V Mariupole je ešte stále uväznených okolo stotisíc ľudí, ruské útoky si vyžiadali ďalšie obete

TA3 ČTK
3.5.2022 15:28

V Mariupole obliehanom na juhovýchode Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uväznených asi 100.000 civilistov. Viac ako 200 z nich sa spolu s obrancami mesta ukrýva v rozsiahlych oceliarňach Azovstal, povedal podľa agentúry Reuters starosta mesta Vadym Bojčenko. Ruské sily aj dnes na oceliarne ďalej útočia. Na rôznych miestach v Doneckej oblasti dnes pri ruskom ostreľovaní zomrelo najmenej deväť civilistov, ruské útoky v Záporožskej oblasti si vyžiadali dva životy a u Charkova jednu obeť, uviedol portál Ukrajinska pravda.

Mariupol je v obliehaní ruských síl od začiatku marca a humanitárna situácia v meste je podľa rôznych zdrojov kritická. Oceliarne Azovstal sú v Mariupole poslednou baštou ukrajinského odporu. Rusi na nich podľa Kyjeva neprestávajú útočiť, hoci dočasné prímerie dojednané OSN v minulých dňoch umožnilo niekoľkým skupinám civilistov areál opustiť. V útrobách obrovského metalurgického komplexu je podľa rôznych zdrojov ukrytých približne 2000 ukrajinských bojovníkov a stovky civilistov, niektorí z nich tam sú podľa médií aj niekoľko týždňov. V nedeľu sa z areálu podarilo dostať približne 100 civilistov. Aj v pondelok sa z Azovstalu podarilo odviezť zhruba 100 ľudí, uviedla pôvodne Unian s odkazom na oznámenie starostu, dnes ale napísala, že sa podľa starostu z areálu podarilo evakuovať dohromady "cez 100 osôb".

Dnes mal presun civilistov do bezpečia pokračovať, podľa korešpondenta agentúry Unian ale ruské útoky na komplex neustávajú. "Priamo teraz sa (Rusi) pokúšajú prebojovať na území závodu," citovala ho agentúra. Nepriateľské sily podľa neho predtým niekoľko hodín v kuse oceliarne bombardovali a stĺp dymu bol vidieť po celom meste. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti tvrdí, že ruské jednotky a sily separatistickej Doneckej ľudovej republiky obnovili útoky po tom, čo ukrajinskí vojaci v oceliarňach zneužili prímerie a zaujali na území oceliarní palebné pozície.


Odchodom z prístavného mesta navyše peripetia jeho obyvateľov nekončí. Mariupolský starosta dnes upozornil, že asi 2000 ľudí z Mariupolu je zablokovaných pri okupovanom Berďansku, vzdialenom asi 75 kilometrov, a nemôže sa dostať na územie kontrolované Ukrajinou. "Už dva týždne čakajú na evakuáciu... Ale nepriateľské ruské vojská ničia naše plány, bránia obyvateľom Mariupolu v ceste do Záporožia, ktoré je pod ukrajinskou kontrolou," citovala Bojčenka agentúra Unian. Záporožie je od Mariupolu vzdialené asi 200 kilometrov a evakuačný konvoj musí prejsť cez rôzne kontrolné stanovištia, uviedla spravodajská stanica BBC.

Pri ostreľovaní mesta Vuhledar v Doneckej oblasti zomreli dnes traja ľudia, ktorí sa vydali pre pitnú vodu, napísal portál Ukrajinska pravda. Pod paľbou sú v rovnakej oblasti aj obce Lyman a Avdijivka, v ktorých si dnešné útoky ruských síl vyžiadali po troch obetiach. Nepriateľské sily v noci tiež ostreľovali Charkov a ďalšie miesta v Charkovskej oblasti. Pri ostreľovaní zomrel 46-ročný pracovník uzavretej továrne pri Charkove, ktorá po zásahu začala horieť. Dve obete na životoch si vyžiadali útoky v obci Zaliznyčne v Záporožskej oblasti.

K ostreľovaniu dochádza aj na juhu krajiny v Chersonskej oblasti, ktorú ruské invázne sily čiastočne získali pod svoju kontrolu, uviedla dnes ráno agentúra Ukrinform. Noc bola naopak pokojná v Odese, ďalšom mieste v južnej časti Ukrajiny, ktoré v poslednom čase čelia ruským útokom. V pondelok si v tomto prístavnom meste raketový útok vyžiadal život 14-ročného dieťaťa.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruské sily pomocou vysoko presných zbraní zasiahli pri Odese hangáry so zbraňami dodanými zo zahraničia. "Boli zničené hangáre s bezpilotnými lietadlami Bayraktar TB2 a tiež raketovými zbraňami a muníciou, ktoré boli dodané z USA a európskych krajín," povedal podľa agentúry RIA Novosti predstaviteľ ministerstva Igor Konašenkov. Moskva popiera, že by vykonávala útoky na civilné ciele, a vo svojich pravidelných hláseniach informuje iba o likvidovaní strategických cieľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok