ONLINE: V Azovstale vznikne humanitárny koridor, ruský vrtuľník narušil vzdušný priestor Fínska

TA3 TASR ČTK
4.5.2022 06:38

Rusko v stredu oznámilo, že od štvrtka na tri dni zastaví útoky na železiarne Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole a umožní tak vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod civilistov z komplexu. Ruský vojenský vrtuľník v stredu narušil vzdušný priestor Fínska. Oznámilo to fínske ministerstvo obrany. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:44 Jedna osoba zabitá a jedno dieťa dnes zranené ruským ostreľovaním v Charkovskej oblasti. Podľa regionálnej vojenskej správy pokračujú ťažké boje v blízkosti Izyumu, mesta so 45 000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza medzi Charkovom a Ruskom okupovaným Luhanskom. Informoval The Kyiv Independent na Twitteri.

23:36 Parlament Bulharska schválil poskytnutie humanitárnej, finančnej a vojensko-technickej pomoci Ukrajine. Patrí sem aj oprava ukrajinskej vojenskej techniky v Bulharsku.

23:14 Drvivá väčšina húfnic, ktoré Spojené štáty sľúbili ukrajinskej armáde, už je v ukrajinských rukách, oznámil novinárom vysokopostavený činiteľ amerického ministerstva obrany. Ukrajinci údajne za tri týždne od oznámenia prvých dodávok prevzali deväťdesiat percent z deväťdesiatich vyčlenených delostreleckých systémov. Podľa Washingtonu aj Londýna sa ruská armáda snaží bombardovaním naprieč Ukrajinou narušiť zásobovanie vrátane presunu zbraní. 

23:03 V mnohých regiónoch Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

22:44 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu na sociálnej sieti Twitter ohlásilo zrušenie bezvízového vstupu pre držiteľov diplomatických pasov z väčšiny európskych krajín. Informuje televízia CNN. 

22:16 Ruské štátne médiá obvinili ukrajinských vojakov, že na základni v Donbase praktizovali čiernu mágiu, aby čo najviac uškodili príslušníkom ruských inváznych síl. Správa pochádza z týždenníka Newsweek.

21:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredajšom telefonickom rozhovore požiadal generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby pomohol zachrániť životy zranených Ukrajincov v podzemí Rusmi obkľúčeného metalurgického kombinátu Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole. Informuje o tom agentúra AFP. 

21:33 Invázne jednotky od štvrtka do soboty možno otvoria humanitárne koridory z mariupolských oceliarní Azovstal, tvrdí to podľa ruskej spravodajskej agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

20:59 Predstavitelia mesta Mariupol obliehaného ruskými silami znova nadviazali spojenie s vojakmi, ktorí obraňujú tamojšiu poslednú baštu ukrajinského odporu – oceliarne Azovstaľ. S odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského predstaviteľa o tom informovala stanica Sky News. 

20:32 Ruská raketa zasiahla centrum ukrajinského mesta Dnipro, škody sú na železnici, hlásia miestne úrady. Ostreľované boli aj mestá Záporožie a Čerkasy.

19:53 V ukrajinskom meste Vasylkiv neďaleko Kyjeva pomenujú jedno z tamojších nábreží po britskom premiérovi Borisovi Johnsonovi. Oznámila to v stredu na Facebooku miestna starostka Natalia Balasynovyčová. Informovala spravodajská stanica BBC. 

19:31 Výroky ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, ktorý sa dostal do stretu s Izraelom ohľadom slov, že židovský štát podľa neho podporuje neonacistov, okomentoval aj šéf tímu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. „Znovu sa ukazuje, že Rusko predstavuje existenčnú hrozbu nielen pre Ukrajinu, v ktorej žije najmenej 100 tisíc židov, ale pre celú židovskú populáciu na svete,“ nechal sa počuť Jermak.

19:17 Ruské ostreľovanie zničilo v Charkive električkovú dopravu. Električky jazdia v druhom najväčšom ukrajinskom meste od roku 1906 a odvtedy bola ich prevádzka prerušená len v roku 1941 počas nacistickej okupácie. 

18:53 Ruský vojenský vrtuľník v stredu narušil vzdušný priestor Fínska. Oznámilo to fínske ministerstvo obrany. Deje sa tak v čase čoraz intenzívnejšej diskusie vo Fínsku o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie. Informovala agentúra AFP. 

18:32 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pohrozil zničením akéhokoľvek transportu krajín NATO prichádzajúcich na Ukrajinu „so zbraňami alebo materiálom pre potreby ukrajinských ozbrojených síl“.

18:24 Spojené štáty sú otvorené zavedeniu nových sankcií voči Rusku. V stredu to oznámil americký prezident Joe Biden, ktorý bude o nových opatreniach voči Moskve v nasledujúcich dňoch rokovať s lídrami skupiny G7. Informuje o tom agentúra AFP. 

18:05 Viac ako 130 hasičov z Donecka a ďalších miest ovládaných proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny pokračujú už dlhšie ako osem hodín v hasení rozsiahleho požiaru v sklade palív v meste Makijivka. Požiar, ktorý spôsobilo ukrajinské ostreľovanie, si vyžiadal najmenej jednu obeť na živote. Uviedla to ruská agentúra TASS. Makijivka leží asi 20 kilometrov od Donecka, bašty proruských separatistov.

17:47 Krajiny EÚ, ktoré odmietnu embargo na dovoz ruskej ropy, sa stanú komplicmi vojnových zločinov, uviedol podľa AFP ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

17:25 Tlačová hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová osočila Izrael, že roky ignoroval nárast neonacistickej ideológie na Ukrajine. Vyhlásila to v nadväznosti na súčasný diplomatický stret Ruska a Izraela. Ten vyvolal jej šéf, minister zahraničia Sergej Lavrov, svojimi výrokmi. "Ruský minister pritiahol pozornosť na situáciu s rastom neonacistickej ideológie na Ukrajine, ktorá bola mnoho rokov ignorovaná štátom Izrael," vyhlásila Zacharovová pre televíziu Rossija 24.

17:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že nebude súhlasiť s mierovou dohodou s Moskvou, ktorá by ruským silám umožňovala zostať na ich súčasných pozíciách na okupovaných ukrajinských územiach. Zelenskyj zdôraznil, že Kyjev nebude akceptovať žiaden "zamrznutý konflikt" na území Ukrajiny. Informovala agentúra AP. 

16:55 Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia, tvrdí agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na tri nemenované zdroje zapojené do tohto procesu. 

16:49 Stovky ukrajinských utečencov táboria v Mexico City a čakajú, kým im vláda USA povolí vstup na americké územie. Tábor na východnej strane mesta je otvorený len týždeň a každý deň tam prichádza 50 až 100 ľudí. Americká vláda koncom marca oznámila, že prijme do 100-tisíc ukrajinských utečencov. 

16:28 Rusko predstaví na tradičnej vojenskej prehliadke 9. mája niekoľko nových zbraní vrátane automaticky riadených raketometov. V stredu to oznámilo ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra DPA. 

16:15 V oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktoré obliehajú ruské sily, prebiehajú ťažké boje. Uviedol to v stredu tamojší starosta Vadym Bojčenko s tým, že predstavitelia mesta "stratili kontakt" s vojakmi, ktorí bránia tento priemyselný komplex.

16:03 Generál Daniel Zmeko zostáva vo funkcii náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl, prezidentka Zuzana Čaputová ho vymenovala na ďalšie štyri roky.

15:36 Hoci chce chorvátsky prezident vetovať vstup Švédska a Fínska do NATO, šance na úspech má malé. Zoran Milanović povedal, že v prípade, že bude svoju krajinu na samite aliancie v Madride reprezentovať on, za prijatie dvojice do aliancie nezahlasuje. Dôvodom je zdanlivo nesúvisiaci problém – volebný zákon v Bosne.

15:00 V Kyjevskej oblasti sa v uplynulých 24 hodinách objavili mŕtve telá ďalších 20 civilistov, oznámila v stredu miestna polícia. Celkový počet nájdených tiel v Kyjevskej oblasti tak dosiahol 1235.

14:53 Ak EÚ umožní výnimky z prípadného embarga na ruskú ropu, Bulharsko sa bude o výnimku usilovať, povedal podľa Reuters bulharský vicepremiér Asen Vasilev.

14:44 Londýn zakázal ruským firmám využívať služby britských účtovných a poradenských firiem. Uvalil sankcie aj na médiá, ktoré považuje za dezinformačné.

14:43 Takmer 600 ľudí zahynulo pri ruskom nálete na divadlo v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ku ktorému došlo ešte 16. marca. Vyplýva to z výsledkov zisťovania agentúry AP.

14:32 Ukrajina bude pripravená, ak sa bieloruská armáda zapojí do ozbrojeného konfliktu na jej území. Uviedol to v stredu hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. Informuje agentúra Reuters. 

14:31 Česko sa snaží dosiahnuť to, aby získalo v prípade zákazu dovozu ruskej ropy do EÚ odklad na dva, prípadne tri roky, povedal premiér Fiala.

14:24 Stovky ukrajinských utečencov táboria v hlavnom meste Mexika a čakajú, kým im vláda USA povolí vstup na americké územie. V stredu to napísala tlačová agentúra AP. 

14:06 Pri mariupolských oceliarňach Azovstaľ sa v stredu odohrávali ťažké boje, povedal podľa Reuters starosta Mariupolu. Na evakuáciu z areálu čaká aj 30 detí.

14:05 Najvyššie postavený britský námorný veliteľ, admirál Tony Radakin, je prekvapený zo zlyhaní ruskej armády, ktorá zaútočila na Ukrajinu napriek "slabým" spravodajským informáciám, čo podľa neho viedlo ku "katastrofálnym výsledkom" invázie. Povedal to na podujatí CEO Council Summit v Londýne, ktorý zorganizoval denník The Wall Street Journal. 

14:01 Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v stredu telefonoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, ktorého uistil, že jeho krajina podporuje snahu Ukrajiny o vstup do Európskej únie.  

13:58 Embargo na dovoz ruskej ropy do Európskej únie bude mať citeľné vplyvy na nemecké podniky. Predpokladá to Nemecká priemyselná a obchodná komora.

13:52 Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo v stredu ráno "pozoruhodné" informácie – tvrdilo, že po boku "krajne pravicového" pluku Azov bojujú proti Rusku na Ukrajine izraelskí žoldnieri, píše americká spravodajská televízia CNN. 

13:51 Hovorca Kremľa poprel, že by sa ruský prezident Putin chystal 9. mája vyhlásiť Ukrajine oficiálne vojnu, informuje agentúra Interfax.

13:28 Slovensko podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka súhlasí s embargom Európskej únie na dovoz ruskej ropy, žiada však trojročné prechodné obdobie.

13:25 Americká spoločnosť Cheniere v prvom štvrťroku zvýšila objem dodaného skvapalneného plynu o 23 percent, najmä kvôli dopadom vojny na Ukrajine.

13:23 Európa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zažíva dôležité obdobie v boji proti problémom s duševným zdravím v súvislosti s pandémiou koronavírusu a vojnou na Ukrajine. Informovala agentúra DPA. 

12:50 Takmer desať týždňov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, počas ktorých Moskva zaznamenala len čiastkové územné zisky, sa Rusko začalo sústreďovať na upevnenie svojej vojenskej a politickej kontroly nad doteraz obsadeným územím. Zámerom je anektovať Donbas.

12:08 Európska komisia schválila Nemecku program pomoci v objeme 11 miliárd eur určený firmám, na ktoré doliehajú protiruské sankcie.

11:53 Rusko považuje za legitímne útočiť na Ukrajine na vozidlá NATO prevážajúce zbrane pre ukrajinské sily, povedal dnes podľa TASS ruský minister obrany.

11:46 Európska únia významne zvýši svoju vojenskú podporu Moldavska, povedal v stredu podľa AFP pri návšteve Kišiňova predseda Európskej rady Michel.

11:36 Európska únia bude pokračovať v nákupe ruskej ropy cez tretie krajiny, keď zavedie embargo. Uviedla to ruská tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na vyhlásenie zástupcu šéfa výboru pre medzinárodné záležitosti hornej komory ruského parlamentu Vladimira Džabarova. 

11:35 Rusko zakáže vstup japonskému premiérovi Kišidovi aj členom vlády a uvalilo sankcie na 63 japonských občanov, oznámila Moskva. Reaguje tým na protiruské sankcie.

11:34 Do Maďarska prišlo v pondelok viac ako 10-tisíc utečencov, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na údaje Celoštátneho veliteľstva polície zverejnené v stredu na webovej stránke police.hu. 

11:34 Útok Ruska na ukrajinskú Zakarpatskú oblasť zaznamenali aj slovenské radary. Slovensko má v pohotovosti všetky systémy aj prvky protivzdušnej obrany. Rezort obrany robí všetko pre to, aby bola bezpečnosť SR zaistená. Pred rokovaním vlády to deklaroval minister obrany Jaroslav Naď. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus nemá informácie, že by útok nejako ohrozil obyvateľov Slovenska. Zároveň varoval Ukrajincov, aby nechodili "hore-dole" cez slovensko-ukrajinské hranice.

11:31 Počet ľudí, ktorí žijú na území Česka, sa blíži k historickému maximu, 11 miliónom. Ukazujú to dáta Českého štatistického úradu a ministerstva vnútra ČR. Súčet počtu vlastných obyvateľov a utečencov z Ukrajiny je teraz vyše 10,8 milióna. To je takmer rovnaké množstvo obyvateľov, aké mali Čechy, Morava a Sliezsko pred začiatkom druhej svetovej vojny. Tieto informácie priniesla v stredu spravodajská televízna tanica ČT24. 

11:07 Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že na východe Ukrajiny ruské jednotky znefunkčnili šesť železničných staníc, ktoré sa využívali na zásobovanie ukrajinských jednotiek zbraňami západnej výroby. Informovala agentúra Reuters. 

10:50 Ruské sily stratili na Ukrajine viac životov než za štyri roky bojov v Čečensku, povedal ruský vojak vo zvukovej nahrávke. Tá je podľa slov Ukrajinskej bezpečnostnej služby zachytenou komunikáciou medzi ruským vojakom a jeho priateľom. V stredu o tom informoval webový portál americkej spravodajskej televízie CNN.

10:27 Hranice Poľska od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prekročilo 3,14 milióna ľudí, uviedla v stredu na sociálnej sieti Twitter poľská pohraničná stráž. Informovala o tom agentúra PAP. 

10:26 Slovensko a Maďarsko budú môcť pokračovať v nákupe ruskej ropy až do konca roka 2023 na základe existujúcich zmlúv. Povedal to v stredu pre agentúru Reuters zdroj z prostredia Európskej únie. Krajiny by tak podľa agentúry mohli využívať výnimky z ropného embarga navrhovaného Európskou komisiou. 

10:15 Až 71.410 ľudí, z nich 7.767 ukrajinských občanov, vstúpilo v utorok do Rumunska, čo je o 15 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim dňom. V stredu ráno o tom informovala tlačová agentúra Agerpres s odvolaním sa na rumunský Generálny inšpektorát pohraničnej polície. 

10:06 Konvoj autobusov odišiel v stredu ráno z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol v rámci snáh ukrajinských orgánov, Organizácie Spojených národov a Medzinárodného výboru Červeného kríža o evakuáciu civilistov z tohto prístavného mesta. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian. 

9:52 Ruský vrchný rabín Berel Lazar označil výroky šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o židovskom pôvode Adolfa Hitlera za šokujúce. Naznačil, že by bolo dobré sa za nich ospravedlniť. Denník The Jerusalem Post k tomu napísal, že ide o nezvyčajný postoj v Rusku, kde predstavitelia ostatných cirkví vyjadrujú podporu ruskej vojne proti Ukrajine.

9:50 Boje prebiehajú na rôznych miestach Ukrajiny, avšak najhoršie je na tom aktuálne Azovstaľ. V TA3 to povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Priblížil problémy, ktorým čelia Ukrajinci pri pokusoch o evakuáciu civilistov a zranených vojakov. Ak by Rusko oficiálne vyhlásilo vojnu, podľa Kulebu by sa nič nezmenilo. 

9:33 Britská armáda je presvedčená, že Rusko podnikne pokus o dobytie miest Kramatorsk a Severodoneck na východe Ukrajiny. Britské ministerstvo obrany to uviedlo v stredu v pravidelnej každodennej správe o rusko-ukrajinskej vojne, ktorú zverejňuje na Twitteri. Informácie prevzala aj tlačová agentúra AP. 

9:25 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 3328 osôb. Z toho bolo 812 mužov, 2 040 žien a 476 detí. O dočasné útočisko požiadalo 314 žiadateľov. Celkový počet utečencov, ktorí vstúpili na územie SR od 24. 2. 2022 je 390 875. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 je 73 507. Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 je 134 297.

9:19 Velenie ruských ozbrojených síl nasadilo pri ukrajinskom Izjume 22 práporných zoskupení v snahe preniknúť do oblasti Donbasu. Vo svojej rannej správe o dianí na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany. Každá z týchto taktických jednotiek má 600 až 800 vojakov a dôstojníkov, zhruba desiatku tankov a disponuje značnou palebnou silou.

9:18 Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu v Európskom parlamente v Štrasburgu predstavila šiesty balík sankcií proti Rusku, ktorý stanovuje ropné embargo. 

8:56 Európska komisia navrhuje ukončiť dovoz ruskej ropy do EÚ, povedala von der Leyenová. Nové šance sa vzťahujú aj na tri banky vrátane tej najväčšej – Sberbank.

8:53 Bieloruské ozbrojené sily neočakávane spustili v stredu rozsiahle vojenské cvičenie, aby preverili bojovú pripravenosť svojich jednotiek, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany. Informovala agentúra Reuters. 

8:11 Austrália uvalila sankcie na ďalších 110 ruských politikov a jednotlivcov, aby potrestala Moskvu za uznanie dvoch Ruskom ovládaných oblastí na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. V stredu o tom informoval internetový portál britského denníka The Guardian. 

8:07 Predstavitelia EÚ v utorok neskoro večer odovzdali členským štátom návrh nového balíka sankcií voči Rusku pre jeho inváziu Ukrajiny. Euroblok však zatiaľ nedosiahol konsenzus v súvislosti s navrhovaných zákazom dovozu ruskej ropy, uviedli pre AFP nemenovaní diplomati a činitelia oboznámení so situáciou.

8:06 Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril nádej, že Ukrajina a Rusko môžu zorganizovať "viac humanitárnych prestávok" podobných tej, vďaka ktorej sa z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístave Mariupol podarilo evakuovať zhruba 100 civilistov. 

7:57 Štyri humanitárne koridory vedúce z obliehaného prístavného mesta Mariupol do mesta Záporožie sú naplánované na stredu. Oznámila to v noci na stredu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informoval The Guardian. 

7:21 Ukrajinské ozbrojené sily včera oslobodili dedinu Molodova v Charkovskej oblasti.

7:03 Najmenej 17 osôb prišlo o život pri utorkovej zrážke autobusu, auta a cisternového vozidla na západe Ukrajiny. Počas svojho pravidelného večerného príhovoru o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval denník The Guardian.

6:36 Rusko plánuje bojkotovať stretnutie medzi Bezpečnostnou radou (BR) OSN a Politickým a bezpečnostným výborom (PBV) Európskej únie, ktoré sa má uskutočniť v priebehu stredy. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na nemenovaných diplomatov.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na stredu uviedol, že z areálu oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol sa podarilo evakuovať 156 ľudí. Informoval denník The Guardian.

6:33 Ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny si v utorok vyžiadali celkovo 21 civilných obetí a 27 zranených. Informoval o tom miestny gubernátor Pavlo Kyrylenko. IInformovala agentúra AFP. 

6:30 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v utorok. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok