Vyšetrovanie útoku v Benghází zistilo systematické bezpečnostné zlyhania

TASR, TA3
19.12.2012 07:18

Nezávislá komisia vyšetrujúca útok na americké veľvyslanectvo v líbyjskom Benghází zistila, že systematické chyby v riadení na ministerstve zahraničných vecí USA viedli k "hrubo" nedostatočnej ochrane diplomatickej misie. Pri útoku z 11. septembra tohto roku prišiel o život veľvyslanec USA a traja ďalší Američania.

Aj napriek týmto pochybeniam vyšetrovací výbor dospel k záveru, že žiadny z amerických predstaviteľov neignoroval svoje povinnosti a nie je dôvod pre akékoľvek disciplinárne konanie. Komisia zistila, že na rozdiel od prvých správ pred misiou v Benghází nebol žiadny protest a za celou akciou mali stáť iba teroristi.

V správe je 29 odporúčaní ako zlepšiť bezpečnosť veľvyslanectva. Ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová uviedla, že ich všetky akceptuje. Podľa agentúry Reuters oznámila, že USA vyšlú stovky ďalších príslušníkov námornej pechoty na ochranu zahraničných postov, požiadajú o viac finančných prostriedkov na zvýšenie bezpečnosti a menujú nového predstaviteľa rezortu diplomacie pre dohľad nad postami, ktoré sú vo veľkom ohrození.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok