ONLINE: Kremeľ sa mal rozhodnúť zaútočiť na Moldavsko. Evakuácia Azovstaľu bude obnovená

TA3 TASR ČTK
1.5.2022 07:13

Kremeľ sa rozhodol zaútočiť na Moldavsko. Evakuácia z Azovstaľu bude obnovená 2. mája o 8:00, tvrdí Zelenskyj. Nemecko podporilo embargo na dovoz ropy z Ruska. Svetová zdravotnícka organizácia na Ukrajine a partneri sú pripravení prijať evakuovaných ľudí z Mariupolu. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:41 Ruské sily obnovili ostreľovanie oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol hneď po tom, ako tam prebehla čiastočná evakuácia civilistov. V nedeľu to oznámil predstaviteľ ukrajinskej armády.

23:24 Kremeľ sa rozhodol zaútočiť na Moldavsko. Denník The Times s odvolaním sa na údaje ukrajinských tajných služieb tvrdí, že Rusko vypracovalo jasné plány na inváziu do Moldavska. Úspešné prevzatie by viedlo k presunu ruských jednotiek do čiernomorského prístavu Odesa. Píše NEXTA na Twitteri.

22:43 Oslava výročia konca druhej svetovej vojny 9. mája nebude mať podľa šéfa ruskej diplomacie Lavrova žiadny vplyv na vojenské operácie Moskvy na Ukrajine.

22:05 Osem civilistov prišlo o život v Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas nedeľňajšieho ostreľovania ruskými silami. S odvolaním sa na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP. 

22:00 To, že je Zelenskyj Žid, podľa Lavrova neznamená, že na Ukrajine nie sú nacistické prvky. Aj Hitler podľa neho mal v sebe židovskú krv.

21:51 Evakuácia Azovstalu bude obnovená 2. mája o 8:00, tvrdí Zelenskyj. Podľa odhadov Ukrajiny asi 1000 civilistov, väčšinou žien a detí, uviazlo v oceliarni Azovstal v Mariupole, obklopenom Rusmi. Približne 100 z nich bolo dnes evakuovaných.

21:46 Svetová zdravotnícka organizácia na Ukrajine a partneri sú pripravení prijať evakuovaných ľudí z Mariupolu.

21:39 Švédsko a Dánsko predvolajú ruských veľvyslancov kvôli narušeniu vzdušného priestoru oboch škandinávskych krajín. S odkazom na vyhlásenie diplomatických zborov o tom informovala agentúra AFP. Ruské prieskumné lietadlo v piatok večer preletelo v blízkosti dánskeho ostrova Bornholm a vzápätí narušilo aj švédsky vzdušný priestor.

20:57 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre pondelkové vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzval Nemecko, aby prevzalo "vedúcu úlohu v Európe, a to najmä v súvislosti s otázkami východnej politiky". Berlín totiž podľa neho v porovnaní s inými európskymi krajinami zaujal váhavý postoj čo sa týka pomoci Ukrajine brániacej sa pred ruskou vojenskou agresiou. 

20:53 Nemecko podporilo embargo na dovoz ropy z Ruska. Nemecká vláda podporila plány Európskej únie zaviesť zákaz dovozu ropy z Ruska a vyzvala na embargo, uviedla nemecká tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatov v Bruseli.

20:32 V Podnestersku separatistické úrady mlčia o vojne zúriacej na Ukrajine. "Lídri Podnesterska sú opatrní," povedala moldavská novinárka Alina Radu. "Nefandia vojne, ale ani nekritizujú ruskú vojenskú agresiu."

19:47 V zariadení ruského ministerstva obrany neďaleko mesta Belgorod vypukol v nedeľu požiar, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov s tým, že jedna osoba utrpela ľahké zranenia. Informovala agentúra AFP. 

19:30 Evakuácia z iných častí Mariupoľu bola odložená. Okrem vojakov a civilistov uväznených v oceliarni Azovstaľ, žije podľa odhadov aj ďalších 100-tisíc obyvateľov v iných častiach mesta.

19:28 Skupina prvých približne 100 civilistov bola v nedeľu evakuovaná z komplexu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskými silami. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

18:57 Dánska vláda v nedeľu oznámila, že si na pondelok predvolala ruského veľvyslanca Vladimira Barbina po tom, čo vzdušný priestor Dánska na krátky okamih v piatok narušilo ruské prieskumné lietadlo.

18:16 Nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave v Düsseldorfe sľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc, vrátane tej vojenskej. Od mnohých demonštrujúcich za to zožal kritiku.

18:15 Evakuáciu civilistov z areálu Azovstaľ v Mariupole potvrdila aj Moskva. Evakuácia je prerušená do pondelňajších 07:00 SELČ, uviedla mestská rada Mariupolu.

17:46 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu odmietol kritiku, že jeho vláda neposkytuje dostatočnú a rýchlu pomoc Ukrajine brániacej sa pred ruskou ofenzívou. Informovala agentúra AFP.

17:16 Volodymyr Zelenskyj potvrdil začiatok evakuácie zo závodu Azovstaľ.

16:53 Náčelník ruského generálneho štábu Gerasimov bol na Ukrajine zranený, tvrdí agentúra Unian s odvolaním sa na vojenského žurnalistu Šulmana.

16:39 Nemecký kancelár sa ohradil proti obvineniam, že jeho prístup k ruskej agresii bol váhavý. Scholz čelil tvrdej kritike aj zo strany vlastnej vlády, a minulý týždeň sa dostal pod mimoriadnu paľbu zo strany opozičného lídra Friedricha Merza, ktorý ho obvinil zo slabého vodcovstva a z „otáľania, váhavosti a bojazlivosti“. V nedeľu bolo oznámené, že Merz plánuje v pondelok cestovať do Kyjeva.

16:04 Nemecko v nedeľu oznámilo, že dosiahlo výrazný pokrok pri znižovaní svojej závislosti od dodávok energií z Ruska. To je strategický posun najväčšej európskej ekonomiky od ruskej invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára. 

15:43 OSN potvrdila, že prebieha evakuácia ľudí zablokovaných v železiarňach a oceliarňach Azovstal v juhukrajinskom Mariupole, uviedli agentúry AP a Reuters.

15:28 Pápež František v nedeľu opäť vyzval na bezpečnú evakuáciu ľudí uviaznutých v areáli oceliarní v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktoré je podľa neho barbarsky bombardované a zničené. Informovala o tom agentúra AP. 

15:20 Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na Hadí ostrov. "Boli zničené tri protilietadlové raketové systémy Strela-10 a komunikačné vozidlo," uviedlo vo vyhlásení južné operačné velenie. Hovorí tiež o strate na strane ruských jednotiek.

14:53 Dnes by mohla fungovať evakuácia civilistov z Mariupoľu. Oznámila to mariupolská mestská rada a oblastný gubernátor. Ľuďom, ktorí chcú odísť do Záporožia, úrady oznámili, aby sa dostavili o 16:00 miestneho času (15:00 SELČ) na určené evakuačné miesto.

14:36 Evakuáciu menšieho počtu ľudí z Azovstalu je zábleskom nádeje. Povedal to poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak v rozhovore pre stanicu BBC. No dodal, že situácia podľa neho zostáva extrémne zložitá. Konkrétne počty evakuovaných nezmienil.

14:25 Ukrajinská kontrarozviedka SBU uviedla, že zmarila chystaný ruský teroristický útok. Jeho cieľom bolo podľa SBU zostrelenie osobného lietadla nad územím Ruska alebo Bieloruska, z čoho by potom ruská strana obvinila Ukrajinu a jej západných spojencov. Napísal to na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

14:09 Pápež označil vojnu na Ukrajine za "desivý úpadok ľudstva". Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi kvôli ruskej invázii na Ukrajine podľa svojich slov trpí a plače, napísala agentúra Reuters.

13:58 Japonský premiér Fumio Kišida rokoval v nedeľu s najvyššími vietnamskými predstaviteľmi o vojne na Ukrajine, píše agentúra AP. Politici oboch krajín sa zhodli na nevyhnutnosti rešpektovania medzinárodného práva a odmietli použitie sily.

13:50 Európska únia sa prikláňa k zákazu dovozu ruskej ropy do konca roka. Uviedli to po víkendových rokovaniach medzi Európskou komisiou a členskými štátmi bloku dvaja diplomati, ktorí nechceli byť menovaní.

13:41 Ukrajina navrhuje Poľsku, aby sa pripojilo k skupine krajín, ktoré budú garantmi jej bezpečnosti. Poľsko túto ponuku prijme, uviedol hlavný poradca poľského prezidenta pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch.

13:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil predsedníčke Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej Rad kňažnej Oľgy III. stupňa. Na svojom webe o tom v nedeľu informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

13:00 ZMOS pošle piatim samosprávam v prihraničí finančnú pomoc. Ide o Humenné, Michalovce, Ubľu, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence, ktoré na pomoc s utečencami celkovo dostanú 63-tisíc eur. Združenie zároveň finišuje s dvoma formami adresnej pomoci, ktoré budú realizované v najbližších dňoch.

12:38 Ukrajinské ozbrojené sily v nedeľu oznámili, že opakovane pálili raketovými strelami na Ruskom obsadený Hadí ostrov v Čiernom mori. Pri útokoch bolo zničených niekoľko ruských protivzdušných obranných systémov a jedna komunikačná jednotka.

12:17 Rusko v nedeľu naznačilo, že by sa mohlo zmocniť aktív zahraničných firiem z krajín, ktoré považuje za nepriateľské, ako odvetu za americký návrh na predaj aktív ruských oligarchov a vyplatenie výnosov z predaja Ukrajine.

11:58 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa podľa prezidenta Miloša Zemana dopustil zločinu proti mieru. Tento zločin je synonymom vojnového zločinu, povedal Zeman v CNN Prima News.

11:37 V oceliarňach Azovstaľ sa ukrýva odhadom tisíc civilistov. Tvrdí to starosta Mariupolu Vadym Bojčenko pre BBC. Podľa neho je šesťsto z nich zranených.

11:19 Len v Doneckej a Luhanskej oblasti bolo za 24 hodín odrazených 9 ruských útokov. Informujú o tom ukrajinskí obrancovia. Zničili okrem iného osem tankov, delostrelecký systém aj 24 obrnených bojových vozidiel. Systém protivzdušnej obrany v sobotu zasiahol dva lietadlá Su-25 a sedem dronov.

11:01 Ruské ministerstvo obrany podľa ruskej štátnej agentúry TASS tvrdí, že z domov pri mariupoľských oceliarňach Azovstaľ v sobotu odišli dve skupiny civilistov - celkom 46 ľudí.

10:52 Velenie ukrajinskej armády hlási, že ukrajinskí obrancovia za posledných 24 hodín len v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny odrazili deväť nepriateľských útokov a zničili okrem iného osem tankov, delostrelecký systém alebo 24 obrnených bojových vozidiel.

10:38 Gazprom dnes uviedol, že pokračuje v dodávkach zemného plynu do Európy cez Ukrajinu v súlade s požiadavkami zákazníkov. Informovala o tom agentúra Reuters. Gazprom tento týždeň úplne zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch. Únijné krajiny ruskú požiadavku rubľových platieb označujú za porušenie zmlúv.

10:19 Rusko presúva k ukrajinským hraniciam po železnici zbrane a ďalšie vojenské vybavenie. A to zo západného, centrálneho a východného vojenského okruhu a tiež zo Severnej flotily, uviedol ukrajinský generálny štáb.

10:05 Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová sa v rámci svojej aktuálnej návštevy Kyjeva stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Napísala o tom v nedeľu agentúra AP.

9:50 Podľa starostu Vadima Boyčenka zabila ruská armáda za dva mesiace dvakrát toľko obyvateľov Mariupoľu ako nacisti počas 2. svetovej vojny. Povedal, že nemecká okupácia mesta mala za následok smrť asi 10 000 civilistov, zatiaľ čo ruská armáda zabila viac ako 20 000.

9:41 Rusko by mohlo opäť podnikať raketové útoky z Bieloruska. Uvádza to vo svojej pravidelnej rannej správe ukrajinský armádny generálny štáb. Ukrajinská armáda tiež varuje pred provokáciami na hraniciach.

9:35 Poradca Zelenského odmietol tvrdenie ruského ministra zahraničia Lavrova. Ten uviedol, že sa pri vyjednávaniach oboch strán hovorí aj o prípadnom zrušení protiruských sankcií. Podoljak poprel aj ďalšie Lavrovovo vyjadrenie, podľa ktorého sa jedná o "denacifikácii" či o statuse ruskojazyčných oblastí na Ukrajine.

9:12 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny prešlo v sobotu 4286 osôb. Z toho bolo 846 mužov, 2658 žien a 771 detí. O dočasné útočisko požiadalo 151 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo včera 3888 ľudí. Slovenské hranice od začiatku vojny prekročilo 381 505 utečencov.

8:57 Mariupoľská mestská rada tvrdí, že ruskí okupanti zabili v meste dvakrát viac ľudí, než nacisti počas druhej svetovej vojny. Nacisti podľa nej zabili počas dvoch rokov desaťtisíc ľudí, zatiaľ čo Rusi za dva mesiace dvadsaťtisíc. O vyjadrení rady informovala stanica CNN.

8:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v Kyjeve stretol s predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Uviedol to na Twitteri.

7:55 Podľa webu stanice CNN hovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve aj o obnove krajiny. Šesťdesiatdeväť percent územia, ktoré okupanti opustili, má už plnohodnotnú miestnu samosprávu av 93 percentách oslobodených obcí už začali prácu humanitárne úrady, uviedol prezident.

7:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve povedal, že ruské velenie sa pripravuje na nové veľké straty, pretože naberá pre operáciu na Ukrajine ľudí bez bojových skúseností a so slabou motiváciou, uviedol web denníka Novoje vremja.

7:37 Ukrajinský armádny generálny štáb uvádza, že Rusko presúva k ukrajinským hraniciam po železnici zbrane a ďalšie vojenské vybavenie zo západného, centrálneho a východného vojenského okruhu a tiež zo Severnej flotily.

7:28 Rusko by mohlo opäť podnikať raketové útoky na vojenské aj civilné ciele po celej Ukrajine z bieloruského územia, uvádza vo svojej pravidelnej rannej správe ukrajinský armádny generálny štáb. Ukrajinská armáda tiež varuje pred provokáciami na hraniciach.

7:11 Rumunské ministerstvo dopravy oznámilo, že vyhlási tender na opravu železničnej trate medzi moldavskou obcou Giurgiulesti a rumunským prístavom Galati, aby mohol byť navýšený objem tovaru, ktorý sa po trati bude prepravovať do ukrajinskej Odesskej oblasti. Uvádza to agentúra Ukrinform.

7:02 Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny takmer päť a pol milióna ľudí. Podľa denníka The Kyiv Independent to uviedol Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov.

6:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že ukrajinská armáda zničila od začiatku ruskej invázie cez tisíc ruských tankov, takmer dvesto lietadiel a takmer dva a pol tisíc obrnených vozidiel. Zároveň uviedol, že Moskva má dostatok vybavenia na ďalšie útoky. Informujú o tom ukrajinské aj svetové médiá.

6:53 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pri ostreľovaní dedín v Chersonskej oblasti ukrajinskými silami zomreli civilisti a ďalší boli ranení. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Ukrajina na správu zatiaľ nereagovala. Agentúra Reuters nemohla správu nezávisle overiť.

6:49 Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak odmietol tvrdenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že sa pri vyjednávaniach oboch strán hovorí aj o prípadnom zrušení protiruských sankcií. Poprel aj ďalšie Lavrovovo vyjadrenie, podľa ktorého sa jedná o "denacifikáciu" či o statuse ruskojazyčných oblastí na Ukrajine. Uviedla to agentúra Interfax-Ukrajina.

6:42 Šéf ruského vesmírneho programu oznámil, že Moskva sa stiahne z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Podľa štátnych médií je to dôsledok sankcií uvalených na krajinu kvôli invázii na Ukrajinu, napísala agentúra Bloomberg.

6:30 Pokračujúcu "silnú podporu" Washingtonu Ukrajine v boji proti agresii Ruska opätovne potvrdil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Povedal to v rozhovore so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, ktorý sa uskutočnil v sobotu večer miestneho času, uvádza sa vo vyhlásení rezortu americkej diplomacie, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok