Strana Za ľudí mala programový snem. Delegáti schválili kandidátov do komunálnych volieb

TA3 TASR
30.4.2022 12:14

Snem strany Za ľudí zvolil do nadchádzajúcich komunálnych volieb kandidatúru predsedov krajov, aj Bratislavského, a primátorov niekoľkých miest. Delegáti zároveň na sneme odmietli spoluprácu vo voľbách so Smerom-SD, Hlasom-SD, Republikou, ĽSNS a Komunistickou stranou. Po programovom sneme o tom informovala vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Milan Lesňák by mal kandidovať za primátora Košíc, Miriam Šutekovú nominovali delegáti za kandidátku na primátorku Žiliny, Vieru Leščákovú za primátorku Prešova, Alexandru Pivkovú za primátorku Lučenca. Jaroslav Bagačka by mohol kandidovať za primátora Rimavskej Soboty a Jaroslav Ubert za primátora Žarnovice. Slovensko podľa Remišovej potrebuje zodpovedných politikov.

Velič podľa vlastných slov podporu na kandidatúru prijíma. Juraja Drobu ako silného kandidáta na predsedu BSK za stranu SaS nespochybňuje. Diskusie o spolupráci s inými stranami podľa neho prebiehajú. V Bratislavskom kraji by sa chcel zamerať na životné prostredie, konkrétne na záchranu Žitného ostrova. Spomenul aj zlepšenie dopravy, odstavné parkoviská či vzdelávanie.  

Východ je pre nich dôležitý

"Každá z nominácií má svoje špecifiká. Východ je pre nás dôležitý," poznamenala Remišová. Doplnila, že ide o kvalitných kandidátov a každý z nich má za sebou úspešný príbeh a poctivo a dobre odvedenú prácu. Remišová potvrdila, že sa bude o spolupráci a podpore kandidátov Za ľudí rozprávať s koaličnými partnermi. "Nie všetky koalície majú zmysel," poznamenala.

Strana Za ľudí je síce najmenšia koaličná strana, no nevypovedá to nič o jej reálnej sile, vyhlásila na sobotňajšom programovom sneme predsedníčka strany Veronika Remišová. Premiér Eduard Heger vidí v strane Za ľudí spojencov. "V kľúčových veciach ste na správnej strane dejín," odkázal strane.

"Neraz sa ukázalo, že poslanci strany Za ľudí sú štyria najdôležitejší poslanci vládnej koalície. Vďaka našim hlasom prešli v parlamente dôležité reformy a zákony, a to vo chvíľach, keď jeden alebo druhý koaličný partner odmietol hlasovať za dôležité zmeny,“ povedala Remišová. Ako poukázala, vďaka hlasom poslancov Za ľudí prešla napríklad reforma nemocníc, národných parkov či obranná dohoda s USA.

Remišová uviedla, že to majú ťažké

"Som hrdá, že nemáme žiadne korupčné kauzy, žiadne špinavé peniaze získané vlastnou hlavou," skonštatovala Remišová s tým, že o to, to majú v politike ťažšie. Vyzdvihla, že strana Za ľudí nehlasovala za zvolenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Spomedzi výsledkov spomenula napríklad podporu rodinnej infraštruktúry, zamedzenie nelegálnych aktivít pri IT projektoch i zjednodušovanie prístupu k službám štátu. 

Pomoc ľuďom podľa Remišovej spája úsilie v rámci strany i koalície. Spomenula tiež opatrenia v oblasti rodinnej politiky či na podporu fungujúceho štátu, ktoré sa podarilo presadiť. Heger spomenul vo svojom prejave krízy, ktoré musela vláda za dva roky zvládnuť. Myslí si však, že to najťažšie majú za sebou.

"Zvládneme to, nie z hľadiska vonkajších okolností, ale z hľadiska vnútorného nastavenia. Pretože ak zvládneme vnútorné nastavenie vlastných strán, klubov a koalície, tak potom unesieme aj nápor zvonku," skonštatoval.

Premiér verí, že vláda presvedčí občanov Slovenska, že demokracia je to najlepšie, čo sa im mohlo stať. Je podľa neho potrebné uvedomiť si, že Slovensko je odkázané na spoluprácu všetkých spojencov moderného a úspešného Slovenska. "Musíme ostať v spolupráci a naša spolupráca musí rásť, musíme odmietnuť posudzovanie, odsudzovanie, ponižovanie, povyšovanie," podotkol Heger.

Na sneme budú delegáti riešiť nominácie kandidátov do jesenných komunálnych volieb, prijmú taktiež uznesenie o postupe vo voľbách. Schvaľovať tiež majú program strany pre jednotlivé kraje, a tiež dovoliť členov straníckych orgánov.  Snem sa začal minútou ticha za obete ruskej agresie na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok