Fico nie je spokojný s dostavbou jadrovej elektrárne Mochovce

TA3, TASR
19.12.2012 14:51

Dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce, ktorú realizuje spoločnosť Slovenské elektrárne, sa vyvíja neuspokojivo. Informoval o tom dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

"Vláda dnes prijala ústnu informáciu z rezortu Ministerstva hospodárstva, ktorú prezentoval štátny tajomník MH SR Dušan Petrík o tom, v akom neuspokojivom stave je dostavba 3. a 4. bloku atómovej elektrárne v Mochovciach. Naozaj musíme vzniesť závažné výhrady voči spôsobu, akým talianska spoločnosť ENEL riadi tento proces," spresnil.

Informoval zároveň, že vláda požiadala zástupcov štátu v predstavenstve Slovenských elektrární, aby v žiadnom prípade nepodporovali návrhy na ďalšie navyšovanie výdavkov na dostavbu 3. a 4. bloku EMO.

"Rovnako som požiadal MH SR, aby do 15. januára budúceho roku predložilo návrh postupu vlády SR týkajúcej sa dostavby EMO34. Všetko má totiž v rukách talianska spoločnosť ENEL, ktorá vďaka vláde Mikuláša Dzurindu sprivatizovala SE. Stav je taký, že v súčasnosti sa už do blokov malo navážať jadrové palivo a mali sme postupne spúšťať jadrový blok. Vyzerá to, že ďalších 22 mesiacov je pred nami, čo len potvrdzuje, že riadenie tejto dostavby nie je efektívne a dostatočné," zdôraznil.

"Keby som mohol, tak Slovenské elektrárne Talianom zoberiem. To je asi najsprávnejšia cesta, ktorú by sme mohli urobiť. Ale jednoducho sa to nedá. My dnes znášame dôsledky hlúpej privatizácie, či to bolo SPP, či Slovenské elektrárne. Prakticky celá privatizácia bola urobená tak zle, že dnes za to platíme obrovskú cenu. Štát má v SE 34 % a naše možnosti sú ohraničené 34 %. Posledné mesiace sme si dávali dohromady informácie a s hrôzou sme zistili, že stavba EMO34 mešká pomaly 2 roky. Keby bola možná reprivatizácia, tak nezaváhame ani sekundu," dodal predseda vlády.

Pozrite si vládny brífing

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok