ONLINE: Rusko podľa USA zaostáva za svojím časovým plánom. Slovinsko poskytne Ukrajine materiálnu pomoc

TA3 TASR ČTK
29.4.2022 06:49

Generálny tajomník OSN Guterres nepovažuje ruské raketové údery v Kyjeve počas svojej návštevy za osobný útok. Podľa odhadu USA Rusko zaostáva za svojím časovým plánom vojenskej ofenzívy na východe Ukrajiny. Na Ukrajine podľa BBC zahynulo minimálne 1899 ruských vojakov. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:56 Spojené štáty začali s výcvikom ukrajinských vojakov na základniach v Nemecku. Uviedol to hovorca Pentagónu John Kirby. Putina zároveň obvinil z nemravnosti.

23:45 Rusko použilo dieselovú ponorku v Čiernom mori, aby zasiahlo ukrajinské vojenské ciele riadenými strelami „Kalibr“.

23:36 Ukrajinskí vojaci vyhodili do vzduchu železničný most v Doneckej oblasti. Most cez rieku Siversky Donets bol odpálili spolu s ruskými železničnými vagónmi, čo ruským vojakom znemožnilo ísť po železnici do mesta Lyman.

23:22 Lukašenko povedal, že pobaltské krajiny nepúšťajú svojich občanov do Bieloruska, aby nevideli, ako sa Bielorusom dobre žije.

23:06 Krajiny EÚ schvália postupné embargo na ruskú ropu už na budúci týždeň. Informoval o tom denník The New York Times.

22:18 Spojené štáty v piatok vyhlásili, že svet nemôže pristupovať k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi tak ako predtým. USA reagovali na to, že Indonézia pozvala Putina - ako aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského - na novembrový summit skupiny krajín G20. Bude sa konať na indonézskom ostrove Bali.

22:09 Do Kyjeva sa vrátila britská veľvyslankyňa Melinda Simmonsová. Diplomatka o tom informovala na twitteri. Britský premiér Boris Johnson už minulý týždeň oznámil, že diplomati jeho krajiny sa z Ľvova vrátia do Kyjeva.

21:31 Odvaha ukrajinských vojakov a schopnosti tamojšej armády sa zapíšu do dejín vojenskej histórie. V piatok to na sociálnej sieti Twitter uviedol americký minister obrany Lloyd Austin.

21:06 Stovky ľudí prišli v piatok do ukrajinského mesta Charkov z neďalekej dediny Ruská Lozova, ktorú po vyše mesiaci ruskej okupácie oslobodili ukrajinské sily.

20:53 Riziko, že mierové rozhovory s Ruskom skončia, je podľa Volodymyra Zelenského vysoké. Dôvodom sú podľa neho akcie ruských vojsk.

20:41 Generálny riaditeľ nemeckej automobilky Mercedes-Benz varoval pred drastickými dôsledkami, ak by Rusko prestalo zásobovať Berlín zemným plynom v reakcii na sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.

20:31 Na takmer 1200 stúpol oficiálny počet mŕtvych, ktorých telá našli v oblasti okolo ukrajinskej metropoly Kyjev po stiahnutí ruských jednotiek, uviedli v piatok ukrajinské policajné zdroje. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

20:11 Ukrajinská futbalová reprezentácia odohrá prvý zápas od februárovej invázie ruských vojsk 11. mája proti Borussii Mönchengladbach. Stretnutie bude mať charitatívny podtext, ale tiež bude slúžiť ako príprava pred júnovým play-off o postup na majstrovstvách sveta.

20:00 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres nepovažuje ruské raketové údery v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev počas svojej návštevy za osobný útok.

19:45 Švédsko a Fínsko zostávajú v úzkom kontakte v súvislosti s rozhodnutím o tom, či vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) po ruskej invázii na Ukrajinu. V piatok v Helsinkách to vyhlásili ministri zahraničných vecí oboch severských štátov.

19:34 Podľa odhadu Spojených štátov Rusko zaostáva za svojím časovým plánom vojenskej ofenzívy na východe Ukrajiny.

19:19 Ruskí užívatelia žalujú spoločnosť Apple za ukončenie prevádzky platobnej služby Apple Pay v Rusku. Žaloba podaná na moskovskom súde požaduje pre spotrebiteľov dotknutých týmto krokom odškodné vo výške 90 miliónov rubľov.

18:48 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská povedala, že vojna s Ruskom jej manžela nezmenila, iba sa pred svetom odhalilo jeho odhodlanie zvíťaziť a tiež fakt, že je to muž, na ktorého sa možno spoľahnúť. Správu v piatok priniesla aj tlačová agentúra AP.

18:37 Poľsko podporí susednú Ukrajinu dodávkou viac než 200 tankov sovietskej výroby typu T-72, informovala v piatok s odvolaním sa na zdroje z vlády vo Varšave poľská agentúra IAR.

18:23 Český premiér Petr Fiala a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki po piatkovom stretnutí vo Varšave apelovali na Maďarsko, aby "jednoznačne odsúdilo" zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine.

17:58 Ruské ministerstvo financií v piatok oznámilo, že uhradilo v dolároch dve platby zo svojich dlhopisov denominovaných v cudzej mene. To by mu umožnilo vyhnúť sa hrozbe štátneho bankrotu, ak by v termíne nevyrovnalo svoje zahraničné dlhy v príslušnej mene.

17:41 Na Ukrajine podľa BBC zahynulo minimálne 1899 ruských vojakov. Televízii sa podarilo z verejne dostupných zdrojov vypátrať mená mŕtvych.

17:12 Slovinsko na základe piatkového rozhodnutia vlády pošle Ukrajine materiálnu pomoc v podobe IP telefónov, počítačov, benzínových generátorov elektriny, antén a káblov. Informovalo o tom slovinské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra STA.

16:59 Ruský prezident Vladimir Putin diskutuje o myšlienke naviazania rubľa na zlato a iný tovar. Uviedol to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters, podľa ktorej by tento krok znamenal, že ruská mena by bola po prvý raz za viac ako storočie priamo naviazaná na drahé kovy.

16:50 Poľsko a Česká republika budú spoločne žiadať Európsku úniu o dodatočné finančné prostriedky na pokrytie nákladov na prijatie ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to uviedol v piatok po stretnutí so svojím českým náprotivkom Petrom Fialom.

16:44 Ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam so zajatým Britom, ktorý bojoval na Ukrajine na strane ukrajinských síl, uviedla agentúra Interfax. Nepriblížila ale, kde sa video objavilo. Ministerstvo obrany podľa nej tvrdí, že sa britský vojak Rusom vzdal.

16:29 Ukrajina a desiatky ďalších krajín vyzvali šéfa európskej sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby zvolal naliehavé zasadnutie venované zdravotným vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

16:22 Španielska vláda v piatok oznámila, že jej doteraz najväčšia dodávka vojenského materiálu pre Ukrajinu je na ceste. Správa prišla po tom, ako španielske noviny El País informovali o tom, že takmer 150-metrov dlhá loď Ysabel s 200 tonami nákladu už zakotvila v prístavnom meste Gdyňa na severe Poľska.

16:16 Obyvatelia obliehaného ukrajinského prístavu Mariupoľ tento týždeň opísali hrôzy bojov o svoje v súčasnosti už zničené mesto. "Bol to masaker," citovala v piatok jedného z občanov Mariupola agentúra Reuters.

15:57 Ministerstvo obrany USA v piatok varovalo Američanov, aby nešli na Ukrajinu bojovať proti ruským inváznym silám. Výstraha prišla po tom, čo bol vo vojne zabitý bývalý americký vojak námornej pechoty. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

15:32 Zhruba desiatka obcí v Poľsku nedostáva plyn. Odoberali ho od firmy Novatek, ktorá sa ocitla na poľskom sankčnom zozname. Pomôcť sa im chystá vláda.

15:23 Česká republika doteraz poskytla Ukrajine vojenskú pomoc za takmer tri miliardy korún. Podrobnosti o dodávkach ministerstvo obrany nezverejňuje.

15:08 Súd v ruskom meste Tver vyhovel žiadosti o podmienečné prepustenie bývalého ruského ministra hospodárskeho rozvoja Alexeja Uľukajeva, ktorý si vo väzení odpykával trest za prijatie úplatku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruské úrady.

14:26 Takto vyzerá Záporožie po leteckom útoku. Fotografie zverejnila agentúra NEXTA.

14:12 Poľsko a Česko predložia Bruselu spoločný návrh, aby Európska únia poskytla zvláštnu finančnú podporu pri zvládaní prílevu utečencov z Ukrajiny. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki.

13:52 Nemecko odsúdilo v piatok Rusko za "neľudský" letecký útok na ukrajinskú metropolu v Kyjev zo štvrtka večera, ktorý bol podniknutý v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. "Dôrazne odsudzujeme ruský raketový útok na Kyjev, (ktorý sa odohral) zatiaľ čo... (tam) Guterres včera rokoval," povedal hovorca spolkovej vlády Wolfgang Büchner, pričom dodal, že Rusko "nemá úctu voči medzinárodnému právu."

13:21 Agentúra NEXTA zverejnila fotografie po útoku na Kyjev. Takto teraz vyzerajú obytné budovy.

13:18 Ruská armáda zajala dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí na Ukrajine poskytovali humanitárnu pomoc. Podľa britskej rozhlasovej stanice BBC o tom informovala nezisková organizácia Presidium Network. BBC v piatok uviedla, že k zajatiu došlo zrejme v pondelok na juhovýchode Ukrajiny, na kontrolnom stanovišti ležiacom južne od mesta Záporožie.

13:13 Na juh Ukrajiny dorazil systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Kyjevu na začiatku apríla darovalo Slovensko, napísal s odvolaním sa na ukrajinské vzdušné sily denník Ukrajinska pravda. Systém je už podľa neho nasadený v bojových misiách.

12:42 Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastní na novembrovom summite skupiny G20, na ktorý bol pozvaný aj jeho náprotivok Volodymyr Zelenskyj. V piatok to oznámil prezident Indonézie Joko Widodo.

12:22 Obeťou štvrtkového útoku na Kyjev je novinárka stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda Vera Hyryčová. Na sociálnych sieťach o tom informoval jej kolega Olexandr Demčenko. Spresnil, že novinárkino telo našli po ruinami raketou zasiahnutého bytového domu až v piatok ráno.

11:55 Británia pošle na Ukrajinu špecializovaný tím na pomoc pri zhromažďovaní dôkazov a stíhaní páchateľov údajných vojnových zločinov. V piatok to oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí.

11:34 Poľsko posiela na Ukrajinu viac ako 200 tankov T-72, uviedol Poľský rozhlas. Tento typ tankov bol najvyužívanejší v krajinách komunistického vojenského bloku Varšavská zmluva a ukrajinská armáda ho nasadzuje vo vojne s Ruskom.

11:01 Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že jeho letectvo zaútočilo vo štvrtok na ciele v Kyjeve v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. Starosta hlavného mesta Ukrajiny Vitalij Kličko medzičasom uviedol, že pri štvrtkovom ruskom útoku zahynul minimálne jeden človek.

10:58 Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok uviedol, že ruská armáda na okupovaných územiach Ukrajiny kradne zásoby pšenice. Informovala o tom CNN, ktorá túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

10:40 Ruská vojna zabila v Kyjeve už 100 civilistov vrátane 4 detí, informoval o tom starosta mesta Vitalij Kličko.

10:01 Ruský raketový útok na Kyjev neprežil najmenej jeden človek. Starosta Vitalij Kličko informoval o tom, že jednu osobu našli pod troskami budovy.

9:52 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na vstupe do Slovenskej republiky 2342 žien, 837 detí a 869 mužov z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 306 osôb. Zo Slovenska smerom na Ukrajinu prešlo 3089 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:38 Vedecké výskumy potvrdzujú, že krízy a náročné životné situácie zvládajú lepšie ľudia s vyššou rezilienciou. Rezilientní ľudia sú psychicky a fyzicky odolnejší. Podľa prieskumov má reziliencia až 40-percentný podiel na úspechu človeka. Situácia na Ukrajine mala preveriť našu odolnosť. Potrebujeme sa naučiť lepšie pracovať so svojimi myšlienkami, povedala koučka Jaroslava Vaculčiaková.

9:09 Americké spravodajské služby sú presvedčené, že útok acetónovou farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a laureáta Nobelovej ceny Dmitrija Muratova zosnovali ruské tajné služby. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na štvrtkové informácie z amerických denníkov New York Times a Washigton Post.

8:34 Kyjev dúfa, že sa v priebehu dnešného dňa podarí evakuovať civilistov z oceliarní Azovstaľ, ktoré sa nachádzajú na juhu ukrajinského mesta Mariupoľ.

8:31 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov bude 11. mája hlasovať o tom, ktorá krajina nahradí Rusko v Rade OSN pre ľudské práva.

8:14 Šéf regionálnej administratívy Luhanskej oblasti Serhiy Haidai uvádza, že ruskí vojaci počas dňa desaťkrát ostreľovali centrá regiónu. Domy sú zničené, zatiaľ však nie sú žiadne správy o obetiach.

7:50 Spojené kráľovstvo vyšle približne 8000 vojakov na cvičenia, ktoré sa uskutočnia počas leta v krajinách vo východnej časti Európy. Najviac britských vojakov by v Európe malo byť nasadených v období apríla až júna.

7:33 Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila zákon, ktorý zjednoduší posielanie vojenského vybavenia Ukrajine a ďalším východoeurópskym krajinám na boj proti ruskej invázii.

7:21 Bitka o Donbas zostáva hlavným strategickým cieľom Ruska, aby dosiahlo svoj cieľ zaistiť si kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou. Vo svojej poslednej správe o situácii na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

7:01 Moskovská spravodajkyňa britskej stanice Sky News Diana Magnayová zdieľala vo štvrtok večer na sociálnej sieti fotografiu balistickej rakety, ktorú prevážali ulicami ruského hlavného mesta a zaparkovali priamo pred ukrajinskou reštauráciou. Tieto scény sa podľa Magnayovej odohrali počas nácviku ruskej vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva 9. mája.

6:45 Ruské sily večer ostreľovali Kyjev, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. V centre mal byť zasiahnutý aj obytný dom.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vo štvrtok v Kyjeve absolvoval "rozsiahle a vrúcne rozhovory" o energetike a obrannej spolupráci s bulharským premiérom Kirilom Petkovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok