ONLINE: Ruská raketa vraj zasiahla pristávaciu dráhu letiska v Odese. Ľudia v Azovstale sú na pokraji smrti

TA3 TASR ČTK
30.4.2022 07:05

Ruská raketa zasiahla a zničila pristávaciu dráhu medzinárodného letiska v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, uviedol v sobotu gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Ľudia v Rusmi obliehanom areáli oceliarní Azovstal v ukrajinskom Mariupole sú na pokraji smrti a môžu im zostávať len hodiny života. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.  

23:51 Z oceliarskeho areálu Azovstal v Mariupole sa evakuovalo niekoľko ľudí. Ruská strana informovala o úspešnej evakuácii 25 civilistov z obliehaného areálu. Ukrajinci potvrdili 20 ľudí.

23:39 Ukrajina práve prijala masívnu zásielku zbraní zo Španielska. Ukrajinci našli medzi krabicami s granátometmi a pohľadnicou španielske klobásy: „Želám vám víťazstvo! S láskou, Leticia." Chvíľu im trvalo, kým pochopili, že je to od španielskej kráľovnej.

23:10 Ukrajina dostala protilietadlové raketové systémy Mistral z Nórska. Oznámil to nórsky minister obrany Bjorn Aril Gramm. Tieto zbrane vám umožňujú zostreľovať lietadlá a helikoptéry v malých výškach do troch kilometrov a môžu zasiahnuť aj riadené strely.

22:31 Šéf odboru pre nešírenie jadrových zbraní ruského ministerstva zahraničia vyhlásil, že jadrová vojna by sa nikdy nemala rozpútať a že Rusko jasne dodržiava dohody medzi jadrovými mocnosťami, aby jej zabránilo.

21:53 Ukrajinskí bojovníci obkľúčení ruskými silami v oceliarni Azovstal v Mariupole potvrdili, že skupina 20 civilistov mohla opustiť areál, píše britská BBC.

21:25 "Ruské vrtuľové lietadlo (Antonov) An-30 narušilo v piatok večer švédsky vzdušný priestor," uviedlo vo vyhlásení švédske ministerstvo obrany s tým, že jeho tímy toto narušenie sledovali a odfotili.

21:13 Ukrajinskí bojovníci obkľúčení ruskými silami v oceliarni Azovstal v Mariupole potvrdili, že skupina civilistov mohla opustiť areál, píše britská BBC. Zástupca veliteľa ukrajinského práporu Azov Svjatoslav Palamar povedal, že skupina 20 osôb - vrátane žen a detí - bola premiestnená na "vhodné miesto".

20:51 Tento off-nadir satelitný obrázok zachytil Maxarovým WorldView-3 ukazuje úplné zničenie oceliarne Azovstal v Mariupole. Všetky tri obrázky ukazujú značné škody a zničenie v oceliarni.

20:23 Ľudia v Rusmi obliehanom areáli oceliarní Azovstal v ukrajinskom Mariupole sú na pokraji smrti a môžu im zostávať len hodiny života. Britskej stanici BBC to povedal primátor Mariupolu Vadym Bojčenko.

19:56 Ruská raketa podľa ukrajinskej armády zasiahla štartovaciu dráhu letiska v Odese. Dráha sa tak stala nepoužiteľnou, napísala dnes agentúra Reuters. Bližšie podrobnosti neposkytla. Ukrajinská agentúra Unian uviedla, že v meste bolo počuť niekoľko explózií.

19:30 Moskva tvrdí, že jej letectvo dnes zabilo vyše 200 Ukrajincov. Ruské rakety podľa nej zasiahli 17 ukrajinských vojenských objektov, píše Reuters.

19:18 Ukrajinská armáda v sobotu oznámila, že ruské lietadlá pokračovali v úderoch na obliehané mesto Mariupol a zamerali sa na oceliarne Azovstal, kde sa ukrývajú vojaci a civilisti, píše agenutra Reuters. 

18:39 Štrnásť Ukrajincov vrátane tehotnej vojačky bolo oslobodených počas najnovšej výmeny osôb zajatých ruskými silami. Oznámila to v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá však počet prepustených Rusov neuviedla. 

18:20 Hovorca ukrajinského ministerstva obrany uviedol, že ruské jednotky postupne zvyšujú intenzitu svojej ofenzívy na východe Ukrajiny, píše britská BBC. Oleksandr Motuzjanyk povedal, že existujú známky toho, že sa agresor pripravuje na ešte väčšiu aktiváciu vojenských akcií.

18:07 25 civilistov vrátane 6 detí opustilo obkľúčený závod Azovstal v Mariupole, informovala agentúra TASS.

17:51 Ukrajinské médiá informujú o výbuchoch v Odese. Unian na svojom telegrame píše, že došlo k trom výbuchom, v meste vyhlásili letecký poplach. Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

17:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal podľa agentúry TASS pokyn k jednorazovým platbám pre veteránov 2. svetovej vojny, ktorí sú „z Donbasu alebo oslobodených území Ukrajiny“. Odmena pre týchto vyslúžilcov má byť 10 tisíc rubľov, čo je podľa aktuálneho kurzu 85 eur.

16:57 Francúzsko už poslalo na Ukrajinu viac ako 615 ton humanitárnej pomoci, informoval Elyzejský palác.

16:29 Dva autobusy vyslané v piatok do ukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktoré mali zaistiť evakuáciu civilistov, sú údajne nezvestné. 

16:04 Na Rusmi okupovaných územiach Ukrajiny zmizlo 1,5 milióna ton obilia. Ministerstvo poľnohospodárstva si myslí, že „niekoľko stotisíc ton“ mohli ukradnúť ruské sily. 

15:53 Na Ukrajinu zamierila svetoznáma herečka Angelina Jolie. Filmovú hviezdu natočili v jednej z kaviarní v západoukrajinskom Ľvove. Jolie od začiatku vojny podobne ako iní predstavitelia kultúrneho sveta apelujú na Rusko, aby vojnu ukončilo.

15:21 Primátor juhoukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov poukázal na množiace sa prípady únosov ľudí ruskými vojakmi.

15:17 Telá troch osôb so spútanými rukami sa našli v piatok neďaleko ukrajinského mesta Buča v Kyjevskej oblasti. Oznámila to v sobotu ukrajinská polícia.

14:51 V noci 30. apríla zaútočila ruská armáda na obytné štvrte, nemocnicu a priemyselnú zónu okresu Nemyshlyansky v Charkove. Píše NEXTA.

14:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu avizoval, že Francúzsko zintenzívni poskytovanie vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Informovala o tom francúzska televízia TF1. 

14:40 Manželky dvoch z ukrajinských vojakov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol, apelovali na to, aby súčasťou akejkoľvek evakuácie civilistov bola aj evakuácia vojakov. Obávajú sa totiž, že ak vojaci zostanú v zničenom areáli oceliarní, zajmú ich ruské sily, ktoré ich môžu vystaviť mučeniu alebo ich dokonca zabiť. Informovala agentúra AP. 

13:50 Situácia v Mariupole je mimoriadne vážna. Ak mesto padne, Kyjev už s Moskvou vyjednávať nebude. Riaditeľ mariupolskej televízie Nikolaj Osyčenko sledoval postup ruských jednotiek od prvého dňa. Osud prístavného mesta nám priblížil v Štúdiu TA3. 

13:13 Do oblastí Ukrajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté inváziou ruských jednotiek, bolo zaslaných takmer 3-tisíc balení núdzových antikoncepčných tabletiek. Poskytla ich Medzinárodná federácia pre plánované rodičovstvo a roznášajú ich dobrovoľníci, informovala v noci na sobotu britská rozhlasová stanica BBC. 

13:00 Nemecký minister financií Christian Lindner povedal, že Nemecko už nebude platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch.

12:29 Ruská armáda informovala, že pri raketových a delostreleckých útokoch, ktoré podnikla v noci na sobotu, zasiahla na území Ukrajiny stovky vojenských objektov. Kyjev sa k týmto tvrdeniam, ktoré britská spravodajská televízia Sky News nedokázala overiť z nezávislých zdrojov, nevyjadril. 

12:11 Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na sobotu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ministerstvo obrany USA tvrdí, že ruská ofenzíva postupuje výrazne pomalšie, než si Moskva predstavovala. 

11:35 Tepelnú elektráreň na ruskom ďalekýchodnom ostrove Sachalin v sobotu ráno zachvátil požiar. Nevyžiadal si obete na životoch, moderný blok elektrárne je ale vyradený z prevádzky. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady.

11:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady SR. Urobí tak prostredníctvom videokonferencie. Prenos sa plánuje už na aktuálnej 65. schôdzi. Potvrdila hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová s tým, že aktuálne dolaďujú technické riešenia prenosu a čas.

11:11 Ruskí okupanti ostreľovali obytný bytový dom v Charkove. Píše NEXTA.

10:26 Z ruskej Brjanskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, dnes ráno úrady ohlásili explózie, pričom tlaková vlna podľa nich poškodila budovu ropného terminálu. Tamojší gubernátor Alexander Bogomaz uviedol, že ruské sily protivzdušnej obrany zaznamenali na oblohe ukrajinské bojové lietadlo, píše ruská služba stanice BBC, ktorá podotýka, že oznámenie Bogomaze možno vykladať rôzne.

10:18 Od začiatku vojny potvrdili ukrajinské úrady úmrtie 219 detí, ďalších 398 bolo zranených. S odvolaním sa na ombudsmanku Ljudmylu Denisovovú to na svojom webe uviedol denník Ukrajinska pravda.

10:15 Česko doteraz udelilo ľuďom utekajúcim z Ukrajiny 317 644 víz dočasnej ochrany. V piatok ich pribudlo 1 594, zhruba o 260 menej ako pred týždňom, informuje ČT24.

9:37 Rusko vyslalo do obsadenej ukrajinskej jadrovej elektrárne pri Záporoží svojich špecialistov, ktorí teraz dohliadajú na ukrajinských pracovníkov a vyžadujú od nich pravidelné správy k "dôverným témam". Ukrajinský personál celkovo pracuje "pod neuveriteľným tlakom", uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu s odvolaním sa na oznámenie ukrajinských úradov.

9:09 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do SR spolu 4 105 osôb. Z toho bolo 822 mužov, 2 418 žien a 865 detí. O dočasné útočisko požiadalo 295 osôb. Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 je 377 230. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 je 72 473. Celkový počet osôb na výstupe zo SR na Ukrajinu od 24. 2. 2022 je na čísle 121 646. Informoval rezort vnútra.

8:38 Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešného postupu na severovýchode Ukrajiny, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej rannej správe k situácii na Ukrajine. Mnohé jednotky sa podľa neho pravdepodobne stretávajú s oslabenou morálkou.

8:15 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre čínsku tlačovú agentúru Xinhua vyzval krajiny NATO, aby prestali na Ukrajinu dodávať zbrane.

8:04 Od začiatku konfliktu na Ukrajine bolo do Ruska evakuovaných milión ľudí. V rozhovore, ktorý v sobotu zverejnila agentúra Nová Čína, to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Kyjev už predtým uviedol, že ruské jednotky zavliekli do Ruska násilím tisíce Ukrajincov.

8:03 Rusko sa nedomnieva, že by bolo vo vojne so Severoatlantickou alianciou, pretože takýto vývoj by zvýšil riziko jadrového konfliktu. NATO sa však domnieva, že je vo vojne s Ruskom. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre televíziu al-Arabíja, informuje tlačová agentúra Reuters.  

7:36 Ministerstvo vnútra SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu. 

7:25 Fotografi z agentúry Reuters ukázali mesto Irpiň v regióne Kyjev, ktoré bolo zničené počas bojov.

7:04 Kvôli agresívnym taktikám odvodov v Doneckej ľudovej republike, ktorú ovládajú proruskí separatisti, sa muži skrývajú a nevychádzajú von. Ruské úrady vyhlásili mobilizáciu aj v tých častiach Chersonskej oblasti, ktorú ruská armáda ovládla v priebehu terajšej invázie na Ukrajinu. 

7:03 Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na sobotu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho hrozí, že oblasť skončí ako ťažko obliehaný Mariupol. Predstaviteľ Pentagónu agentúre AP povedal, že ruská vojenská operácia má v porovnaní s pôvodnou predstavou Moskvy niekoľkodňový sklz.

7:02 Rusko v piatok uhradilo v dolároch úroky zo svojich dlhopisov, aby sa pokúsilo vyhnúť vyhláseniu platobnej neschopnosti, uviedli zahraničné agentúry.

7:00 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v piatok. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok