USA po smrti Američana varujú svojich občanov. Vyzývajú ich, aby nešli bojovať na Ukrajinu

TA3 TASR
29.4.2022 16:13

Ministerstvo obrany USA v piatok varovalo Američanov, aby nešli na Ukrajinu bojovať proti ruským inváznym silám. Výstraha prišla po tom, čo bol vo vojne zabitý bývalý americký vojak námornej pechoty.

Súhrn udalostí v Mariupole: Odolával takmer dva mesiace. Po Chersone sa stal najväčším mestom, ktoré Rusi dobyli
Twitter/Hanna Liubakova

"Naďalej vyzývame Američanov, aby nešli na Ukrajinu... je to aktívna vojnová oblasť, nie je to miesto vhodné na cestovanie," povedal hovorca Pentagónu John Kirby pre americkú spravodajskú televíziu CNN deň po tom, čo sa objavili správy o smrti Willyho Josepha Cancela.

Cancelova matka Rebecca Cabrerová pre CNN uviedla, že jej 22-ročný syn bol zabitý v pondelok 25. apríla na Ukrajine, kde pracoval pre súkromnú vojenskú dodávateľskú firmu, a odcestoval tam v polovici marca.

Matka dodala, že telo jej syna sa ešte nenašlo. Zostala po ňom manželka a ich spoločné dieťa, ktoré nemá ani rok. Jeho manželka Brittany Cancelová pre televíziu ABC povedala, že jej manžel "veľmi chcel odísť na Ukrajinu ako dobrovoľník" a "išiel tam s úmyslom pomáhať ľuďom".

Kirby vyjadril rodine Cancela sústrasť a uviedol, že chápe jeho "nezištnú motiváciu", zároveň ale zdôraznil, že sú "bezpečné, účinné spôsoby", ako podporovať Ukrajinu.

Hovorca ministerstva dodal, že Pentagón nemá informácie o tom, ako Cancela zabili. Krátko po začatí invázie Ruska na Ukrajine 24. februára ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cudzincov, aby prišli dobrovoľne bojovať za jeho krajinu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v marci oznámilo, že na výzvu zareagovali desaťtisíce dobrovoľníkov z desiatok krajín. Londýn vo štvrtok informoval o smrti prvého Brita bojujúceho v tomto konflikte a hlásil aj jedného nezvestného Brita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok