Čaputová vyzvala vládu, aby razantne adresovala zdražovanie. Debata o opatreniach podľa nej nemôže byť uzavretá

TA3 TASR
29.4.2022 18:06

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za potrebné prijímať adresné, nie plošné opatrenia. Debata o sociálnych opatreniach v reflexii na zdražovanie, ktoré minulý týždeň predstavila vláda, podľa nej ešte nemôže byť uzavretá. Povedala to v piatok v obci Jasov v okrese Košice-okolie počas zhrnutia svojho týždňového úradovania z Košíc.

Tak takto?!: V ťažkých časoch sa nespoliehame na politických lídrov, dramaticky sa prepadla aj dôveryhodnosť prezidentky
TASR/Jaroslav Novák

„Je už veľmi vysoký čas. Začína nám piaty mesiac v roku, zdražovanie je tu už niekoľko mesiacov, už je treba prijať naozaj jasné, razantné, adresné opatrenia. Nateraz nepovažujem za úplne vhodné, aj vzhľadom na ťažkú finančnú situáciu štátu, prijímať plošné opatrenia, ktoré pomáhajú rovnako bohatým, ako aj chudobným,“  uviedla. Z tohto dôvodu je podľa nej potrebné prijať opakované adresné a nie jednorazové opatrenia.

V súvislosti s avizovanými opatreniami zopakovala, že v nej nie sú zahrnuté niektoré skupiny obyvateľov, ktoré pomoc potrebujú. Medzi tie najohrozenejšie považuje aj rodičov samoživiteľov, s ktorými sa v Košiciach stretla. O tom, že je potrebné hľadať ďalšie riešenia, podľa vlastných slov už hovorila aj s premiérom Eduardom Hegerom.

Adresná pomoc je podľa prezidentky potrebná nielen ako reflexia na zdražovanie. „Dávky v hmotnej núdzi sú nastavené tak nízko, že nie sú schopné zabezpečiť dôstojný život pre ľudí. Pokiaľ ide o generačnú chudobu, je to bludný cyklus, z ktorého sa nevedia vymaniť najmä deti,“ dodala s tým, že aj z tohto dôvodu sa kladie veľký dôraz na vzdelávanie, napríklad aj čo sa týka povinnej predškolskej dochádzky. „To sú všetko veci, ktoré v dlhodobom horizonte môžu pomôcť, ale pomoc je treba aj teraz,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok