Svieže recepty z reďkoviek: Dokážete z nich vyčarovať oveľa viac než si myslíte

TA3/zm
1.5.2022 10:00

Reďkovky sú nenáročná zelenina, ktorú si dokážete vypestovať aj samy doma a nepotrebujete na to ani záhradu. Ich sezóna vrcholí, hoci v obchode ich dostanete kúpiť celoročne. Zvyčajne si ich dávame na chlieb, no z červených hlavičiek dokážete vyčarovať oveľa viac receptov a niektoré vás skutočne prekvapia.

Svieže recepty z reďkoviek: Dokážete z nich vyčarovať oveľa viac než si myslíte
Pexels

Ak chcete mať reďkovky dlho čerstvé, uskladnite ich do pohára s troškou vody listami nadol a hlavičkami nahor. V prípade, že si ich pestujete doma, nezabúdajte na bohatú zálievku, inak budú štipľavé. No a keď ich máte, čarujte v kuchyni a prichystajte si z redkvičiek omnoho viac než len prílohu k pečivu.

Nakladané reďkovky

Prvý tip ako spracovať bohatú úrodu reďkoviek je naložiť ich podobne, ako to poznáte pri hermelíne či enciáne. Reďkovky nešúpte, len ich nakrájajte na plátky a pripravte si sladko-kyslí nálev, aký sa bežne používa na šaláty. Zeleninu zaliatu nálevom naložte do zaváraninového pohára alebo inej vzduchotesnej nádoby. Pridať môžete pár kúskov celého čierneho korenia a strúčikov cesnaku.  Skladujte v chladničke a vyberajte, kedy potrebujete. Len tak k pečivu alebo do šalátov.

Reďkovkový šalát

Keď už sme pri šalátoch a sladko-kyslom náleve, bohatú nádielku reďkoviek môžete spracovať navlas rovnako, ako keď robíte uhorkový šalát. Budú chutiť fantasticky a vydržia dlhšie čerstvé. Môžete skúsiť dokonca kombináciu oboch druhov a redkvičky pomiešať so šalátovými uhorkami.

Reďkovky Pexels/Kristina Snowasp

Krémová polievka

Reďkovky síce väčšina z nás skonzumuje len čerstvé, no nie je na škodu vyskúšať aj ich tepelnú úpravu. Využite korenistú chuť tejto zeleniny a pripravte z nej krémovú polievku, ktorá bude chuťovo nezameniteľná s ničím iným. Uvarte reďkovky spolu so zemiakmi, prípadne cuketou. Zeleninu pomixujte s trochou vody, v ktorej sa varila, pridať môžete prípadne smotanu. Polievku dochuťte koreninami podľa vašej preferencie a pri podávaní ozdobte naložený tanier pár plátkami čerstvej reďkovky pre efekt.

Reďkovky na grile

Vedeli ste o tom, že táto svieža jarná zelenina sa dá aj grilovať? Reďkovka z roštu chutí fantasticky, pritom nepotrebuje nič okrem kvapky oleja a pár minút nad ohňom. Vďaka ich nezameniteľnej chuti osviežite zeleninovú zmes, ktorú grilujete bežne.      

Témy: zelenina recept
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok