Aj vlasy starnú, čo s tým? Vieme, ako sa o ne starať, keď máte tridsať alebo päťdesiat

TA3/zm
6.5.2022 16:00

Rovnako ako sa staráme o našu pleť, mali by sme pozornosť venovať aj korune krásy. Vlasy totiž rovnako starnú, čo sa neprejavuje len šedinami ale aj ich menšou pružnosťou a celkovo zhoršenou kvalitou.

Aj vlasy starnú, čo s tým? Vieme, ako sa o ne starať, keď máte tridsať alebo päťdesiat
Pexels

Zima a leto sú kvôli dvom teplotným extrémom najnáročnejším obdobím pre vlasy. V kombinácii s pribúdajúcim vekom sa môžete potom čudovať, prečo vám nedrží účes a vlasy pôsobia celkovo horšie než ste zvyknuté. Doprajte im preto to, čo potrebujú v tridsiatke, štyridsiatke alebo päťdesiatke.   

Vlasy v dvadsiatke

V tomto veku je život gombička a platí to aj pre vlasy. Sú v najlepšej kondícii, no ak chcete, aby to tak ostalo aj o desať či dvadsať rokov, mali by ste sa vyhýbať pričastým tepelným úpravám, množstvu stylingových prípravkov, ako aj zbytočnému farbeniu a celkovo chémii v kozmetike.

Vlasy v tomto veku nepotrebujú takmer nič, len nechať ich prirodzene žiť a rásť. Vyhnite sa preto aj noseniu chvosta či drdolu na jednom mieste, aby sa vám nezačali lámať. Dvbajte tiež na pravidelné podstrihávanie končekov.

Koruna krásy po tridsiatke

V tomto veku sa objavujú prvé šediny, a tak či chceme alebo nie, po chémii v podobe farieb siahneme. Ak by ste predsa len chceli k svojim vlasom pristupovať šetrnejšie a zakryť striebristé dôkazy veku hennou, musíte mať trpezlivosť. Šedivý vlas totiž nezafarbí na prvýkrát, aplikáciu treba opakovať aspoň štyri razy.

Vplyvom hormónov v tehotenstve alebo počas ranného materstva, sa môžete stretnúť tiež so zhoršenou kvalitou, vypadávaním alebo mastením vlasov. Väčšina žien to rieši častejším umývaním, čo je veľká chyba. Pokožka na hlave bude maz produkovať potom ešte rýchlejšie. Čo sa týka straty vlasov, ktorá nemusí byť spôsobená len materstvom, ale celkovo vekom, pomôže, ak sa k hrive budete správať šetrnejšie. Napríklad, nerozčesávajte vlasy, kým sú mokré. Používajte menej fény a kulmy, starostlivo čítajte zloženie kozmetiky.

Po tridsiatke už potrebujete vlasy hydratovať, preto by ste nemali vynechávať pravidelne kondicionér a aspoň raz za čas masky a oleje.

Hriva v štyridsiatke

Vlasy začínajú byť v tomto veku oveľa krehkejšie ako ste boli zvyknuté. Majú o tretinu menšiu hrúbku, klesá v nich kolagén a elastín, takže sa môžete stretnúť s lámaním vlasov. Mimochodom, to je jeden z dôvodov, prečo väčšina žien vo vyššom veku ide skrátka na krátko.

Aplikujte všetky zásady, ktoré ste sa naučili, ale pridajte už aj vitamíny. Vlasy po štyridsiatke potrebujú doplniť najmä B12-tku. Samozrejmosťou je hydratácia, ktorú nečakajte len z produktov, skrátka naozaj dodržiavajte silný pitný režim.

Vlasy po päťdesiatke

Čísla sú neúprosné, a to nemáme na mysli len vek. Prieskumy ukazujú, že o anti-age kozmetiku sa zaujíma až 42% žien, no o vlasy a starnutie len 17% opýtaných. Dôvodom nie je nezáujem, ale skôr nevedomosť. Jednoducho málo žien vie, že môžu robiť pre svoju hrivu niečo extra, alebo skôr niečo iné ako doteraz.

Vlasy rednú, stenčujú sa a po päťdesiatke už strácajú aj svoj lesk. Ku všetkým maskám a olejčekom preto pridajte aj starostlivosť o žiarivý vzhľad. Z vitamínov začnite dopĺňať éčko, stále dbajte na hydratáciu a zdravý životný štýl. A hoci to platí v každom veku, v tomto duplicitne – už by ste mali vedieť, aký strih vám pristane, pretože dobrý účes je základom úspechu starnúcich vlasov.   

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok