Tri typy vzťahov, ktoré vydržia: Ak patríte medzi tieto páry, máte veľkú šancu, že vám to vyjde

TA3/zm
2.5.2022 08:00

Niektoré páry vystupujú navonok harmonicky, a keď sa rozídu, okolie je v šoku. Naopak, dvojice, ktoré sa často hádajú, občas vydržia spolu roky rokúce a verejnosť sa čuduje, čo ich držalo spolu. Podľa psychológov sú však tri typy vzťahov, ktoré majú najväčšie šance ustáť bok po boku celý život.

Tri typy vzťahov, ktoré vydržia: Ak patríte medzi tieto páry, máte veľkú šancu, že vám to vyjde
Pixaby

Za zatvorenými dverami nemusí byť všetko tak, ako sa to javí ľuďom. Len vy s vašou polovičkou viete, ako to v skutočnosti medzi vami dvoma funguje. Ak sa nájdete v jednom prípade z tejto trojice, vaše šance na dlhý spoločný život sú vysoké.

Vzťah bez hádok

Sú dvojice, ktoré sa nepohádajú ako je rok dlhý. Zároveň na okolie a pozorovateľov zvyčajne tieto páry pôsobia bez vzájomnej chémie a často sú označované za chladné. Podľa psychológa Johna Gottmana je práve v tom tajomstvo úspechu. Ak sa stretnú dvaja racionálne rozmýšľajúci ľudia, verejnosť nemusí vidieť medzi nimi zjavnú iskru. A možno medzi nimi nie je ani v súkromí, no vzťah majú postavený na pragmatických veciach, podobných názoroch, hodnotách a cieľoch. To je podľa odborníkov na vzťahy často kľúčom k dlhoročnému stabilnému zväzku.

Ako dvojičky

Tento typ vzťahu majú dvojice, ktoré spolu trávia prakticky všetok voľný čas. Nikoho nepotrebujú na to, aby sa spoločne nenudili, a ak sa stretnú s priateľmi, tak zvyčajne tiež v páre. Ide o typ spojenia, ktorí neprekvapí svojou silou a pevnosťou ani okolie, pretože v princípe takúto dvojicu nepozná inak ako bok po boku. Psychológovia tvrdia, že stereotypné správanie takýmto párom vyhovuje, a tak nuda rozhodne nebude dôvodom, prečo by im to do budúcna nevyšlo.

Talianske manželstvo

Rovnako, ako má obrovské šance na úspech vzťah bez hádok, platí to i o opačnom extréme. Ak poznáte dvojicu, ktorá má doslova talianske manželstvo, tak si môžete byť istí tým, že vášeň medzi nimi nechýba. A na tej majú svoje puto aj postavené. Páry, ktoré sa dokážu rozčúliť za sekundu, totiž zažívajú silné emócie. Okolie možno vidí len tie negatívne vo forme hádok a hádzania tanierov, ale verte, že rovnako intenzívne city prežíva takáto dvojica následne aj pri udrobrovaní.

Psychológ John Gottman teda hovorí, že vzťah na celý život môžete vytvoriť v jednej z týchto troch pôsob, no úspešnosť závisí od toho, či ste sa stretli s človekom, ktorý to má nastavené podobne ako vy.  

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok