Proti komárom, fľakom od potu aj na čistenie grilu: Cibuľové triky vám uľahčia život

TA3/zm
29.4.2022 08:00

Uľahčite si svoj život jednoduchými trikmi, na ktoré potrebujete veľmi málo. V hlavnej úlohe bude cibuľa, s pomocou ktorej dokážete vyriešiť najrôznejšie problémy od zdravia až po upratovanie domácnosti.

Proti komárom, fľakom od potu aj na čistenie grilu: Cibuľové triky vám uľahčia život
Pexels

Cibuľa je hotový zázrak, a tým nemyslíme len jej kulinárske možnosti využitia. Naučte sa túto štipľavú zeleninu používať aj na mnoho ďalších spôsobov.

Proti komárom

Cibuľa vám proti otravnému hmyzu, ktorého sezóna sa nezadržateľne blíži, dokáže pomôcť hneď dvakrát. Najskôr ako prírodný repelent, ak ju nakrájate na kolieska a dáte do misky s vodou. Aróma cibule by dotieravé komáre mala odplašiť. No ak sa stane, že vás poštípu, bolestivé miesto potrite cibuľou, aj na to je skvelá. Jej prirodzene antiseptické účinky vytiahnu jed z kože a zmiernia opuch i svrbenie.

Na škvrny od potu

Máte zažltnuté škvrny od potu na oblečení. Potrite tieto miesta šťavou z cibule a dajte klasicky oprať. Vďaka tomuto triku budete svoje biele oblečenie môcť nosiť oveľa dlhšie, pretože sa z oblasti podpazušia stratia akékoľvek fľaky.

Vlasové tonikum

Silu cibule poznali ženy už od pradávna, a tak bola jej šťava už v minulosti známym vlasovým tonikom. Naneste ju ku korienkom, nechajte pôsobiť polhodinu až hodinu a pri pravidelnou aplikovaní tohto zázraku sa vám vlasy odvďačia leskom a hustotou.  

Na čistenie kovu

Pripálili ste jedlo v hrnci? Alebo máte doma pár hrdzavých príborov? Záchrana prichádza v podobe cibule. Prekrojte ju a kuchynský riad dobre potrite štipľavou šťavou a krúživými pohybmi problém odstránite. Ak by to nepomáhalo, namočte cibuľu do vody a v tomto roztoku nechajte hrnce či príbory vymáčať.  

Na gril

Cibuľa sa hodí na gril, a to nie len na pečenie. Teraz hovoríme o tom, že ak rozpálenú mriežku po grilovaní pretriete rozkrojenou cibuľou, zbavíte ju oprskaného a pripečeného oleja aj zvyškov jedla. Navyše, opäť pomôžu antibakteriálne účinky a odmenou bude aj rošt lesknúci sa ako nový.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok