Ruská armáda podľa ukrajinskej prokurátorky využíva znásilňovanie ako vojenskú taktiku

TA3 TASR
3.5.2022 19:54

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová obvinila v utorok Rusko z toho, že využíva znásilňovanie ako vojenskú taktiku. Ruského prezidenta Vladimira Putina nazvala "hlavným zločincom 21. storočia".

Rusko vojaci armáda 1140 px (TASR)
TASR

Venediktovová počas návštevy zničeného mesta Irpiň neďaleko Kyjeva uviedla, že ukrajinské úrady zbierajú informácie týkajúce sa obvinení zo znásilňovania, mučenia a ďalších vojnových zločinov zo strany ruských síl.

Prokurátorka priblížila, že obvinenia sa týkajú znásilňovania žien, mužov, detí a jednej staršej ženy. Na otázku, či ruská armáda používa znásilňovanie na Ukrajine zámerne, na tlačovej konferencii odpovedala: "Som si istá, že to bola stratégia." Dodala, že ide o prostriedok na zastrašenie občianskej spoločnosti a úsilie prinútiť Ukrajinu kapitulovať.

Venediktovová neuviedla podrobnosti ohľadom týchto obvinení. Spomenula, že niektoré z obetí sú stále na Ukrajine a boja sa povedať, čo sa im stalo, pretože sa obávajú návratu ruských síl.

Prokurátorka skonštatovala, že Putin ako hlavný veliteľ ruských ozbrojených síl nesie zodpovednosť za to, čo sa deje na Ukrajine. "Ak hovoríme o zločine (vojenskej) agresie, všetci vieme, kto začal túto vojnu. Touto osobou je Vladimir Putin," zdôraznila. Pripomenula tiež vojenské intervencie Moskvy v Gruzínsku, Čečensku či v Sýrii.

Rusko odmieta obvinenia, že jeho jednotky páchajú na Ukrajine vojnové zločiny. Kremeľ na žiadosť Reuters o vyjadrenie k Venediktovovej vyjadreniam bezprostredne nereagoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok