Rusi ich obkľúčili pri Buči, no nevzdali sa. Po boku Ukrajiny bojujú i bieloruskí dobrovoľníci

TA3/hm ČTK
28.4.2022 07:00

Po boku Ukrajincov bojujú aj bieloruské dobrovoľnícke jednotky. V bývalom hotelovom komplexe pri Buči sa ruskému obkľúčeniu bránili 12 hodín. Útok ustáli a teraz trénujú nováčikov. Časť jednotky sa už presunula na front na východe Ukrajiny. Ako hovoria, k Ukrajine sa pripojili preto, že ich motivuje budúcnosť bez diktátorského režimu Alexandra Lukašenka a slobodné Bielorusko.

Rusi ich obkľúčili pri Buči, no nevzdali sa. Po boku Ukrajiny bojujú i bieloruskí dobrovoľníci
ČT24

Zatiaľ čo prezident Alexander Lukašenko dovolil zoskupovať Rusku svoju vojenskú techniku na hraniciach, bieloruskí dobrovoľní vojaci s ruskou agresiou nesúhlasia a bojujú na strane Ukrajiny. Z domoviny odchádzajú zväčša cez Poľsko. Nováčikov trénuje Denis, ktorý je zástupcom veliteľa bieloruskej dobrovoľníckej jednotky.

Bránili sa 12 hodín

Hoci bojuje v ukrajinskej uniforme so žlto-modrou vlajkou, jeho pôvod prezrádza nášivka na ramene a tetovanie. Ako uviedol pre ČT24, Bielorusov motivuje budúcnosť bez Lukašenkovho diktátorského režimu. Myslí si, že cesta k slobode Bieloruska vedie cez slobodu Ukrajiny.

Ako Denis uviedol, pred agresorom sa okrem iného bránili počas 12 hodín v bývalom hotelovom komplexne neďaleko Buče. S Rusmi sa najskôr stretli v hotelovej reštaurácii. Denis pre televíziu opísal, odkiaľ kontroloval vstup, kde ležali ranení, a ako zlikvidovali Rusov. V priebehu boja ho zasiahli tri črepiny, no i cez bolesť dokázal odvliecť raneného kamaráta do bezpečia. Druhému pomôcť už nedokázal. 

"Bola tma, nič som nevidel. Ale cítil som, ako sa chveje. Pochopil som, že za chvíľu zomrie. Vzal som ho za ruku, a povedal som mu, nech sa ma drží čo najpevnejšie, aby som vedel, či je pri vedomí. Jeho stisk pomaly slabol," opísal. V tele mu po zásahu zostali ako pamiatka na boje pri Buči dve črepiny.

Časť dobrovoľných vojakov z Bieloruska sa už presunula na front na východe Ukrajiny, nováčikovia ich po výcviku budú nasledovať. "Pre nás Bielorusov je veľmi dôležité bojovať za oslobodenie Ukrajiny, aby sme potom mohli oslobodiť aj Bielorusko," vysvetlil jeden z bieloruských dobrovoľníkov Jevgenij.

Ukrajinská armáda na začiatku marca uviedla, že bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vstúpiť na územie Ukrajiny. Kyjev tiež obvinil Minsk, že umožnil ruským vojakom vstupovať na ukrajinské územie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok