Žiakov v Newtowne sprevádza polícia, jedna škola zostáva zavretá

TASR
18.12.2012 17:53

Žiaci a študenti sa dnes vrátili do škôl v meste Newtown v americkom štáte Connecticut v sprievode polície a poradcov, aby im pomohli vyrovnať sa so žiaľom a strachom po vyčíňaní strelca Adama Lanzu.

Žiakov v Newtowne sprevádza polícia, jedna škola zostáva zavretá
SITA

Ten zabil v piatok 14. decembra v tamojšej základnej škole 26 ľudí vrátane 20 detí. Masaker teraz mení postoje Washingtonu ku kontrole zbraní, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Základná škola v mestskej časti Sandy Hook, kde 20-ročný Lanza zastrelil dve desiatky šesť- a sedemročných detí i šesť dospelých, zostane zatvorená. Je to čulé miesto činu, po ktorom sa ešte pohybuje polícia. Tá musí ísť na miesto vždy popri rade 26 vianočných stromčekov, ktorý na pamiatku mŕtvych obetí postavili a ozdobili obyvatelia. Sú na ňom plyšové zvieratká a balóny vo farbách školy, zelenej a bielej.

Všetky ostatné školy v Newtowne už dnes otvoria. Učitelia sľubujú, že poskytnú žiakom a študentom všetko, čo potrebujú k pocitu bezpečia.


Žiaci školy v Sandy Hook začnú chodiť na vyučovanie neskôr v nevyužívanej škole v inom meste.

Masaker malých detí šokoval Američanov, ktorí si už zvykli na masové streľby, a niektorých amerických zákonodarcov donútil k výzve na prísnejšiu kontrolu zbraní.

Niektorí demokratickí zákonodarcovia žiadajú aj zákaz útočných pušiek ako napríklad Bushmaster AR-15. Tú použil v škole Lanza, ktorý si niesol v ďalších zásobníkoch stovky kusov munície a do všetkých svojich obetí strieľal opakovane - jednu zasiahol 11-krát. Lanza pred masakrou v škole zastrelil aj svoju matku a na záver vyčíňania i seba. Celkový počet mŕtvych je tak 28.


Prezident Barack Obama viedol v pondelok rozhovory s viceprezidentom Joeom Bidenom a trom členmi svojho kabinetu. Zaoberali sa tým, "ako bude krajina reagovať na tragédiu v Newtowne", uviedol predstaviteľ Bieleho domu.


Kým politici a investori riešili budúcnosť amerického zbrojného priemyslu, polícia a pedagógovia v Newtowne sa snažili zmierniť smútok v malebnom meste a vrátiť ho do normálu. Na dnešok sú naplánované najmenej dva ďalšie pohreby. Prvé dve deti, šesťročných chlapcov Noaha Poznera a Jacka Pinta, pochovali v bielych truhlách v pondelok. Dnes sa očakáva pohreb ďalších šesťročných obetí Jamesa Mattioliho a Jessicy Rekosovej.


Polícia v Newtowne plánuje nasadiť svojich príslušníkov v šiestich školách, ktoré dnes otvoria. Policajný nadporučík George Sinko uznal, že bude zrejme ťažké zmierniť obavy približne 4700 vracajúcich sa žiakov a ich rodín. "Človek si nemôže pomôcť, ale myslí na to... či sa to znova nestane," povedal Sinko.


Polícia upozornila, že môžu prejsť mesiace, kým ukončí vyšetrovanie.

Polícia uzatvorila jednu základnú školu

Jednu základnú školu v meste Newtown v americkom štáte Connecticut dnes polícia uzatvorila, a to v prvý deň, v ktorý sa väčšina detí vrátila do škôl po streleckej masakre Adama Lanzu.

Polícia preventívne zatvorila základnú školu Head O'Meadow v Newtowne a podľa policajného vyhlásenia zostane zatvorená celý deň. Popri tom sa zároveň konali ďalšie pohreby obetí piatkovej streľby, ku ktorej došlo na základnej škole v neďalekej mestskej časti Sandy Hook.

"Všetko, čo vám môžem povedať, je, že sme podnikli preventívne opatrenia týkajúce sa všetkých zainteresovaných ľudí," povedal policajný dispečer v Newtowne tlačovej agentúre Reuters.


Zatvorenie školy Head O'Meadow bolo ohlásené práve v čase, keď sa smútoční hostia schádzali na poslednú rozlúčku s niekoľkými z 20 detí a šiestich dospelých, ktorých zastrelil 20-ročný Lanza na základnej škole v Sandy Hook. Strelec zabil celkovo 28 ľudí, vrátane svojej matky a seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok