplomatov v Moskve, aby sa nezúčastnili na ruských oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v pondelok 9. mája. V sobotu večer o tom informoval portál britského denníka The Guardian. 

22:44 Vyše 300 civilistov bolo v prvej fáze evakuácií zachránených z oceliarní Azovstaľ v juhovýchodnom ukrajinskom meste Mariupol, oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V správe sa naňho večer odvolal portál britskej stanice Sky News. 

22:10 Ruská armáda zápasí s nedostatkom rakiet. Tvrdí to náčelník britského generálneho štábu Tony Radakin. Rusko podľa neho vedie logistickú vojnu, aby pri veľkej spotrebe vojenského materiálu dokázalo udržať potrebnú úroveň zásobovania.

20:23 Ruský prezident Vladimir Putin verí, že musí zdvojnásobiť svoje vojnové úsilie na Ukrajine, aby dosiahol pokrok. Na konferencii organizovanej denníkom Financial Times to v sobotu uviedol riaditeľ americkej CIA William Burns. CIA podľa neho ale nezaznamenala žiadne známky toho, že sa Rusko chystá použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane.

19:20 Z oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole už boli evakuovaní všetci starci, ženy a deti. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

18:48 Ruský prezident Vladimir Putin sa na pozadí osláv 77. výročia konca druhej svetovej vojny snaží "prekrútiť históriu", aby "ospravedlnil svoju nevyprovokovanú a brutálnu vojnu proti Ukrajine". Vyhlásil to v sobotu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. 

17:31 Niekoľko raketových útokov zasiahlo v sobotu ukrajinské prístavné mesto Odesa ležiace na juhu krajinu ako i Sumskú oblasť nachádzajúcu sa na severe pri hraniciach s Ruskom. Informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na hovorcov tamojších úradov. 

17:12 Podozrivé zariadenie, ktoré nemecká polícia našla v berlínskom dome, kde žijú aj novinári ruskej štátnej agentúry RIA Novosti, bolo zápalné, nevznitilo sa však. Napísala to v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Či išlo o pokus útok, podľa nej nie je jasné. V budove sú aj kancelárie ďalších firiem.

17:02 Umelecké diela Ľvovskej národnej galérie, z ktorých mnohé boli na začiatku ruskej vojenskej invázie umiestnené do bezpečia, opäť vystavia v rôznych budovách v Ľvovskej oblasti ležiacej na západe Ukrajiny. 

16:32 Ruský koncern Gazprom sa snaží uistiť európskych klientov, že stále môžu nakupovať plyn. Informuje agentúra Bloomberg. 

16:30 Z komplexu mariupolských oceliarní Azovstaľ sa v sobotu podarilo evakuovať ďalších 50 ľudí. Oznámili to najprv úrady Doneckej oblasti a po nich to potvrdila ukrajinská vláda.

16:14 Ukrajina v sobotu oznámila, že v blízkosti Hadieho ostrova v Čiernom mori zničila ďalšiu ruskú vojenskú loď. Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho armáde sa pomocou bezpilotného dronu Bayraktar TB2 podarilo pri Haďom ostrove, ktorý majú v súčasnoti pod kontrolou ruské sily, zničiť ruské vyloďovacie plavidlo triedy Serna a obranný protilietadlový systém.      

15:47 Na moskovskom Červenom námestí sa v sobotu konala skúška pondelňajšej vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Informovali agentúry AP a AFP.

14:52 V centre Kyjeva sa objavila socha so správou pre Putina, informovala agentúra Nexta.

14:30 Rusko počas prvých troch mesiacov roka 2022 opustili takmer štyri milióny Rusov. Vyplýva to z oficiálnych štatistík, ktoré v sobotu zverejnila ruská Federálna bezpečnostná služba.

14:15 Prvá dáma USA Jill Bidenová ocenila v sobotu počas návštevy Bukurešti prácu rumunskej vlády a humanitárnych organizácií zameranú na pomoc ukrajinským utečencom. "Je to úžasné. Tá solidarita, s ktorou tu v Rumunsku všetci spolupracujete. Nanešťastie si však myslím, že toto je len začiatok," uviedla Bidenová na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila na pôde amerického veľvyslanectva v Bukurešti, kde prvú dámu informovali o tom, že Rumunsko doposiaľ prijalo 900.000 utečencov z Ukrajiny.

13:53 Prezidentka Zuzana Čaputová zvažuje výber konkrétneho termínu návštevy Ukrajiny. Vyhlásila to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že eviduje pozvanie od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Chcem tam prísť s konkrétnym cieľom alebo účelom. Nechcem to uchopiť ako vojnovú turistiku," podotkla v relácii. Takáto návšteva je podľa nej spôsob vyjadrenia podpory Ukrajine.

Zľahčovanie alebo ospravedlňovanie ruskej agresie považuje za absurdné. "Príčina podľa mňa súvisí s veľmi intenzívnou ruskou propagandou, ktorá od roku 2014 veľmi intenzívne narastala," dodala hlava štátu.

13:23 Moskovské Múzeum modernej ruskej histórie otvorilo začiatkom apríla výstavu s názvom "NATO. Kronika krutosti", ktorá návštevníkom ukazuje, ako aktivita Severoatlantickej aliancie a jej spolupráca s Ukrajinou údajne viedli až k invázii na Ukrajinu.

Názory návštevníkov múzea sa rôznia. Niektorí si ju pochvaľujú, no podľa učiteľky biológie Alexandry, ktorá nechcela zverejniť svoje priezvisko, je výstava "fušerskou robotou a jej návšteva stratou času".

12:48 V súvislosti s vojnou na Ukrajine počúvame hlavne o utrpení a tragických udalostiach. Zdravotníci v martinskej nemocnici ale boli pri zrode šťastného príbehu. V pôrodnici pomohli na svet trojičkám 25-ročnej Kyjevčanky, ktorá ušla z metropoly pred ruskými raketami.

Viac si môžete pozrieť v reportáži:

12:08 Z moldavského separatistického regiónu Podnestersko hlásia štyri výbuchy. Územie zrejme zasiahla munícia vypálená z bezpilotných lietadiel. Oznámili to miestne úrady, ktoré citovala agentúra Reuters.

11:46 Ruská armáda pri nočných útokoch zničila veľkú časť vojenského vybavenia dodaného na Ukrajinu z USA a európskych krajín. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

11:00 Ukrajinská armáda prvýkrát uviedla, že ruské sily začali vyhadzovať do vzduchu mosty, aby zabránili protiútokom na severovýchode krajiny. Informáciu priniesla CNN, ktorá upozornila, že správu nedokáže nezávisle overiť.

10:27 Invázia ruskej armády na Ukrajinu premenila rumunský čiernomorský prístav Konstanca na životne dôležité námorné exportné centrum na vývoz ukrajinských plodín. Pred vojnou Ukrajina vyvážala cez svoje prístavy 4,5 milióna ton poľnohospodárskych produktov mesačne, z toho 12 % globálneho exportu pšenice, 15 % kukurice a 50 % slnečnicového oleja.

10:00 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v piatok prešlo 3385 osôb. Z toho bolo 775 mužov, 1967 žien a 643 detí. O dočasné útočisko požiadalo 254 záujemcov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2741 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

9:47 Ruské ostreľovanie zničilo aj múzeum v Charkovskej oblasti, najcennejšie exponáty boli však vopred premiestnené na bezpečné miesto.

9:20 Dvanásťročná Kira Obedynská, ktorá pri jednej explózii v Mariupole prišla o svojho otca a ruskí vojaci ju potom odviezli zranenú do nemocnice v separatistickom Donecku, sa stretla so svojím dedkom a je v Kyjeve. Dedko sa o ňu bude odteraz starať.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku:

8:16 Britský premiér Boris Johnson vyzval v piatok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil vyjednávaniu s Kremľom spôsobom, ktorý nahráva ruskej interpretácii konfliktu na Ukrajine. S odvolaním sa na vyhlásenie britskej vlády to uviedla agentúra Reuters.

7:46 V Buriatsku na Sibíri sa skoro denne koná pohreb vojaka, ktorý padol vo vojne na Ukrajine. Chudobná a riedko osídlená ruská republika ležiaca pozdĺž jazera Bajkal má totiž podľa prieskumu médií zo subjektov Ruskej federácie druhý najvyšší počet obetí súčasnej vojny, zatiaľ čo napríklad Moskva a Petrohrad, v ktorých žije 12 percent obyvateľov krajiny, v bilanciách takmer nefigurujú.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku:

7:18 Talianske úrady v piatok zabavili luxusnú jachtu Scheherazade (Šeherezáda), o ktorej sa špekulovalo, že patrí ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Spomínaná jachta, ktorá kotví v Taliansku, je dlhá 140 metrov a má hodnotu až 700 miliónov dolárov (636 miliónov eur). Jej vlastnícke pozadie sa stalo predmetom vyšetrovania talianskej finančnej polície.

7:00 Americký prezident Joe Biden v piatok oznámil, že USA poskytnú Ukrajine na obranu proti ruskej invázii ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 150 miliónov dolárov. "Oznamujem nový balík vojenskej pomoci, ktorým  dodáme Ukrajine ďalšiu delostreleckú muníciu, radary a inú výzbroj," povedal Biden. Zároveň varoval, že financie sa rýchlo míňajú a apeloval na Kongres, aby povolil viac.

6:45 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj včera. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok