Biden sa postavil za potraty. Verím, že právo ženy na voľbu je zásadné, uviedol Biden

TA3 ČTK
3.5.2022 16:30

Americký prezident Joe Biden dnes uviedol, že nevie, či je uniknutý návrh rozhodnutia najvyššieho súdu USA na zrušenie práva na potrat pravý a či odráža konečné stanovisko sudcov. Server Politico predtým informoval, že sudcovia hlasovali za zrušenie precedentného rozsudku z roku 1973, ktorým boli legalizované potraty v celých Spojených štátoch. Podľa agentúry Reuters Biden dodal, že jeho administratíva je v takom prípade pripravená brániť právo na interrupciu.

"Verím, že právo ženy na voľbu je zásadné," uviedol Biden vo svojom vyhlásení. Pokiaľ bude rozsudok v kauze známej ako Roeová versus Wade z roku 1973 zrušený, právo žien na potrat podľa neho budú musieť hájiť volení predstavitelia. 

"Bude na volených predstaviteľoch nášho národa na všetkých úrovniach, aby chránili právo ženy na voľbu. A bude na voličoch, aby si v novembri vybrali kandidátov, ktorí sú pre potraty," uviedol šéf Bieleho domu.

Súd má v záležitosti potratov definitívne rozhodnúť pred svojou letnou prestávkou, teda koncom júna alebo začiatkom júla. Pokiaľ bude verdikt z roku 1973 zrušený, môže podľa amerických médií začať platiť zákaz potratov takmer okamžite vo viac ako 20 amerických štátoch.

 Agentúram Reuters a AP sa pravosť návrhu stanoviska, ktorý zverejnilo Politico, zatiaľ nepodarilo overiť. Uniklý návrh však vyvolal protest, ktorý sa konal od pondelkového večera až do ranných hodín pred budovou amerického najvyššieho súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok