Ukrajina vyšetruje desať ruských vojakov pre vojnové zločiny v Buči. Podozriví budú vyhlásení za hľadaných

TA3 TASR
28.4.2022 17:30

Ukrajinská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vyšetruje desiatich ruských vojakov pre podozrenia, že sa v meste Buča blízko metropoly Kyjev dopustili vojnových zločinov. Informovala agentúra AFP.

Buča
TASR/AP

V Buči po stiahnutí ruských jednotiek našli mŕtve telá v civilnom oblečení. "Desať vojakov 64. motorizovanej pešej brigády ruských ozbrojených síl, súčasť 35. armády, je podozrivých z krutého zaobchádzania s civilistami i ďalšieho porušovania zákonov a pravidiel vojny," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. "Podozriví budú vyhlásení za hľadaných s cieľom zadržania a privedenia pred spravodlivosť," dodala vo vyhlásení.

Prokuratúra ďalej spresnila, že podozriví vojaci údajne v čase ruskej okupácie mesta Buča v marci ubližovali civilistom a vyšetrujú ich tiež za "vopred premyslené vraždy", píše AFP. 

Otrasné zábery desiatok mŕtvych tiel v civilnom oblečení, ktoré ležali na uliciach Buče i ďalších miest blízko Kyjeva, pričom niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom, šokovali svet. 

Ukrajinská prokuratúra sa domnieva, že podozriví "držali v zajatí civilistov, ktorí sa nijako nepodieľali na vojnových aktivitách a nemali zbrane". Z vyšetrovania prokuratúry vyplýva, že ruskí vojaci "prinútili ľudí, aby si kľakli, zaviazali im oči" a "zviazali im ruky plastovými povrazmi".  

Prokurátori sa domnievajú, že podozriví sa usilovali získať informácie o polohe ukrajinských jednotiek a na konci civilistom "spôsobili telesné zranenia". Ľudí úplne dobili, takisto ich "udierali pažbami zbraní", cituje z vyhlásenia AFP.

Vojaci tiež "okrádali miestne obyvateľstvo, odnášali si jeho osobné veci a vybavenie domácnosti", dodala prokuratúra. Ako pripomína agentúra AFP, existujú rozsiahle tvrdenia o krádežiach, ktorých sa mali dopúšťať ruskí vojaci na Ukrajine. Moskva zabíjanie civilistov na Ukrajine popiera. 

Začiatkom tohto mesiaca ruský prezident Vladimir Putin udelil vyznamenania 36. brigáde, o ktorej ukrajinskí predstavitelia predtým uviedli, že stojí za údajnými vojnovými zločinmi v Buči.

OSN minulý týždeň uviedla, že sa príslušníkom jej misie, ktorí navštívili Buču 9. apríla, podarilo zdokumentovať 50 prípadov protizákonného zabitia civilistov, ktorí sa podľa nej mohli stať obeťami hromadných popráv a ďalších vojnových zločinov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok