Mariupoľ bol oslobodený, vyhlásil Putin. Kyjev by mal podľa neho Ukrajincom nariadiť, aby sa vzdali

TA3 ČTK
26.4.2022 15:34

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore povedal svojmu tureckému náprotivkovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, že Kyjev by mal nariadiť ukrajinským vojakom, brániacim sa v oceliarňach Azovstal v Mariupole, aby zložili zbrane. Oznámil to Kremeľ.

Ruská agresia voči Ukrajine môže byť aj šancou, ako zvýšiť bezpečnosť v Európe
TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov medzitým podľa agentúry Reuters odmietol ukrajinský návrh na špeciálne kolo rokovaní o evakuácii civilistov a vojakov z Mariupoľu. Na umožnenie evakuácie z prístavného mesta naliehal aj Erdogan.

"V súvislosti s otázkou o situácii v Mariupole, spomínanou tureckým prezidentom, prezident Putin poznamenal, že toto mesto bolo oslobodené a už sa tam nevedú bojové operácie," zdôraznil podľa agentúry TASS Kremeľ.

"Pokiaľ ide o ukrajinských vojakov a príslušníkov nacionalistických práporov, obkľúčených v areáli Azovstal, potom kyjevské úrady by mali prevziať politickú zodpovednosť a so zreteľom na humanitárne dôvody by im mali dať rozkaz zložiť zbrane," uviedol Kremeľ. Dodal, že vojnovým zajatcom zaručuje život, lekársku starostlivosť a zaobchádzanie podľa medzinárodných noriem.

Útoky pokračujú

Ukrajinský generálny štáb vo svojich hláseniach v posledných dňoch upozorňuje na pokračujúce bombardovanie mariupolských oceliarní, a to aj s využitím strategických bombardérov. Sami obrancovia uvádzajú, že okrem nepretržitého bombardovania sa Rusi pokúšajú vziať ukrajinské pozície bojom. Ruské výzvy zložiť zbrane obrancovia ukrajinskej bašty v strategicky položenom prístavnom meste opakovane nevypočuli.

Putin sa podľa Kremľa s Erdoganom dohováral na koordinácii zaistenia bezpečnosti plavby v Čiernom mori. Turecké lode by podľa Moskvy mali vyplávať z čiernomorských prístavov "humanitárnym koridorom, zorganizovaným ruskou stranou".

Rusko 24. februára na Putinov rozkaz napadlo Ukrajinu, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Boje si už podľa odhadov vyžiadali desiatky tisíc životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok