Prezidentka pozorne sleduje dianie okolo Fica. Prípad vníma ako test demokracie

TA3
26.4.2022 11:05

Vyšetrovanie okolo obvineného expremiéra Roberta Fica pozorne sleduje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na sociálnej sieti uviedla, že tu nie je miesto na konšpirácie, ani politické divadlo. Každé trestné stíhanie opozičného politika je podľa nej citlivým testom demokracie.

Slovensko podľa Čaputovej nie je totalita a rozsudky súdov nie sú dané vopred. "Robert Fico má k dispozícii všetky právne prostriedky na to, aby sa mohol účinne brániť. To, že sa rozhodol brániť politickými útokmi, zodpovedá jeho politickému štýlu. Postavil ho na hľadaní nepriateľov a diskreditácii tých, ktorí mu stoja v ceste. Takéhoto ho poznáme a takto chce, aby sme o veciach premýšľali. Jeho hru však odmietam," uveidla s tým, že to posledné, čo orgány činné v trestnom konaní teraz potrebujú, sú tlaky od politikov.

Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prišiel v utorok na políciu, vypovedať však odmietol. Potvrdil to jeho obhajca David Lindtner. Dôvodom podľa jeho slov je, že Fico neporozumel obvineniu v kauze Súmrak, žiadali, aby im ho vyšetrovateľ vysvetlil.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok