Tam, kde sa potopil krížnik Moskva, horela ďalšia ruská vojnová loď. Vraj išlo o fregatu Admirál Makarov

TA3 TASR
6.5.2022 13:58

V Čiernom mori pri Haďom ostrove horela ruská fregata, píše agentúra Unian s odkazom na spravodajský portál Dumska z Odesy. Podľa informácií tohto webu zasiahla plavidlo ukrajinská protilodná strela Neptún. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS povedal, že Moskva nemá o poškodení ruskej lode v Čiernom mori informácie.

Tam, kde sa potopil krížnik Moskva, horela ďalšia ruská vojnová loď. Vraj išlo o fregatu Admirál Makarov
Wikipedia

Na lodi podľa ukrajinských médií došlo k výbuchu a neskôr začala horieť. Na pomoc boli vyslané plavidlá z polostrova Krym, ktorý je od roku 2014 pod kontrolou Ruska, a nad Čiernym morom krúžia ruské lietadlá, napísala agentúra Unian. Informácie o poškodení lode sa na sociálnych sieťach objavili už vo štvrtok večer.

Podľa informácií médií má byť poškodenou loďou fregata projektu 11356 Burevestnik (Burňák), čo sú plavidlá s navádzanými námornými a oceánskymi raketami krátkeho a dlhého doletu. Niektoré zdroje uviedli, že by mohlo ísť o loď Admiral Makarov, ktorá je spolu s dvoma ďalšími fregatami rovnakého typu v službe ruskej Čiernomorskej flotily.

"Existuje (loď) Admiral Makarov. Teraz je to s ňou zlé - potrestal ju boh mora. Ešte jedna ruská vojenská loď nešla tam, kam mala," vyjadril sa podľa Unian k fregate na sociálnych sieťach ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Narážal pritom na zničený ruský krížnik Moskva, ktorý v samom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu neslávne preslávil incidentom práve pri Haďom ostrove. Jeho posádka vyzvala ukrajinských obrancov na ostrove, aby sa vzdali, tí to ale nevyberavými slovami odmietli. 

V polovici apríla sa potom krížnik Moskva, vlajková loď Čiernomorskej flotily, potopil. Rusko tvrdí, že sa tak stalo na rozbúrenom mori, keď bol krížnik ťahaný do prístavu po tom, čo na ňom vybuchla munícia. Podľa ukrajinskej verzie sa ale loď potopila v dôsledku zásahu strelami Neptún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok