Top udalosti týždňa: Fico odmietol vypovedať, Mikulca neodvolali a Borguľu obvinili

TA3 TASR ČTK
1.5.2022 18:58

Fico odmietol vypovedať. Mareka Paru budú stíhať na slobode. Obvinili poslanca Národnej rady SR. Opäť odvolávali Mikulca. Slovensko eviduje prvé prípady malárie. Gazprom zastavil dodávky plynu do dvoch krajín. Rusko útočilo na Kyjev. OSN bola šokovaná. Začala sa evakuácia z oceliarní Azovstaľ. Výsledky francúzskych volieb vyvolali protesty. Švédsko a Fínsko spoločne vyjadria vôľu vstúpiť do NATO.

Protest proti obrannej zmluve s USA
TA3 / David Duducz

Kauzu Roberta Fica a jeho obvinenie si všimli aj zahraničné médiá. Britský denník The Times sa vo svojom článku venuje aj politickej minulosti lídra Smeru-SD či protestom po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, spomína sa aj Mária Trošková. Na článok upozornil minister obrany Jaroslav Naď, ktorý ho okomentoval s tým, že Fico skončil.

Fico odmietol vypovedať

Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico odmietol v utorok vypovedať pred policajným vyšetrovateľom. Potvrdil to jeho obhajca David Lindtner. Dôvodom podľa jeho slov je, že Fico neporozumel obvineniu v kauze Súmrak, žiadali, aby im ho vyšetrovateľ vysvetlil.

O jeho vydaní sa bude rokovať v utorok

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa do lavíc vrátia opäť v utorok (3. 5.). Na programe 65. schôdze majú v utorok od 9.00 h niekoľko výročných správ o činnosti rôznych inštitúcií. Pokračovať by však mali v diskusii o žiadosti prokuratúry na vydanie súhlasu na vzatie do väzby lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica. Do diskusie je stále prihlásených 25 rečníkov písomne. Následne sa môžu poslanci do debaty prihlásiť aj ústne.  

Mareka Paru budú stíhať na slobode

Obvineného advokáta Mareka Paru prepustili zo zadržania na slobodu. V nedeľu ráno o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. O sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry bude rozhodovať 2. mája Najvyšší súd SR. Potvrdil to obhajca obvineného Michal Mandzák.

Obvinili poslanca Národnej rady SR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry mal v rámci minulotýždňovej akcie Inferno - 8. kruh obviniť aj poslanca národnej rady Martina Borguľu. Akcia podľa polície súvisela s dokumentovaním korupčnej trestnej činnosti.

Koaličná SaS považuje poslanca Národnej rady SR zo Sme rodina Martina Borguľu za problémového človeka. V súvislosti s jeho medializovaným obvinením pripomína zásadu "padni komu padni". Poslanec za OĽANO Milan Vetrák pripomenul podozrenia o Borguľovi ešte z čias jeho pôsobenia v komunálnej politike.

V Téme dňa sme privítali Borisa Kollára. Témou bolo aj obvinenie Borguľu:

Opäť odvolávali Mikulca

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo svojej funkcii. Poslanci Národnej rady SR vo štvrtkovom hlasovaní nepodporili opätovný návrh opozície na jeho odvolanie. Zo 120 prítomných poslancov podporilo návrh na odvolanie 53 zákonodarcov, proti bolo 58.

Zrážka dvoch vetroňov si vyžiadala životy oboch pilotov

Život oboch pilotov si vyžiadala utorková zrážka dvoch vetroňov v katastri obce Trebostovo nad vrchom Končiar. Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe. Informovali o tom z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

 

Poľsko má chrániť vzdušný priestor zadarmo

Poľsko má chrániť vzdušný priestor Slovenskej republiky zadarmo. Slovensko mu bude platiť iba náklady na palivo za zrealizovaný let nad svojím územím. Minister obrany SR Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti na základe predbežnej politickej dohody. Poľské stíhačky majú dohliadať na Slovensko od podpisu dohody do dodania nových stíhačiek F-16 v roku 2024.

Slovensko eviduje prvé prípady malárie

Národné centrum zdravotníckych informácií v súčasnosti eviduje na Slovensku štyri prípady malárie. Všetci pacienti sa infikovali počas návštevy krajín najmä v subtropických oblastiach, kde je táto choroba rozšírená. Hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá o tom informovala pri príležitosti pondelkového Svetového dňa malárie.

Gazprom zastavil dodávky plynu do dvoch krajín

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom úplne zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry. Gazprom zároveň varoval, že pri nepovolenom odbere ruského plynu z tranzitných dodávok do tretích krajín tieto tranzitné dodávky znížia o objem neoprávnene odobraného plynu.

Rusko útočilo na Kyjev 

Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že jeho letectvo zaútočilo vo štvrtok na ciele v Kyjeve v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. Starosta hlavného mesta Ukrajiny Vitalij Kličko medzičasom uviedol, že pri štvrtkovom ruskom útoku zahynul minimálne jeden človek.

OSN bola šokovaná

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres a jeho tím sú "šokovaní" blízkosťou ruských útokov na centrum ukrajinskej metropoly Kyjev v čase ich oficiálnej návštevy. Všetci sú však "v bezpečí", uviedol vo štvrtok hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu. Informovala agentúra AFP.

Začala sa evakuácia z oceliarní Azovstaľ

V ukrajinskom meste Mariupol aktuálne prebieha operácia Organizácie Spojených národov, ktorej cieľom je evakuovať civilistov z komplexu oceliarní Azovstaľ, potvrdil v nedeľu hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu. Informovala agentúra AP.

OSN na tejto evakuačnej operácii spolupracuje s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), ako aj s predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska, priblížil Abreu s tým, že o tejto "veľmi zložitej" situácii v tomto čase neposkytne ďalšie informácie.

Výsledky francúzskych volieb vyvolali protesty

V niektorých veľkých francúzskych mestách v nedeľu vypukli po oznámení očakávaných výsledkov prezidentských volieb protesty. V centre Paríža podľa médií polícia rozháňala demonštrantov nespokojných s výsledkom slzným plynom rovnako ako v Rennes, kde protestujúci aj zapálili v uliciach barikádu. Demonštrácie o niekoľkých stovkách ľudí sú hlásené aj z Marseille, Toulouse, Lyon, Nantes, či zo Štrasburgu

Podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach polícia rozháňala nepovolené zhromaždenie pri námestí Châtelet v centre Paríža, na ktoré prišli prevažne mladí ľudia. Niekoľko stoviek ľudí sa podľa médií zišlo aj na parížskom Námestí republiky.

Švédsko a Fínsko spoločne vyjadria vôľu vstúpiť do NATO

Švédsko a Fínsko v máji spoločne vyjadria vôľu vstúpiť do NATO. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske a fínske médiá. Moskva oba štáty pred vstupom do NATO dôrazne varovala.´Dvojica severoeurópskych krajín dlho zostávala stranou Severoatlantickej aliancie, po ruskej invázii na Ukrajinu ale zásadne zmenila svoj doterajší postoj.

Švédsky denník Expressen a fínsky denník Iltalehti s odvolaním sa na zdroje blízke rokovania uviedli, že sa v týždni od 16. mája stretnú vrcholní predstavitelia oboch krajín, aby potom verejne oznámili cieľ vstúpiť do zatiaľ tridsaťčlennej obrannej aliancie. Podľa skorších informácií by mal byť fínsky prezident Sauli Niinistö na štátnej návšteve Švédska v dňoch 17. a 18. mája.

Pozrite si aj celú reláciu V politike. Našimi hosťami bol minister financií Igor Matovič a v druhej časti relácie sme hovorili s poslancami Matúšom Šutajom Eštokom z Hlasu-SD a s Miroslavom Žiakom z SaS. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok