ONLINE: Začala sa druhá fáza evakuácie z Azovstaľu, Zelenskyj žiadal Johnsona o ďalšie zbrane

TA3 TASR ČTK
5.5.2022 06:42

Na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko, sa vo štvrtok vyzbieralo 6,5 miliardy amerických dolárov. Prispelo aj Slovensko. Ruská armáda zrejme zhadzuje na oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol termobarické bomby. Podľa pluku Azov zlyhalo aj sľúbené prímerie. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:48 Akútny nedostatok pohonných hmôt sa stal pre Ukrajincov každodennou realitou. Môžu za to ruské nálety na sklady palív a rafinérie. Problémom je aj to, že kým doteraz prichádzalo palivo z Ruska, Bieloruska a cez námorné prístavy, dnes prichádza výlučne po zemi z Európy.

23:13 S cieľom výrazne znížiť závislosť od ruského plynu plánujú Grécko a Bulharsko začať so spoločným nákupom suroviny a dodávkami pre juhovýchodnú Európu. Povedal to vo štvrtok bulharský minister energetiky Alexander Nikolov.

22:06 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková čoskoro navštívi Kyjev. Vo štvrtok to oznámil spolkový kancelár Olaf Scholz po tom, ako si nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským počas telefonátu vyjasnili predchádzajúce problémy.

21:09 Začala sa druhá fáza evakuácie civilistov z obliehaných železiarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole, povedal vo štvrtok americkej televízii CNN gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenko však zároveň nabádal na opatrnosť. "Radšej by som o tom verejnosť informoval až po ukončení evakuácie, keď táto špeciálna operácia prinesie výsledky," zdôraznil. Dodal, že Rusi "občas konajú tak, že to vedie k zmenám dohôd".

20:46 Organizácia Spojených národov nemá presné údaje o tom, koľko civilistov sa momentálne nachádza v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

20:30 Japonsko vo štvrtok oznámilo nové sankcie voči Ruskej federácii. Ako počas návštevy Londýna povedal japonský premiér Fumio Kišida, Tokio zmrazí aktíva ďalším 140 ruským občanom a takisto rozšíri zákaz vývozu aj na ruské vojenské firmy.

20:07 Nemecko pomôže Českej republike nahradiť vojenskú techniku, ktorú poskytne Ukrajine. Na spoločnej tlačovej konferencii s českým premiérom Petrom Fialom to vo štvrtok v Berlíne uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. Hoci Scholz nespresnil, o akú techniku pôjde, podľa Fialu je podoba budúcej dohody veľmi konkrétna a týka sa ťažkých zbraní, píše na svojej webstránke český Deník N.

19:52 Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok telefonicky zhováral s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o ďalšom postupe v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

19:36 Rusko je pripravené zabezpečiť civilistom ukrývajúcim sa v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole bezpečný odchod, pričom Kyjev by mal ukrajinským vojakom v továrni nariadiť, aby zložili zbrane. Vo štvrtok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

19:00 Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok opäť telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoji konfliktu s Ruskom a potrebách ukrajinskej armády. Tá okrem iného žiada o zbrane s väčším dosahom, ktoré by zabránili ruskému bombardovaniu civilistov na Ukrajine.

18:25 Do železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, kde prebiehajú ťažké boje s ruskými silami, vyrazil nový konvoj Organizácie Spojených národov s cieľom evakuovať civilistov. Oznámil to koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.

"V týchto chvíľach do Azovstaľu smeruje konvoj, ktorý by tam mal, dúfajme, prísť do zajtrajšieho rána a dostať (odtiaľ) civilistov do bezpečia," povedal Griffiths na darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorá sa koná vo Varšave.

18:02 Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali EÚ a jej členské štáty, aby dôsledne chránili ženy utekajúce z Ukrajiny pred násilím a obchodovaním s ľuďmi a zaistili im prístup k základným zdravotným službám.

17:11 Maďarsko ponúkne Ukrajine pomoc v celkovej hodnote 37 miliónov eur, vyhlásil vo štvrtok na darcovskej konferencii pre Ukrajinu vo Varšave maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

17:03 Európska agentúra pre bezpečnosť letectva varovala letecké spoločnosti, že ich lietadlá sa môžu stať náhodným cieľom útokov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine alebo aj úmyselným cieľom kybernetických útokov.

16:44 Ruská armáda zrejme zhadzuje na oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol termobarické bomby. Vo štvrtok to pre britskú televíziu Sky News povedal analytik Forbes McKenzie. Šéf spoločnosti McKenzie Intelligence uviedol, že 4. mája konečne prišli satelitné dáta po tom, čo ich príjem bol od 29. apríla prerušený pre oblačnosť.

16:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval vo štvrtok nemeckého kancelára Olafa Scholza a prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na návštevu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prezidentského úradu v Berlíne.

16:24 Rusko porušilo avizované prímerie v oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, vyhlásil jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov Sviatoslav Palamar, ktorý zároveň vyzval na pomoc pre zomierajúcich vojakov v podzemí továrne a evakuáciu civilistov.

15:49 Slovensko na darcovskej konferencii pre Ukrajinu vo Varšave prispelo sumou 540.000 eur.

15:26 Európska komisia oznámila nový balík pomoci vo výške 200 miliónov eur na podporu vysídlených ľudí na Ukrajine v rámci medzinárodnej darcovskej konferencie pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko.

14:54 Ukrajinskí vojaci vytlačili ruské sily z areálu mariupolských oceliarní Azovstaľ. Uviedla to podľa agentúry Unian ukrajinská prezidentská kancelária.

14:46 Na Ukrajine sa zastavila jedna z najväčších tepelných elektrární. V Záporožskej tepelnej elektrárni totiž došlo uhlie a kvôli ruskej blokáde mesta Enerhodar sa ho na miesto nedarí dopraviť.

14:39 Na medzinárodnej darcovskej konferencii na pomoc Ukrajine vo Varšave sa vybralo 6,5 miliardy dolárov, oznámil poľský premiér Morawiecki.

14:28 Ukrajina, ktorá čelí ruskej agresii, potrebuje pomoc a našou úlohou je pokračovať v jednotnom úsilí, až kým nezastavíme vojenské ťaženie prezidenta Vladimira Putina. Vyhlásil to vo štvrtok slovenský premiér Eduard Heger na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú vo Varšave zorganizovali vlády Poľska a Švédska v spolupráci s Európskou komisiou.

14:23 Česká vláda dá ďalších zhruba 450 miliónov Čk na humanitárnu pomoc Ukrajine. Doteraz poskytla takmer 550 miliónov, povedal Lipavský na darcovskej konferencii.

14:11 Európska únia by mala skonfiškovať a následne predať ruský majetok, ktorý zadržala, a získané peniaze použiť na obnovu vojnou zničenej Ukrajiny. Povedal to predseda Európskej rady Charles Michel v rozhovore pre ukrajinskú tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina, zverejnenom vo štvrtok.

13:44 Europoslanci vyzvali na udelenie kandidátskeho statusu Moldavsku. Európska únia by podľa nich mala podporiť Kišiňov tvárou v tvár utečeneckej kríze i možnému ohrozeniu zo strany Ruska.

13:37 Vo štvrtok zverejnený bleskový prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil vo všetkých členských štátoch Európskej únie, poukazuje na široký konsenzus medzi občanmi eurobloku v prospech celoeurópskej reakcie na inváziu Ruska na Ukrajinu.

13:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok spustil celosvetovú platformu na zber finančných prostriedkov prostredníctvom crowdfundingu. Cieľom je pomôcť Kyjevu zvíťaziť vo vojne s Ruskom a opätovne vybudovať infraštruktúru Ukrajiny.

13:05 UK Internal Revenue Service dnes zrušila štatút moskovskej burzy ako uznávanej burzy cenných papierov.

13:01 Predsedníčka nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbel Basová ohlásila svoj zámer vycestovať do ukrajinskej metropoly Kyjev s cieľom vyjadriť podporu Ukrajine v boji proti ruskej vojenskej agresii. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

12:56 Rusko svojou agresiou proti Ukrajine a vzďaľovaním sa od hodnôt, ktoré sú základom Rady Európy, obnovilo hrôzy druhej svetovej vojny. Uviedla to v stredu generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová pri príležitosti predstavenia výročnej správy s názvom "Moving Forward 2022".

12:44 Kremeľ obvinil vo štvrtok Západ, že zásobovaním Kyjeva zbraňami bráni "rýchlemu" ukončeniu ruského vojenského ťaženia na Ukrajine.

12:35 Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady SR v utorok 10. mája o 12.00 h. Úvodné slovo by mal mať Boris Kollár, následne by sa mal cez videokonferenciu poslancom prihovoriť Zelenskyj. Zabezpečený bude aj simultánny preklad.

12:24 Rusko vypovedalo sedem dánskych diplomatov v reakcii na to, že Kodaň začiatkom apríla nariadila odchod 15 pracovníkom ruského diplomatického zastúpenia. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

12:11 Ruská armáda v noci spustila delostrelecký útok na Kramatorsk v Doneckej oblasti. Zasiahli centrálnu časť mesta a obytné štvrte, informuje novinár Denis Kazanskyi.

11:55 Bieloruský autoritársky prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok bránil inváziu Ruska na Ukrajine a povedal, že robí "všetko", aby túto vojnu zastavil. Vyjadril sa tak v osobnom, takmer 90-minútovom interview pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) v Paláci nezávislosti v metropole Minsk.

11:28 Predsedníčka nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basová navštívi Kyjev. Ide o zatiaľ najvyššie postavenú predstaviteľku Nemecka, ktorá pricestuje na Ukrajinu.

11:15 Na Ukrajine bolo zabitých celkovo 24 700 ruských vojakov. Ukrajinským jednotkám sa tiež podarilo zničiť 196 ruských lietadiel, 155 helikoptér či 1092 tankov. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

11:08 Poslanci Európskeho parlamentu v stredu v Štrasburgu diskutovali o riešení hospodárskych a sociálnych dôsledkov ruskej vojny proti Ukrajine a oboznámili sa aj s obsahom šiesteho balíka sankcií EÚ proti Rusku.

10:59 Brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nesú rovnakú zodpovednosť za aktuálnu vojnu na Ukrajine.

10:39 Ruské sily za uplynú noc zabili 600 ukrajinských vojakov a zasiahli niekoľko strategických cieľov. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

10:21 Masívne ruské ostreľovanie niekoľkých ukrajinských miest vo východnom regióne Donbas si vyžiadalo mnoho mŕtvych a zranených civilistov, informovali vo štvrtok tamojšie úrady.

10:04 Ukrajinskí vojaci brániaci rozsiahlej mariupolskej oceliarni Azovstaľ údajne ponúkli ruským silám, že prepustia civilistov, ktorí sa v areáli ukrývajú, pokiaľ za nich dostanú potraviny a lieky. Tvrdí to ruská agentúra RIA Novosti. Agentúra sa pritom odvoláva na informácie od nemenovaného predstaviteľa ruského štábu pre operáciu pri Azovstale. Kyjev sa k správe zatiaľ nevyjadril.

9:55 Rusko oznámilo, že jeho armáda nacvičovala v stredu v ruskej enkláve Kaliningrad simulovaný útok raketovými strelami, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu.

9:48 Približne 102 000 ukrajinských občanov si od 24. februára, keď sa začala invázia Ruska na Ukrajine, našlo zamestnanie v Poľsku. Vo štvrtok o tom informoval poľský denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na údaje ministerstva práce.

9:32 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v stredu (4. 5.) prešlo 3117 obyvateľov Ukrajiny, z toho 801 mužov, 1818 žien a 498 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 258 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2714 ľudí.

9:10 Členské štáty EÚ by sa mali do konca týždňa dohodnúť na ukončení dovozu ruskej ropy. Myslí si to francúzska ministerka životného prostredia a energetiky Barbara Pompiliová.

8:51 Rusko bude pravdepodobne zveličovať hrozbu, ktorú prebiehajúce cvičenie bieloruskej armády znamená pre Ukrajinu, aby donútilo ukrajinské sily rozdeliť sa a zdržiavať sa na severe, napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej, štvrtkovej správe. Citoval z nej webový portál britskej stanice Sky News.

8:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril v stredu s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o "škandalóznych" výrokoch šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovskú krv.

8:26 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyhlásil, že bude ďalej viesť rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Povedal to deň po tom, čo sa s Putinom rozprával aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

8:07 Na Ukrajine bolo od začiatku invázie zabitých 221 detí. Ďalších 408 utrpelo zranenia, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

7:52 Ruský armádny vrtuľník včera narušil vzdušný priestor Fínska. Oznámil to fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. Fínsko zdieľa s Ruskom hranicu dlhú vyše 1300 kilometrov.

7:37 Veľká Británia poskytne 45 miliónov libier na pomoc najzraniteľnejším osobám na Ukrajine. Peniaze pôjdu agentúram OSN a charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú životne dôležitú pomoc a podporujú obete sexuálneho násilia.

7:18 Slovenské mimovládne organizácie počas druhého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda ďalších vyše 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúcia pomoci je stále možná vďaka solidarite slovenského obyvateľstva.

7:01 Ruské sily včera cvičili simulované údery raketami s jadrovými hlavicami v Kaliningrade. Cvičenie malo zahŕňať simulované elektronické odpaly mobilných balistických raketových systémov Iskander schopných niesť jadrové zbrane, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

6:57 USA poskytli ukrajinskej armáde informácie, ktoré jej pomohli zabiť niektorých z ruských generálov. Denníku The New York Times to prezradili nemenovaní vysoko postavení americkí predstavitelia.

6:42 "Rusko nie je pripravené zastaviť vojnu. Snívajú o dobytí Ukrajiny a ďalších európskych krajín. Stále snívajú o tom, že sloboda sa v Európe vytratí. Ich sny sa však nenaplnia. Splní sa ale sen o mieri... Tak, ako sa to stalo pred 77 rokmi," povedal ukrajinský prezident. Jeho prejav sa v stredu večer v Dánsku vysielal na veľkoplošných obrazovkách na námestiach, kde ho sledovali davy ľudí.

6:36 Vereščuková sa v príspevku na sociálnej sieti Telegram zároveň poďakovala Červenému krížu za pomoc s ich evakuáciami. "Sú tu ženy, deti a starí ľudia z Mariupola, Manhuša, Berďanska, Tokmaku, Vasylivky. Všetci práve prišli do Záporožia," uviedla.

6:30 India a Francúzsko vyzvali v stredu na "okamžité ukončenie nepriateľských akcií" na Ukrajine. Indický premiér Naréndra Módí sa však opäť vyhol tomu, aby odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, informuje vo štvrtok agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok