ONLINE: Z Ľvova hlásili niekoľko výbuchov. Rusko z Mariupoľu deportovalo takmer 40-tisíc ľudí

TA3 TASR ČTK
3.5.2022 06:41

Ruské jednotky deportovali z prístavného mesta Mariupoľ takmer 40 000 ľudí. Predseda opozičnej nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom. Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní koksovne v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:29 Muži a chlapci patria medzi údajné obete znásilnenia ruskými vojakmi na Ukrajine. Vyšetrujú sa desiatky prípadov sexuálneho násilia zo strany inváznych síl, uviedli v utorok predstavitelia OSN a Ukrajiny. "Dostala som správy, zatiaľ neoverené, o prípadoch sexuálneho násilia voči mužom a chlapcom na Ukrajine," povedala Pramila Patten, osobitná predstaviteľka OSN pre sexuálne násilie vo vojne, na tlačovej konferencii v Kyjeve.

23:04 V Ľvove, v Dnipre, pri Kyjeve a Kirovohradskej oblasti zahrmeli dnes večer silné výbuchy. Podľa ukrajinských médií išlo o ďalšie ostreľovanie ukrajinských miest ruskými raketami a strelami s plochou dráhou letu.

22:45 Z mariupoľských železiarní a oceliarní Azovstaľ, ktoré sú ďalej v obkľúčení ruských síl, sa podarilo evakuovať 101 ľudí. Väčšina z nich je teraz v Záporoží, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl.

22:06 Ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov odsúdil v utorok ruskú propagandu, ktorá obhajuje použitie jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine. Muratov varoval, že splnenie týchto hrozieb by znamenalo "koniec ľudstva".

21:56 Zakarpatskú oblasť na Ukrajine ležiacu pri hraniciach so Slovenskom v utorok zasiahla raketa. Išlo o prvý raketový útok Ruska na túto oblasť od začiatku invázie na Ukrajinu. Informuje o tom TASR na základe správ Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a americkej stanice CNN.

21:36 Už 290 tiel civilistov objavili v meste Irpiň neďaleko Kyjeva odvtedy, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Uviedol to v utorok na Facebooku starosta mesta Olexandr Markušyn, informuje spravodajská stanica CNN.

21:25 odpora Nemcov dodávkam zbraní na Ukrajinu brániacu sa voči ruskej agresii v porovnaní so začiatkom apríla klesla z 55 na 46 percent. Za rovnaký čas stúpol z 33 na 44 percent počet ľudí, ktorí sú kategoricky proti takýmto dodávkam vojenskej pomoci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Forsa pre televízie RTL/n-tv, ktorý bol zverejnený v utorok.

21:18 Americké ministerstvo zahraničia dospelo k záveru, že americká basketbalistka Brittney Grinerová, ktorá je od februára v ruskej väzbe, bola zadržaná neoprávnene. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu americkej diplomacie. Grinerová čelí v Rusku obvineniu z pašovania drog a hrozí jej až desaťročný trest.

20:44 Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré Ukrajine prispievajú najviac v oblasti humanitárnej či vojenskej pomoci. Vojna, ktorá sa odohráva na ukrajinskom území, je totiž bojom za naše hodnoty. V stredu to v relácii Hlboká Online na TASR TV uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

20:26 Ruské sily údajne útočia z viacerých smerov na západoukrajinské mesto Ľvov – v utorok večer krátko pred 20.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) bolo v centre Ľvova zreteľne počuť najmenej štyri výbuchy.

20:18 Predseda opozičnej nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ešte predtým Merz navštívil mesto Irpiň, ktoré zničili ruské jednotky.

19:57 Ruské jednotky deportovali z prístavného mesta Mariupoľ takmer 40 000 ľudí, pričom ich odviezli buď priamo do Ruska, alebo na územie samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky, ktorá bola vyhlásená v roku 2014 v časti regiónu Donbas na východe Ukrajiny. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN to v utorok v rámci on-line brífingu, ktorý sa konal v Ukrajine Media Centre Ukrinform v Kyjeve, uviedol mariupolský starosta Vadym Bojčenko.

19:46 Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní koksovne v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorého citovala agentúra AFP.

19:21 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová obvinila v utorok Rusko z toho, že využíva znásilňovanie ako vojenskú taktiku. Ruského prezidenta Vladimira Putina nazvala "hlavným zločincom 21. storočia".

19:00 Ukrajinský parlament v utorok schválil zákon zakazujúci činnosť politických strán, ktoré ospravedlňujú, uznávajú alebo popierajú ozbrojenú agresiu Ruska voči Ukrajine. Na základe správy agentúry Interfax o tom informoval britský denník The Guardian.

18:39 Európska komisia zaslala na účty Ministerstva financií SR dodatočné zálohové platby zo zdrojov REACT-EU vo výške takmer 193,6 milióna eur. Dodatočné zálohové platby sú určené pre členské štáty najzasiahnutejšie utečeneckou krízou.

17:45 Ukrajinský parlament schválil rozmiestnenie jednotiek územnej obrany vo vojnových zónach. Parlament odhlasoval, aby jednotky územnej obrany mohli bojovať mimo im pridelených regiónov, povedal The Kyiv Independent.

17:41 Psy ukrajinskej pohraničnej stráže dostali nepriestrelné vesty z USA.

17:38 Britská vláda v utorok oznámila, že Ukrajine daruje 13 obrnených vozidiel na pomoc pri evakuácii civilistov z obliehaných oblastí na východe štátu. Vozidlá s oceľovým plášťom, ktoré sú odolné voči projektilom s vysokou úsťovou rýchlosťou, protipechotným mínam aj improvizovaným výbušným zariadeniam, budú na Ukrajine používať aj na prepravu civilných predstaviteľov či robotníkov pracujúcich na obnove železničných tratí, uviedla britská vláda. 

17:24 Nemocnice boli zásobené a podporované dobrovoľníkmi pri príprave na príchod evakuovaných z oceliarne Azovstal, hovorí Dr Dorit Nizan, manažér incidentov Svetovej zdravotníckej organizácie pre Ukrajinu. "Sme pripravení na popáleniny, zlomeniny a rany, ako aj na hnačku, infekcie dýchacích ciest," povedal Nizan.

17:06 Autobusy s evakuovanými civilistami z Mariupolu dorazili do Záporožia.

16:51 Ukrajinská veľvyslankyňa v Budapešti Ľubov Nepopová požiadala v utorok maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa o stretnutie, aby získala informácie o tom, čo presne povedal premiér Viktor Orbán pápežovi Františkovi o ukončení vojny na Ukrajine. 

16:48 V oceliarni Azovstal v Mariupole ukrajinský vojenský veliteľ povedal, že ruské sily spustili ďalšiu ofenzívu. "S podporou obrnených vozidiel a tankov prebieha silný útok na územie závodu Azovstal," uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti Sviatoslav Palamar, zástupca veliteľa ukrajinskej vojenskej jednotky Azov.

16:31 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereshchuk uviedla, že stovky civilistov vrátane viac ako tucta detí zostávajú uväznené pod troskami oceliarne v Mariupole.

16:16 Ohrozenie globálnej potravinovej bezpečnosti vyvolali predovšetkým západné protiruské sankcie, povedal šéf Kremľa Vladimir Putin svojmu francúzskemu náprotivku Emmanuelovi Macronovi. V telefonickom rozhovore Putin podľa Kremľa tiež uistil, že Moskva zostáva otvorená dialógu, hoci Ukrajina, na ktorú Rusko na konci februára zaútočilo, nie je pripravená na vážne konanie, uviedla agentúra TASS. Putin podľa agentúry AFP tiež zdôraznil, že Západ musí zastaviť dodávky zbraní Ukrajine.

16:03 Ukrajinský parlament prijal návrh zákona o zákaze činnosti proruských strán.

15:47 Asi 101 ľudí bolo úspešne evakuovaných z oceliarne Azovstal, potvrdil humanitárny predstaviteľ OSN. Uviedli, že väčšina evakuovaných sa nachádza v Záporoží, kde dostávajú humanitárnu pomoc.

15:33 Indický premiér Narendra Modi žiada o prímerie na Ukrajine a nalieha na Kyjev a Moskvu, aby sa zapojili do mierových rokovaní. Modi, ktorý je v súčasnosti na návšteve v Kodani, aby sa stretol so svojím dánskym náprotivkom, povedal, že India chce "okamžité prímerie na Ukrajine a prijatie dialógu a diplomacie na vyriešenie problému".

15:31 Dánska premiérka Mette Frederiksenová v utorok vyzvala svojho indického kolegu Naréndru Módího, aby sa pokúsil využiť svoj vplyv na Rusko a presvedčil ho k ukončeniu vojny na Ukrajine. "Putin musí zastaviť túto vojnu," povedala Frederiksenová. "Dúfam, že India ovplyvní Rusko." dodala. 

15:28 V Mariupole obliehanom na juhovýchode Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uväznených asi 100.000 civilistov. Viac ako 200 z nich sa spolu s obrancami mesta ukrýva v rozsiahlych oceliarňach Azovstal, povedal podľa agentúry Reuters starosta mesta Vadym Bojčenko.

15:16 Zo štrnástich autobusov, ktoré odviezli civilistov z Mariupolu, dorazili na územie kontrolované Ukrajinou iba tri, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na mariupolského starostu Vadyma Bojčenka. Osud ľudí z ďalších jedenástich autobusov nie je podľa neho známy.

15:13 Poradca starostu Mariupola uvádza, že deti v školách v okresoch Mangusha a Nikolsk v Doneckej oblasti dostávajú rozkaz podpísať zošity s poznámkou "Rostovský región".

15:12 Francúzsky prezident Emmanuel Macron po viac ako mesiaci po telefóne hovoril s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. V médiách sa ale následne objavila jediná informácia – hovor, ktorý začal po poludní, trval dve hodiny a desať minút.

14:55 Slovenská firma Konštrukta Defence začína opravovať ukrajinskú bojovú techniku. Prvá objednávka je na obrnené vozidlá, uviedol minister obrany Naď.

14:39 „My, ktorí sme vaši priatelia, musíme byť pokorní k tomu, čo sa stalo v roku 2014, pretože Ukrajina bola prvýkrát napadnutá, keď bol Krym odobratý Ukrajine a začala sa vojna na Donbase." povedal britský premiér Boris Johnson.

14:31 Najmenej deväť civilistov prišlo v utorok ráno o život v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v dôsledku ostreľovania ruskými jednotkami. S odvolaním sa na gubernátora uvedenej oblasti Pavla Kyrylenka o tom informovala stanica BBC. 

14:26 Ruská armáda v utorok oznámila, že jej sily a promoskovskí separatisti používajú delostrelectvo a lietadlá pri útokoch na priemyselný komplex Azovstaľ v Mariupole, kde sa vojaci a civilisti ukrývajú v spleti podzemných tunelov. 

14:23 Druhá stena z betónových blokov bola postavená z ukrajinskej strany na hraničnom kontrolnom bode s Podnesterskom.

14:19 Premiér Boris Johnson povedal, že Spojené kráľovstvo pošle Ukrajine v najbližších týždňoch ďalšie zbrane v rámci podporného balíka vo výške 300 miliónov libier.

14:18 Nemeckým firmám sa len s ťažkosťami darí nahrádzať dovoz z Ruska a Ukrajiny. Niektoré priemyselné a veľkoobchodné podniky označujú prechod na nových dodávateľov pre vojnu na Ukrajine ako náročný až nemožný, vyplýva z prieskumu Ifo.

14:16 Koordinátorka Svetovej zdravotníckej organizácie pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová v utorok oznámila, že ľudia evakuovaní z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol "sú na ceste" do vládou kontrolovaných oblastí, vzdialených od najhorších bojových zón, kde bojujú ukrajinské a ruské sily. 

14:00 Ukrajina vyhrá a bude slobodná, povedal britský premiér Johnson ukrajinskému parlamentu. Kyjev zničil mýtus Putinovej neporaziteľnosti, dodal.

13:55 Stále viac izraelských politikov a vojenských predstaviteľov je naklonených myšlienke zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine. Podľa izraelského denníka Haaretz pribúda dôkazov o krutostiach, ktoré páchajú ruskí vojaci na ukrajinských civilistoch. Izrael doteraz Ukrajine poskytol ochranné helmy a humanitárnu pomoc. Snažil sa o neutrálnu pozíciu, čo je podľa Haaretzu stále menej udržateľné.

13:44 Jeden z návrhov na stíhanie ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho vojnu na Ukrajine sa vracia do Norimbergu, kde osobitný tribunál súdil nacistických predstaviteľov po druhej svetovej vojne. Táto myšlienka je sporná, napísal v pondelok americký denník The Wall Street Journal. 

13:28 Boris Johnson vystúpil vo Najvyššej rade prostredníctvom videokonferencie. Volodymyr Zelenskyj sa osobne zúčastnil parlamentu.

13:15 Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk ostro kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza za to, že na znak podpory ešte nenavštívil ukrajinskú metropolu Kyjev, ako to urobilo už niekoľko iných európskych lídrov. 

12:57 Rusko porušilo zásadu, že hranice v Európe sa násilím nemenia; nemožno vylúčiť, že sa o to Rusko pokúsi aj v ďalších krajinách, povedal nemecký kancelár.

12:45 Ukrajinec rozpráva o podmienkach v ruskom zajatí: Nikita Horban nebol príslušníkom armády, len laborantom v kyjivskej nemocnici. Rusi ho zadržiavali tri týždne, zobrali mu topánky, naplnili ich vodou a znova mu ich obuli. Spolu s ostatnými museli ležať tvárou k zemi. V noci mrzlo. „Ležali sme tak tri dni v daždi a bolo stále chladnejšie,“ povedal Nikita. Prišiel o prsty na nohách.

12:41 Ozbrojené sily Ukrajiny za dva dni zničili asi 20 nepriateľských dronov v celkovej hodnote 2 milióny dolárov.

12:34 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách v reakcii na "nepriateľské kroky niektorých cudzích štátov a medzinárodných organizácií". 

12:25 V kľúčovom ukrajinskom prístavnom meste Odesa a na východe Ukrajiny aj v utorok pokračovali boje, zatiaľ čo sa mala uskutočniť nová evakuácia civilistov z vojnou zničeného mesta Mariupol. Informovala agentúra AFP. 

12:22 Rusko spustilo delostrelecký útok na dedinu Zheleznodorozhny v regióne Záporožie. Poškodených bolo 12 domov, zničená škola.

12:07 Predmestia ukrajinského Charkova vyvolávajú dojem márnice pod holým nebom, kde mŕtvi, ku ktorým sa nik nehlási, ležia niekedy celé týždne, kým ukrajinské a ruské jednotky bojujú o ovládnutie kúskov území.  

11:58 Ruské rakety zasiahli logistické centrum na vojenskom letisku v blízkosti ukrajinského prístavného mesta Odesa. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, ktoré uvádza, že logistické centrum bolo využívané pre dodávky zbraní, ktoré na Ukrajinu posielajú západné krajiny. 

11:57 Šéf talianskej pravicovo-populistickej strany Liga a bývalý minister vnútra Matteo Salvini sa verejne zastal televízie Rete 4, ktorá v nedeľu odvysielala 40-minútový rozhovor s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. 

11:56 Slovinská polícia vyšetruje prípad policajta, ktorý odovzdal údaje o poľskom občanovi ruskej ambasáde. Poliak sa zúčastnil protestu pred ruským veľvyslanectvom v Ľubľane.

11:29 V pondelok bolo z obliehaného ukrajinského Mariupolu evakuovaných 393 ľudí, z toho 59 detí, uviedlo vedenie Doneckej ľudovej republiky. Celkom ich je 26.765.

11:25 Mariupolský starosta Vadym Bojčenko upozornil, že asi dvetisíc ľudí, ktorí z mesta odišli, je zablokovaných pri okupovanom Berďansku, vzdialenom asi 75 kilometrov, a nemôže sa dostať na územie kontrolované Ukrajinou.

11:22 Ukrajina si vždy zapamätá, čo pre nás naši slovenskí priatelia urobili. Srdečné privítanie pre Ukrajincov na úteku pred vojnou, humanitárna pomoc, dodávky zbraní, podpora udelenia štatútu Ukrajiny ako kandidátskej krajiny EÚ a umožnenie bezcolného vývozu do EÚ. Máme šťastie, že máme za suseda Slovensko.

11:19 Maďarská vláda nebude dodávať zbrane do vojny, ktorá prebieha na Ukrajine, a to nezmenia ani klamstvá, ktoré Kyjev vymýšľa každý deň, vyhlásil v utorok hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer. Hovorca reagoval na tvrdenie Kyjeva, že ruský prezident Vladimir Putin vopred prezradil predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pripravovaný útok na Ukrajinu.

11:03 Desať východných krajín EÚ vrátane Slovenska požiadalo zástupcov Európskej komisie o väčšiu podporu súvisiacu s dôsledkami vojny na Ukrajine. Argumentujú, že sú zasiahnuté viac ako ostatní.

10:37 Za posledné dva mesiace odviezli z Ukrajiny do Ruska viac ako milión ľudí vrátane takmer 200.000 detí, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

10:31 Zabitými civilistami v ukrajinskom meste Buča blízko metropoly Kyjev sa v utorok zaoberal konzervatívny nórsky denník Aftenposten. "Ukrutnosti v Buči sú zdokumentované" a tieto dôležité snímky podľa denníka odhaľujú lži ruského prezidenta Vladimira Putina. 

10:29 Britské ministerstvo obrany je presvedčené, že ruská armáda je teraz "výrazne slabšia", keďže utrpela vo vojne na Ukrajine straty. Ministerstvo to uviedlo v utorok vo svojom každodennom hlásení na sociálnej sieti Twitter o vojne.

10:17 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v televíznom rozhovore povedal, že ruský prezident Vladimir Putin vopred prezradil predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pripravovaný útok na Ukrajinu. 

10:12 Dmitrij Medvedev napísal príspevok v telegrame v ukrajinskom jazyku, v ktorom tvrdí, že Zelenskyy nechce mierovú zmluvu, pretože by to bol pre neho koniec. V skutočnosti Zelenskyy niekoľkokrát navrhol priame rokovania s Putinom.

9:56 Ruský prezident Vladimir Putin by mohol oficiálne vyhlásiť vojnu Ukrajine už 9. mája, domnievajú sa viacerí nemenovaní americkí a západní predstavitelia. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia CNN, podľa ktorej by vyhlásenie vojny Putinovi umožnilo plnú mobilizáciu ruských záložných síl.

9:45 Krajiny Európskej únie by mali na najbližšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci prijať v poradí už šieste kolo sankcií proti Rusku, ktoré majú priamu súvislosť s vojnou na Ukrajine. Uviedol to v pondelok počas oficiálnej návštevy v Paname šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorého slová cituje tlačová agentúra Reuters.

9:33 Maďarský premiér Viktor Orbán počas aprílovej návštevy vo Vatikáne pápežovi Františkovi povedal, že Rusi majú plán ukončiť vojnu na Ukrajine 9. mája. V rozhovore pre taliansky denník Corriere Della Sera, ktorý bol publikovaný v utorok, to povedal najvyšší pontifex. Informovala o tom agentúra Reuters.

9:09 Pápež už v marci ponúkol ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi stretnutie v snahe ukončiť vojnu na Ukrajine. Zatiaľ ale nedostal odpoveď. Hlava katolíckej cirkvi to uviedla v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera.

8:48 Nemecko poslalo Ukrajine počas prvých ôsmich týždňov ruskej invázie zbrane a vybavenie za viac ako 190 miliónov eur. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA. Nemecko schválilo od 24. februára do 19. apríla dodávky zbraní za 120,5 milióna eur a ďalšiu výzbroj za 71,4 milióna eur, uviedlo nemecké ministerstvo hospodárstva v odpovedi na parlamentnú otázku.

8:20 Americký prezident Joe Biden v súčasnosti nemá v pláne odcestovať na Ukrajinu napriek tomu, že región v uplynulom období navštívili minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, minister obrany Lloyd Austin i predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

7:57 Ruský miliardár Oleg Tiňkov v rozhovore pre denník The New York Times povedal, že svoj podiel v banke Tinkoff, ktorú založil, bol nútený odpredať za zlomok jeho skutočnej ceny. Dôvodom boli podľa jeho slov kritické vyjadrenia, ktoré predtým adresoval Moskve pre inváziu na Ukrajine.

"Nemohol som diskutovať o cene. Bolo to ako rukojemnícka dráma: Vezmite si, čo vám ponúkajú. Nemohol som vyjednávať," opísal pre NYT, ako predal svoj 35-percentný podiel ruskému ťažobnému magnátovi.

7:17 Naučiť sa rozpoznať a zneškodniť výbušniny nie je činnosť, o ktorej si Anastasia Minčuková ako učiteľka angličtiny na Ukrajine kedy myslela ju bude musieť robiť. Napriek tomu teraz stojí s tvárovým štítom, vyzbrojená detektorom mín, a vydáva sa na pole posiate varovnými nápismi.

Viac si môžete prečítať aj tu: 

6:58 Americká Ústredná spravodajská služba v pondelok oznámila, že Rusi nespokojní s inváziou ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa možno pokúšajú spojiť s americkými tajnými službami. CIA chce, aby využívali tzv. temný web (darknet).

6:40 Britský premiér Boris Johnson v utorok počas príhovoru k ukrajinskému parlamentu oznámi ďalšiu dávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (viac ako 357 miliónov eur). Oznámil to v pondelok úrad britského premiéra na Downing Street.

6:30 Rusko "zabúda na všetky lekcie z druhej svetovej vojny". Povedal to v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý reagoval na nedeľňajšie vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

To, že má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj židovský pôvod, podľa Lavrovových slov nepodkopáva pozíciu (ruského prezidenta Vladimira) Putina, pretože aj Hitler "mal židovskú krv". Lavrov zároveň v nedeľu vyhlásil, že tými najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok