Írska vláda prisľúbila obmedzené povolenie interrupcií

SITA
19.12.2012 07:40

Írska vláda zmení súčasný stav a spresní zákon o prístupe k interrupcii. Reaguje tak na vlnu kritiky verejnosti, ktorú spustila októbrová smrť tehotnej Indky. Tej totiž doktori odmietli vykonať umelé prerušenie tehotenstva, keďže sa báli hrozby trestného stíhania

Írska vláda prisľúbila obmedzené povolenie interrupcií
SITA

Vláda premiéra Endu Kennyho sa utorok zaviazal definovať okolnosti umožňujúce vykonať interrupciu v prípade ohrozenia života matky. Írske zákony nepovoľujú vykonávať interrupciu, no umožňujú vycestovať za týmto účelom do zahraničia, populárne v tomto smere sú najmä neďaleké Anglicko a Wales. Ročne tak podľa odhadov urobia tisícky Írok.

Interrupcie sú v prevažne katolíckom Írsku ako jedinej krajine EÚ zakázané, keďže nie sú zákonom definované okolnosti, kedy je takýto zákrok povolený. Ohrozenie života matky ako dôvod na interrupciu pritom schválil írsky najvyšší súd ešte pred 20 rokmi, žiadna vláda však jeho verdikt nezahrnula do legislatívy. Lekári sa preto boja zasiahnuť. Situácia vyvrcholila októbrovým prípadom tehotnej Indky, ktorej lekári odmietli vykonať interrupciu a tá o niekoľko dní neskôr zomrela. Indke ani po jej opakovaných žiadostiach lekári nevyhoveli, a to aj napriek tomu, že mala bolesti z prebiehajúceho potratu. Srdce 17-týždňového plodu prestalo biť až po troch dňoch od prijatia ženy do nemocnice v meste Galway, pričom 31-ročná hinduistka zomrela na otravu krvi o ďalších päť dní neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok