Pred parlamentom sa zhromaždili stovky ľudí, protestovali proti vydaniu obvineného Fica

TA3 TASR
28.4.2022 18:50

Pred Národnou radou SR sa vo štvrtok popoludní zhromaždili stovky ľudí. Protestovali najmä proti vydaniu obvineného poslanca Roberta Fica na väzobné stíhanie. Témou rečníkov zo Smeru-SD však bola napríklad aj kritika vlády pre nečinnosť pri zdražovaní. Podľa polície sa protest obišiel bez incidentov.

Pred parlamentom sa zhromaždili stovky ľudí, protestovali proti vydaniu R. Fica
TASR/Pavol Zachar

Na zhromaždení vystúpili viacerí predstavitelia opozičného Smeru-SD, ako sú podpredseda strany Erik Kaliňák, poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč i Ľuboš Blaha, ale aj samotný líder Robert Fico. Priestor mali aj predstavitelia iných opozičných a mimoparlamentných zoskupení.

Polícia nezaznamenala na proteste výtržnosti, podľa hovorkyne krajského policajného riaditeľstva Silvie Šimkovej nemuseli riešiť žiadne incidenty. Poslanci NR SR vo štvrtok diskutujú o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD do väzby. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. 

V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok