Bezák riešil pôvod 1,5 milióna vo Vatikáne, potvrdzuje to dokument

TA3
19.12.2012 10:30

Róbert Bezák si za svojimi slovami o nejasnom pôvode peňazí z USA stojí. Nič na tom nezmenili ani zverejnené dokumenty, podľa ktorých mal vedieť, odkiaľ mu prišlo jeden a pol milióna dolárov. Našej televízii sa podarilo získať list od pravej ruky pápeža, ktorý dokazuje, že Bezák riešil celý problém na najvyšších miestach vo Vatikáne.

"Nie je to až také potešenie keď dostanete peniaze, o ktorých neviete, odkiaľ sú." Takto komentoval Róbert Bezák šek na jeden a pol milióna dolárov, ktorý dostal z USA. (Rozhovor s odvolaným arcibiskupom Bezákom si môžete pozrieť tu.)

Jeho verziu majú spochybňovať dokumenty, ktoré sa včera dostali na verejnosť. (Listy, podľa ktorých Bezák o pôvode peňazí vedel, nájdete tu.)

Bezák podľa nich podpisom potvrdil, že jeden a pol milióna dolárov prevzal od americkej fundácie. To znamená, že Bezák mal celý čas vedieť odkiaľ mu prišli peniaze. Ten ale napriek tomu trvá na svojom - listy vraj pôvod peňazí nevysvetľujú, svojím podpisom iba potvrdil ich prevzatie.

TA3 má ale k dispozícii šeky, ktoré dokazujú, že peniaze mu prišli z neznámej investičnej spoločnosti. Bezák v tom videl problém a preto sa na pôvod peňazí spýtal priamo vo Vatikáne. Odpoveď dostal od pravej ruky pápeža - štátneho sekretára Bertoneho. Ten mu potvrdil, že ide o investície a na ich pôvod sa má opýtať arcibiskupa Jána Sokola. Bezák sa podľa našich informácií odpovede od Sokola nedočkal.

Kauza vyvoláva niekoľko otázok

1) Ako je možné, že sa šeky dostali do rúk arcibiskupa Jána Sokola, keď už v tom čase nebol štatutárom diecézy, ktorej boli adresované?

2) Prečo arcibiskup Sokol vo vyhlásení z 22. júla 2012 tvrdí, že rozdeľovaním každoročných výnosov z dedičského fondu sú poverení traja kardináli a on, ale vo zverejnených dokumentoch sa píše, že správu fondu dozoruje Arcidiezéza New York?

3) V tom istom vyhlásení sa hovorí, že dedičstvo pochádza od bezdetných manželov. V časopise Slovenské zvesti, ktorý vydávali švajčiarski Slováci, sa ale pri správe o úmrti Edwarda A. Garbu spomínajú aj jeho dcéra a vnuci.

4) Prečo, keď sa arcibiskup Bezák začal zaujímať o pôvod peňazí, už výnosy za rok 2011 neprišli?

5) Prečo arcibiskup Sokol dedičský fond nespomína aj v dokumente Pro Memoria, v ktorom popisoval stav majetkových pomerov trnavskej arcidiezézy?

6) Štátny sekretár Vatikánu Tarcisio Bertone v liste spomína aj súkromný účet arcibiskupa Sokola vo Vatikánskej banke. O aký účet ide, keď pôvodné devízové povolenie na zriadenie účtu v zahraničnej banke vo Vatikáne vydalo ministerstvo financií bratislavsko-trnavskej arcidiezéce ako právnickej osobe a nie arcibiskupovi Sokolovi ako fyzickej osobe?

V prípade, že na otázky poznáte relevantné odpovede, ozvite sa nám.

List a šeky, ktoré sa podarilo získať TA3

Preklad

List-preklad.JPG

Originály

001.jpg
002.jpg
003.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok