Tak takto?!: Plynová vojna sa začala, Slovensko je jednou z najzraniteľnejších krajín

TA3
28.4.2022 10:09

Okamžité zastavenie dodávok plynu z Ruska, tak, ako sa to v stredu stalo Poľsku a Bulharsku, podľa slovenského ministra hospodárstva Richarda Sulíka nehrozí. Najbližšiu faktúru za plyn budeme platiť až koncom mája. Slovensko je však na zozname nepriateľských krajín a od takých bude ruská strana vyžadovať platby v rubľoch. Práve platby v rubľoch sú momentálne horúcou témou, ktorú riešia viaceré krajiny únie.

Slovensko je však v danom momente na ruskom plyne závislé. Ten totiž tvorí takmer tretinu energetickej spotreby Slovenska. Závislejší ako my sú v Európskej únii len Maďari. Pre porovnanie, v susednom Česku je to necelých desať percent. A aj pri tomto čísle hovorí predseda Teplárenského združenia Českej republiky a bývalý český premiér Mirek Topolánek, že Česko by prípadný výpadok ruského plynu nezvládlo.

Čo by výpadok ruského plynu znamenal pre slovenský priemysel a domácnosti, o tom, koľko bude stáť vybudovanie novej infraštruktúry pre dovoz skvapalneného plynu zo Spojených štátov, ale aj o vývoji cien ruského aj LNG plynu bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok