Putin sa nechystá 9. mája vyhlásiť Ukrajine vojnu, uviedol Kremeľ

TA3 ČTK
4.5.2022 13:50

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu poprel, že by sa ruský prezident Vladimir Putin chystal 9. mája vyhlásiť Ukrajine oficiálne vojnu, informuje agentúra Interfax. Na možnosť, že by sa tak mohlo stať, upozornila tento týždeň americká televízna stanica CNN. Peskov zároveň podľa Interfaxu poprel, že v tento deň Rusko vyhlási všeobecnú mobilizáciu.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Impozantnou vojenskou prehliadkou v Moskve aj v ďalších mestách Rusko 9. mája tradične oslavuje porážku nacistického Nemecka v roku 1945. V médiách sa špekuluje, že Putin tento rok využije túto príležitosť na oznámenie vojenských úspechov vo vojne na Ukrajine, alebo naopak poukáže na eskaláciu a začne hovoriť o potrebe väčšieho nasadenia. 

Oficiálne vyhlásenie vojny by mu podľa CNN umožnilo mobilizáciu záložníkov a brancov. Moskva konflikt na Ukrajine nenazýva slovom "vojna", a namiesto toho používa označenie "špeciálna vojenská operácia".

"Nie, je to nezmysel," odpovedal v stredu Peskov na otázku novinárov, či sa Rusko chystá Ukrajine vyhlásiť vojnu. Záporne odpovedal aj na otázku, či má cenu prikladať význam správam západných médií, že Rusko môže 9. mája vyhlásiť mobilizáciu.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu podľa agentúry TASS povedal, že vojenská prehliadka sa 9. mája uskutoční v 28 ruských mestách. Zúčastní sa jej asi 65-tisíc ľudí, cez 460 lietadiel a zhruba 2400 ďalších exemplárov armádnej techniky. Na konci apríla Kremeľ uviedol, že na tohtoročnú prehliadku Rusko nepozve zahraničných predstaviteľov. Zo zahraničia sa pritom ozýva dôrazná kritika ruskej agresie na Ukrajine sprevádzaná protiruskými sankciami.

Spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany v stredu na facebooku varovala, že by Rusko mohlo svoju vojenskú prehliadku usporiadať aj v ukrajinskom Mariupole. Ten je od začiatku marca v obliehaní ruských síl a Moskva tvrdí, že ho Rusi majú pod svojou kontrolou, hoci ukrajinská strana to popiera. 

Do zničeného Mariupolu podľa informácií ukrajinskej rozviedky dorazil Sergej Kirijenko, námestník personálneho šéfa Putinovho úradu, ktorý má za úlohu v meste pripraviť na 9. mája "slávnostné udalosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok