Rusko zastaví dodávky plynu do Poľska. Odmieta platiť v rubľoch, no Gazprom mal porušiť zmluvu

TA3 ČTK
26.4.2022 17:49

Rusko podľa neoficiálnych informácií poľského portálu onet.pl zastavilo dodávky plynu plynovodom Jamal. Minulý piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za suroviny v rubľoch, ako žiada Kremeľ. To však poľská strana odmietla. Informáciu už potvrdil aj ruský Gazprom.

Informácie onet.pl potvrdili nemenované zdroje vo vláde aj v plynárenskej spoločnosti PGNiG. Na ministerstve životného prostredia zasadá krízový štáb, uvádza onet.pl. Ruská strana Poľsko neinformovala, prečo dodávky plynu zastavila.

Dlhodobá zmluva o dodávkach ruského plynu medzi ruským Gazpromom a poľským PGNiG vyprší s koncom tohto roka. Podľa Tomasza Stempiene, šéfa spoločnosti Gaz-System, ktorá je prevádzkovateľkom prepravnej sústavy zemného plynu v Poľsku, sú zásobníky v krajine teraz naplnené z 80 percent.

Podľa think tanku Forum Energiu Poľsko asi 55 percent svojej spotreby zemného plynu kryje z dodávok z Ruska. Už dlhší čas, bez ohľadu na terajší konflikt na Ukrajine, pracuje na ich nahradení z iných zdrojov. Do konca tohto roka sa má skončiť stavba plynovodu Baltic Pipe, ktorým do Poľska potečie plyn z Nórska.

Potvrdenie od Gazpromu

Poľská plynárenská firma PGNiG uviedla, že ju ruský Gazprom informoval, že od stredy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Poľska. Potvrdila tak v podstate skoršie informácie médií.

PGNiG upozornila, že Gazprom porušil zmluvu o dlhodobých dodávkach plynu. Jej platnosť mala vypršať s koncom tohto roka. Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová predtým na Twitteri napísala, že "Poľsko má potrebné rezervy plynu aj zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť"

Uistila, že v poľských domácnostiach plyn chýbať nebude. Už popoludní, keď poľské médiá priniesli neoficiálne informácie o ukončení dodávok plynu z Ruska, cena plynu v Európe vzrástla o 17 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok