Pleťový pôst dokáže divy a nezávisí od stravy: Pauzu si dáte od kozmetiky

TA3/zm
5.5.2022 08:00

Postenie sa je aktuálne veľmi populárnou stravovacou metódou, ktorá nielenže detoxikuje organizmus, ale môžete vďaka nej i schudnúť. Podobne funguje pôst aj s pleťou. Oddychovať vak nebudete od jedla, ale od kozmetiky.

Pleťový pôst dokáže divy a nezávisí od stravy: Pauzu si dáte od kozmetiky
Pexels/Andrea Piacquadio

Jar je v očiste jednoznačne priekopníkom. Upratujeme domácnosť, vyplavujeme nečistoty z tela kvôli zdraviu i línii a rovnako sa môžeme postarať aj o našu pokožku pomocou pleťového pôstu. V čom spočíva a aké sú jeho výhody?

Vrstvenie vs. skinimalizmus

Vrstvenie rôznych kozmetických produktov je trendom niekoľko rokov. Okrem klasického, očného a nočného krému vám iste pribudli v kozmetickej taštičke aj rôzne séra, peelingy či masky. Pridajte k tomu SPF ochranu či oleje, celý rad odličovacích produktov a polička v kúpeľni je razom plná. No a pleťový pôst je presný opak. Síce je pekné, že sa o seba staráte, ale vaša tvár si na chvíľu od všetkých tých prípravkov oddýchne a aj to je spôsob, ako sa vám odvďačí. Ako protiklad vrstvenia preto vznikol aj nový trend zvaný skinimalizmus. Ak mu prepadnete, výrazne zredukujete počet kozmetických fľaštičiek. No ešte pred tým si to skúste pomocou pleťového pôstu. A možno vám bude stačiť iba ten.

Dovolenka pre pleť

Koža je najväčší orgán ľudského tela. Ako nám roky pribúdajú, z každej strany počúvame, že sa netvorí toľko kolagénu, stráca sa elasticita, bunky treba chrániť pred slnečným žiarením, pravidelne ich hydratovať a ďalšie naozaj dobré rady. Ale občas sa treba aj zastaviť a nechať koži čas a priestor, aby sa so všetkým vysporiadala sama a prirodzenou formou. Presne o tom je pleťový pôst.

Jeho  mieru si môžete určiť samy. Najjednoduchšia z foriem je večerné odlíčenie bez toho, aby ste aplikovali sérum, krém a ďalšie produkty. Môžete byť zástankyňou eko, bio a prírodnej kozmetiky, no takmer všade nejaká chémia je. A čo docielite tým, že si jeden večer nedáte na tvár po vyčistení nič? Napríklad poznatok, ako vaša pleť funguje. Možno sa cez deň cítite mastná, no pri tomto type detoxu prídete na to, že máte vlastne suchšiu pokožku a len nepoužívate správny denný krém. Alebo si všimnete, že sa vám netvoria drobné vyrážky, ktoré môžu byť následkom nevhodnej kozmetiky a ani o tom neviete. V snahe starať sa o seba sme sa totiž dostali tiež do určitého extrému.

Pre odvážnejšie je tu víkend bez mejkapu, vďaka čomu sa vám podarí zminimalizovať aj čistenie pleti, pretože bež líčidiel vám postačí časté umývanie tváre studenou až vlažnou vodou. Tvár si skutočne oddýchne, možno sa vám nebudú vytvárať a zanášať póry a opäť máte priestor čo-to o svojej pleti zistiť.

Týždeň bez kozmetiky

V skutočnosti je jeden večer alebo jeden víkend slabý odvar. Klasický pleťový pôst nabáda ženy na celý jeden týždeň bez všetkého. Len s čistou vodou. Znie to drasticky, určite si hovoríte, že toto ste mali skúsiť keď tak počas pandémie, ale stojí to za to. Spočiatku môžu na tvári vybehnúť rôzne kožné nerovnosti, ale v skutočnosti ide o sprievodný jav čistenia pleti. Navyše, nik vám nezakazuje ozajstné prírodné prostriedky, o ktorých však budete vedieť, že sú bez chémie. Vyskúšať tak môžete domáce aloe vera, silu uhorky alebo pleťovú vodu z čaju, na ktorý si ste si bylinky nazbierali samy.      

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok