Noví členovia parlamentu zložili poslanecký sľub. Nahradia Kotlebu a Dostála

TA3 TASR
26.4.2022 14:26

V úvode 65. schôdze národnej rady zložili poslanecký sľub noví členovia zákonodarného zboru Slavěna Vorobelová a Jozef Kanuščák. Vorobelová si uplatnila mandát ako náhradníčka za šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu. Kanuščák prišiel do poslaneckého klubu SaS po odchode Ondreja Dostála na post štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," znie sľub. Poslanec ho potvrdzuje slovom "sľubujem" a podpisom.

Kotlebovi zanikol mandát poslanca v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. Najvyšší súd SR ho odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Šéf ĽSNS sa v utorok pred začiatkom schôdze snažil dostať do budovy NR SR ako poslanec. Opakovane hovoril, že mandát nestratil, odvolával sa na Ústavu SR. Kotleba napokon z budovy odišiel. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v pléne ozrejmil, že sa s otázkou straty poslaneckého mandátu Kotlebu obrátili na autorov ústavy i ústavných právnikov. Tí podľa neho jednoznačne potvrdili, že Kotleba mandát stráca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok